Drömhus
Bild från boken Svenska lanthus
Se & läs

Drömhus

Vem har inte någon gång fantiserat om att få äga och rusta upp en vacker herrgård, en stor lantvilla eller kanske ett litet slott? Här är tre böcker av människor som gjort verklighet av drömmen.

Publicerad 2011-07-26

alt

Mannen som talar med hus
Nio hus och en kyrka av Lars Sjöberg (text) och Ingalill Snitt (foto).
Norstedts ca 269 kr.

Han brukar kallas Mannen som samlar på hus, Lars Sjöberg. Man skulle också kunna säga Mannen som kan tala med hus. Under fyrtio år har han förvärvat nio hus plus en kyrka – och han har renoverat dem allesammans! Det första huset han tog hand om var 1700-tals herrgården Regnaholm i Östergötland. Det hade då stått obebott i ett halvt sekel. Hans föräldrar var med om köpet och behjälpliga vid upprustningen. Renoveringen har gjorts med varsam hand och pågår fortfarande. Idag är det ett sommarställe för hela familjen.

Nästa husköp blev överstebostället Odenslunda i Uppland som idag är familjens permanentbostad. Den herrgårdsliknande trävillan från 1770-talet hade då ägts av samma familj i 100 år och var helt omodern – endast kallt rinnande vatten och ett litet avträde bakom syrenhäcken fanns att tillgå.
Lars Sjöberg längtade också efter att få renovera ett stenhus och fann Ekensberg från sent 1700-tal vid Mälarens strand. Här fick han hjälp med renoveringen av sina elever i byggnadsvård vid Stockholms universitet. Sen följde köpet av Sörby, byggnaderna vid Bratteberg, hyttan vid Dylta bruk, frikyrkan vid Bollsta bruk och brukskontoret vid Karlsholms bruk.
Lars Sjöberg älskar alla sina hus och vårdar dem ömt. Allt återställs till sin forna glans och det får ta tid. Färdiga blir de nog aldrig.

alt

Historisk byggnadsresa
Svenska lanthus av Susanna Scherman (text) och Åke E:son Lindman (foto).
Bokförlaget Max Ström, ca 250 kr.

Arkitektur och interiörer från fem sekel är underrubriken till detta verk som visar allt från kungliga slott och herrgårdar till prästgårdar och bondgårdar. Här får vi se tjugo av de vackraste byggnaderna Sverige kan visa upp från 1400-talet fram till slutet av 1800-talet. Många av byggnaderna är inte så kända men kan verka inspirerande även idag.
Följ med på en visning i tid och rum av bland annat Torpa stenhus i Västergötland, Hälsingegården Mårtens och Siggebyhyttans bergsmansgård i västra Västmanland, till Fågelsjö gammelgård i Orsa Finnmark.

alt

Lantställe i empir
Landeriet Katrinetorp av Ewa Kewenter (text) och Ralf Turander (foto).
Bokförlaget Arena, ca 329 kr.

Från mitten av 1700-talet anlades landerier eller malmgårdar utanför städerna. Det var lantställen ägda av förmögna borgare. Katrinetorp, söder om Malmö, förvärvades av handelsmannen Samuel Johan Björkman och hans hustru Anna Catharina Bager 1799. De bodde i Malmö och använde Katrinetorp som utflyktsmål. När Samuel Johan dog endast 40 år gammal såldes landeriet vidare till Anna Catharinas bror Erland Bager år 1810. Nu uppfördes en huvudbyggnad, ett corps de logis, och Erland med familj bosatte sig där.
Under Karl XIV Johans tid föddes Karl Johansstilen – en anspråkslösare variant av empiren. Katrinetorp inreddes i den nya stilen och fick vägg- och takmålningar efter pompejanska förebilder och samtidigt anlades en engelsk park. Ewa Kewenter använder Katrinetorp för att berätta om tiden efter storskiftet, om den förmögna borgerligheten och händelser i omvärlden.

Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas