Många vill skriva, historier från det egna livet eller ren fiktion. Vill du att det du skriver också ska bli läst? Lär dig av dem som kan. Vi tipsar om skrivhandböcker.
Dag Öhrlund : Skriv din bok och sälj den
Författaren och skrivarcoachen Dag Öhrlund har skrivit i 40 år och har erfarenhet från många sidor av bokbranschen, erfarenheter som han frikostigt delar med sig av i denna bok. Inte minst hans dyrköpta erfarenheter från egenutgivning, med alla nitar han går på, är läsvärda och intressanta.
Boken behandlar allt från hur man kommer igång med skrivandet till hur man skriver bättre, vikten av textredigering, hur man tar kontakt med förlag, vad som händer när man blir refuserad och hur det är att få sitt manus antaget av ett förlag.
I varje avsnitt intervjuar Dag Öhrlund kända författare, förläggare och litterära agenter om deras egna erfarenheter, tips och syn på skrivande och bokutgivning.
Bra Böcker 2012
Stephen King : Att skriva
En hantverkares memoarer
Stephen King är en av världens mest sålda författare. I första delen av Att skriva: En hantverkares memoarer får vi följa hans författarskap från tonårens refuserade noveller, via tiden som alkoholiserad lärare då han skrev vid ett rangligt bord i en tvättstuga, tills framgångarna kom med romanen Carrie.
Därefter följer avsnitt om författande, vilka verktyg man behöver och själva skrivandet. Budskapet är tydligt. Det som behövs för att skriva är vilja och envishet, kunskap om skrivande och en smula talang. Inspiration och tjusiga arbetsrum är ren lyx.
»Invänta inte musan. Att skriva är ett jobb, precis som att gräva ner rör eller köra långtradare.«
Bland verktygen finns ordförrådet och grammatiken, men även stilistiska knep. Han tar upp berättande, beskrivning och dialog och visar exempel på hur hans egen text kan se ut före och efter redigering.
Enligt King är två saker absolut nödvändiga för den som vill bli författare: Att läsa mycket och att skriva mycket.
Bra Böcker 2011
Tidningen Skriva
Vill du få inspiration löpande, eller gillar du att grotta in dig i väldigt specifika tips som »20 knep för att skriva starka kärleksscener«? Då kan tidningen Skriva vara någonting för dig.
Den kommer ut med 6 nummer per år och innehåller artiklar som »Bli vän med din skrivkramp«, »Så skriver du en bladvändare«, »Strukturera mera« och »Så får du flow«.
Dessutom behandlar man trender i bokbranschen, gör enkäter med förläggare och agenter och presenterar debutanter som är på väg ut med sina böcker. Varje nummer innehåller en novelltävling och en läsarnovell, samt minst en längre författarintervju. Dessutom har läsarna möjlighet att be om råd i spalterna »Fråga skrivdoktorn« och »Fråga juristen«.
Tidningen är mer entusiastisk än snygg, men den är full av inspiration, och ett trevligt sällskap i skrivandet.
Bodil Malmsten: Så gör jag; Konsten att skriva
Bodil Malmsten delar med sig av såväl skrivråd som egna upplevelser, goda som onda.
Modernista 2012
Internet
På nätet hittar du till exempel Författartipsbloggen, Piratförlagets författarskola och Wordplay av författaren K.M. Weiland (på engelska):
blog.forfattartips.se/skrivtips/
www.piratforlaget.se/serie/forfattarskolan/
www.helpingwritersbecomeauthors.com/
Text Frida Johansson Andersson