"Sven Olov Karlsson gör en suverän analys av tidsandan, den lilla människan och det gigantiska klimathotet" tipsar Ingalill Mosander.
ROMAN:
Nattugglor av Gabrielle Levy
Sekwa
Feelgood för oss som sover dåligt – finns det? En fransk författare, som lider av sömnlöshet, har skrivit en underhållande bok om några kvinnor och män i Paris som träffas hos en sömnspecialist. De är i olika åldrar och kommer från vitt skilda förhållanden. Med tiden uppstår både vänskap och kärlek. Om de sover bättre? Nja. Men att mitt i natten läsa om människor som sitter i samma båt som en själv känns förunderligt trösterikt.
Noveller:
Årsboken av Sven Olov Karlsson
Natur & Kultur
Staten plockar ner telefonstolparna i en liten by på landet utan att se till att invånarna får täckning för mobilerna. I en annan by kommer gatlyktorna aldrig mer att tändas. En vemodig, träffsäker skildring av dagens Sverige och det starka samhällets reträtt. Årets tolv månader har fått varsin berättelse och Sven Olov Karlsson gör en suverän analys av tidsandan, den lilla människan och det gigantiska klimathotet.
Deckare:
Främlingen av Elly Griffith
Modernista
Jag har med stor behållning följt hennes serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Nu har hon skrivit sin första fristående spänningsroman och jag kan bara säga: Läs den!
Lärarna lever farligt i en engelsk landsortsskola. De mördas en efter en. På mordplatserna hittas citat ur en skräckroman. Dikt och verklighet förenas på ett blodigt sätt. En nervpirrande bladvändare som utsetts till Årets bästa kriminalroman av The Times.
Roman:
Dagordningen av ErikVuillard
Lind & Co
Hur gick det nazistiska maktövertagandet till? Partiet hade inga pengar men det löste Hitler genom att försäkra sig om den tyska storfinansens stöd.
I denna fascinerande, briljanta bok på 123 sidor lyckas författaren beskriva vad blind lydnad kan få för konsekvenser. Skildringen av händelseutvecklingen är levande, underhållande och häpnadsväckande. Belönad med Frankrikes viktigaste litterära utmärkelse Goncourtpriset.
BARN:
Gösta & Mona av Mia André, Martin Widmark och Stina Wirsén
Bonnier Carlsen
Hur var det att vara barn innan skärmarna fanns? Martin Widmark har skrivit en livfull, spännande bok om sin uppväxt på 1960-talet tillsammans med sin dåvarande bästis Mia André. Det mesta hände utanför hemmet och utan föräldrarnas närvaro eller kontroll. Man cyklade utan hjälm, spelade brännboll, lekte röda och vita rosen, åkte kälke i rasande fart.
Perfekt för mor- och farföräldrar att läsa för sina barnbarn. (6-9 år)