Pop-minnen i boken om Bildjournalen
Boken om bildjournalen Siw Malmkvist och Ann Louise Hansson rockar loss Foto Örjan Björkdahl
Se & läs | Nostalgi

Pop-minnen i boken om Bildjournalen

Var du tonåring mellan 1954 och 1969? Då minns du förstås tidningen som var den första att ta ungdomens frågor på allvar.

Publicerad 2012-01-27

I Boken om Bildjournalen (Premium Publishing 2011) ger journalisterna Börje Lundberg och Ammi Blom en fyllig bild av tidningens innehåll. Alla omslag finns dokumenterade, de berömda elefantbilderna, idolbilderna, topplistorna, gratisskivorna. Men här nämns också stjärnporträtten, reportagen, modesidorna, frågespalterna och bildnovellerna. Många av dåtidens medarbetare och artister berättar om sina minnen.
Jeanette Bonnier, andreredaktör på tidningen under dess första år 1954, berättar om chefredaktören Kerstin Bernadotte:
– Kerstin var en speciell person i alla avseenden. En riktig frifräsare. Hon kände varenda skådis av betydelse. Genom att hon hade så mycket kontakter var det lätt att få kändisar att ställa upp för tidningen. Ingen sa nej.
Ingmar Bergman, Alice Babs och Lill-Babs var bara några av dem som porträtterades. Kronprinsen Carl Gustaf var omslagspojke tre gånger under första året, andra som syntes var Marlon Brando, Jarl Kulle och Brigitte Bardot.

 

Elvis och rocken
Tidningen skrev om den framväxande rocken med Elvis i spetsen och anordnade danstävlingar i rock´n´roll (1956). Musiken tog över och filmstjärnorna fick maka på sig. I en läsaromröstning 1958 vann Tommy Steele med knapp marginal över Elvis. Upplagan fördubblades och nådde nära 130 000 exemplar.
1963 var året Beatles tog över tronen från Elvis. Den då 24-årige fotografen Torbjörn Ehrnvall tog en omslagsbild på Beatlarna iförda rosa skjortor och med röda rosor i händerna.
– Bilden skulle ge känslan av att Beatlarna gav rosor till alla sina fans. Men i efterhand tycker jag att jag missade den bästa bilden. Jag borde ha plåtat killarna med de gråtande tjejerna bakom.
Året därpå gav tidningen ut sin första elefantbild med Beatles, sen följde bilder på Rolling Stones, Jerry Williams och Cliff Richard för att nämna några.

 

Det räckte att vara popidol
Bland roliga grepp kan nämnas artikeln från 1965 »Hur ser ni själva ut när ni är 50 år?« Manipulerade bilder visar en gleshårig Paul McCartney med mustasch, en vackert vitgrånad John Lennon med bakåtslickat hår, Elvis och kronprins Carl Gustaf i ansade frisyrer. Med facit i backspegeln har några av personerna dött och andra har behållit sina kalufser och lockar. De som lever idag ser inte alls så gamla ut som bildmanipulatörerna föreställde sig då.
Claes »Clabbe« af Geijerstam spelade i Ola & The Janglers och berättar:
– För att komma med i kvällspressen på den tiden måste man köra ner i diket med turnébussen. För att komma med i Bildjournalen räckte det med att man var bra på det man gjorde, att vara popidol.
Men för tidningen räckte det inte med att sätta popidolernas ansikten på bingobrickor och ge ut sladdriga singelskivor. Journalisten Cecilia Hagen förklarar:
– Jag tror att Bildjournalen tappade upplaga för att den blev för seriös, den blev lite vänsterinriktad och det gillade nog inte läsarna.
Bildjournalen gick upp i Vecko Revyn  1969 och en tonårsepok var över.

Text: Gunilla Lindahl

Boken

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas