Ett liv av ordvrängeri
Kjell är humoristen och jag är hantverkaren, säger Berith. Många korsord har de skapat tillsammans genom åren. Foto Satu Knape.
Se & läs | Passion i min pension

Ett liv av ordvrängeri

Kjell och Berith Samuelsson kan inte tänka sig ett liv utan ord. I många år har de knåpat ihop korsord tillsammans hemma i huset i Åtvidaberg. Bland annat Seniorens kluriga korsord.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-06-15

De älskar att spela Alfapet tillsammans. Det har de alltid gjort, i alla år. Händer det att de blir osams under spelets gång?
– Nej, inte alls, det är mer att vi tycker det är kul också när den andra kan lägga ett långt och bra ord, säger Berith. En gång gjorde vi en turnering med 25 spelomgångar och det skilde bara ynka 25 poäng oss emellan. Men vi har också tydliga och klara regler som man förstås måste följa när vi spelar.
Kärleken till ord har de gemensamt. Den har alltid funnits där. De har delat liv länge.
Till en början jobbade Kjell som folkhögskolelärare och Berith som socionom. Parallellt hade Kjell foto som hobby och tog en väldans massa bilder. Han gick och funderade på vad han skulle kunna använda alla bilder till. Så dök idén upp att det kanske gick att göra korsord med dem som hjälp.
– Jag tog kontakt med lite olika tidningar och fick så småningom napp hos Göteborgs-Posten. Det blev en startpunkt för oss. När vi hade det i bagaget var det lättare att få napp även hos andra.
Så småningom tog korsorden över och sedan dryga trettio år är det vad de sysslat med, både som passion och som levebröd.
– Det är Kjell som är humoristen och jag som är hantverkaren, säger Berith och skrattar.

Det är ju väldigt bra hjärngympa att göra korsord också.

Kjell är den som går och klurar ut underfundiga ord och vitsar till korsorden och Berith den som gör det mesta av efterarbetet.
– Men hon släpper inte igenom allt, hon kan vara ganska så sträng, säger Kjell. Till exempel ”solur”, då tyckte hon att det blev för svårt med ”gyltablund”. En gylta är ju ett so, och en blund är en lur.
Ett bra korsord tycker de är ett som inte bara har en massa synonymer som lösningar, det ska vara lite klurigt att fundera ut vad som efterfrågas. Och inte för många ord med två bokstäver heller.
– Men de är svåra att undvika helt och hållet, ibland är de nödvändiga för att få ihop det. Vi försöker undvika indiska småbyar och sånt också som faktiskt är helt omöjligt att kunna.
Språkkänsla, allmänbildning och humor är bra egenskaper att ha om man ska bli en bra korsordsmakare. Och det har både Kjell och Berith en god portion av.
– Det är ju väldigt bra hjärngympa att göra korsord också. Arvid Carlsson, Nobelpristagaren, har sagt att korsord är bra för pensionärer. Det värsta för pensionärer är faktiskt pensionering, säger Kjell.

Kjell och Berith Samuelsson

Ålder: 79 och 82.
Familj: Barn och barnbarn.
Bor: Hus i Åtvidaberg.
Gör: Korsord, både för Senioren och en del andra tidningar.
Bakgrund: Han folkhögskolelärare, hon socionom.
Gillar: Ord!
Gillar inte: När det blir fel.

Dölj faktaruta

Om man med pensionering menar att sätta sig ner och göra ingenting är det knappast fallet för Kjell och Berith. De har fortfarande sina rutiner att sätta sig ner med korsorden efter frukost, även om de inte gör lika många nu som tidigare.
– Vi kan ju ta med oss korsorden om vi åker i väg också. Ibland sitter vi i bilen och hittar på ord och roliga meningar, säger Berit.
Många i deras omgivning har varit nyfikna på det här med att vara korsordsmakare. En återkommande fråga har varit om man kan leva på det?
– Jag brukar svara att det är lättare att leva på dem än att lösa dem, säger Kjell lite pillemariskt. När det gäller inkomst så har det väl varit ungefär samma som våra tidigare arbetsinkomster.

Det är kul med ord och det är roligt att se resultatet i tryck.

Det bästa med att göra korsord tycker han är att det ger utrymme för kreativitet.
– Det är kul med ord och det är roligt att se resultatet i tryck. Och det är väldigt kul när vi får respons från lösarna ibland. Det kommer lite brev emellanåt och det händer också att någon ringer för att få hjälp med en lösning. Men vi hjälper inte om korsordet fortfarande ligger ute.
– En gång var det en som trodde att Kjell tagit en bild av hennes mamma och använt till ett korsord, berättar Berith.
Men det visade sig att det inte stämde, det var faktiskt Kjells egen mamma på det fotot!

Det värsta som kan hända en korsordsmakare är när det blir fel någonstans.
Ett ord som inte stämmer eller en pil som pekar åt fel håll. För att undvika sådant i möjligaste mån brukar de låta korsorden ligga en vecka eller två när de är färdigkonstruerade för att sedan ta fram dem igen, lösa dem och gå igenom allt en gång till.
– Berith är så noggrann så det är sällan det blir fel, som tur är, säger Kjell.

 Jodå, det gör vi. Det ligger alltid korsord på toan hos oss.

Att låta ett korsord ligga och sedan återvända till det är också ett tips för den som kört fast i lösningen, menar Kjell. Då ser man det plötsligt med nya ögon och kan tänka i nya banor.
Löser de själva mycket korsord, som andra gjort?
– Jodå, det gör vi. Det ligger alltid korsord på toan hos oss, säger Berit.
– Ett skitbra ställe! kan inte Kjell låta bli att fylla i med.

Några exempel ur Kjells och Beriths korsord

  • Sina bör SJ fixa – Skenproblem
  • Lustigkurre i Färjestaden – Ölandstok
  • Blir väl kattägare så småningom – Missanpassad
  •  Klok av en händelse – Slumpvis
Dölj faktaruta

Känner de av oron som råder i korsordsbranschen över att de datorgenererade korsorden ska ta över och att de äkta korsordsmakarna på sikt ska försvinna?
– Nja, när det gäller alltför enkla och poänglösa kryss kan nog datorgjorda kryss konkurrera eftersom de förstås blir billigare. Men annars hoppas jag att tidningsläsarna fortfarande vill ha korsordsmakare med lite extra klurighet och personlig touche och som är vakna för språkets många möjligheter. Ett är säkert – allt fler i vårt avlånga land löser korsord och har stort utbyte av det.

Text Ulrika Palmcrantz
Foto Satu Knape

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-06-15
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas