Se & läs

Gröna lästips!

Publicerad 2010-05-28

altÖrtagården
Agneta Ullenius (text) och Jurek Holzer (foto), ICA Bokförlag, ca 162 kr.
En utsökt vacker bok som får det att klia i fingrarna och sätta fart på smaklökarna. Det är sällan man läser en trädgårdsbok från pärm till pärm men Agneta Ullenius skriver så inspirerande att det inte går att lägga boken ifrån sig förrän den är färdigläst. (Jurek Holzers vackra bilder hjälper givetvis till). Ett exempel: ”Smultronspenat, både bär och blad, rucola och trädgårdsmålla varvat med spädaste körvel. Det smakade inte gott, nej det smakade rent himmelskt:” Vem vill inte anlägga en örtagård med körvel efter den beskrivningen?

altFörsta trädgårdshjälpen
Susanna Hultin och Gunnel Carlsson (text), Görgen Persson (foto), Semic, ca 91 kr.
Här svarar hortonomen Susanna Hultin på de vanligaste trädgårdsfrågorna medan Gunnel Carlsson skriver fördjupande om olika ämnen från verktyg till snigelplågan. Passar att ge bort till den nyblivna trädgårdsodlaren.

altGrönsaksodling
Lena Israelsson (text och foto), Bonnier Fakta, ca 171 kr.
Hemodlat är bättre än närodlat, skriver Lena Israelsson. Det är bara att instämma. Men hur gör man när man redan gått bet på de allra enklaste växterna såsom rädisor, rucola och mangold? Tja, kanske det handlar om jorden. Här ger författaren många tips om hur man förbättrar den. Hon föreslår enkla scheman för växelodling – man ska aldrig så frön eller sätta plantor av samma sort på samma plats år efter år. Då riskera man att sjukdomar och skadedjur tar död på plantorna. Ska ge mangolden en ny chans i år!

altVår trädgårdsbok
Christel Kvant och Inger Palmstierna m fl, Norstedts, ca 189 kr.
En riktig trädgårdsbibel på ca 670 sidor. Inget att sträckläsa men väl att gå tillbaka till och slå i för inspiration och råd. Omfattar allt från växtval och odlingstips till anläggande av damm och växthusodling. Maffig att ha liggande framme.

altSol eller Skugga
Torsten Wallin, Norstedts, ca 187 kr.
Det finns inga hopplösa lägen, om man får tro författaren. Det gäller bara att välja rätt växter till den tomt man har eller planerar att anlägga. Torsten Wallin ger växtförslag till såväl skogstomter, lerjordstomter och mossträdgårdar. Om man som jag har en tomt i torrt och soligt läge läser jag förstås helst om den. Det blir lite magert – bara två sidor av 160 är tillämpliga för min trädgård.

altDahlior
Elisabeth Svalin Gunnarsson (text och foto), Natur & Kultur, ca 200 kr.
Här får alla dahliaälskare sitt lystmäte. Boken är både vacker och informativ. Kanske borde man ge dahliorna en ny chans trots att de förr om åren mest varit kalasmat för både vinbärssnäckor och spanska skogssniglar. Elisabeth Svalin Gunnarsson tipsar hur man gör det svårare för dem att komma åt blommorna.

altNybörjarens lata trädgård
Kerstin Engstrand (text och foto), Bonnier Fakta, ca 171 kr.
Du behöver inte vara nybörjare för att ha glädje av den här boken. Här är allroundboken för den som vill så och skörda blommor, grönsaker och bär både i skuggiga och soliga lägen. Kerstin Engstrand har valt ut lättodlade växter och skriver ingående om dem. Hon lär också ut sina bästa latmansknep – perfekta för en stressad storstadsbo.

altGröna själar och andliga trädgårdar
Pia Mattsson (text) och Ester Sorri (foto), Cordia, ca 184 kr.
Visst är titeln underbar! Innehållet likaså. Här berättar kända (Martin Lönnebo bland andra) och okända människor om vad trädgården betyder för dem. Här hämtar de kraft och ro. Som Gunilla säger: ”När jag går i min trädgård går jag i min egen takt. Hur jag än försöker lever ändå trädgården sitt eget liv – bortom min kontroll”. Något att ta fasta på när ogräset tar över grusgångar och odlingssängar. Man hinner aldrig i kapp. Men själen kommer kanske till ro under arbetet.

Text: Gunilla Lindahl

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas