Veteranens Gunilla Lindahl blir berörd av självbiografier, vänskapsskildringar och romaner från förr och nu.
Min ena mamma hette Ruth
Lotta Backman
Cordia, ca 198 kr
Det finns berättelser som griper tag i en. Jag blev mycket berörd av Lotta Backmans »roman« som egentligen är en självbiografi. Lotta växer upp i ett fromt frireligiöst hem där mamma Ruth är centralgestalten. Men vem är Karin, den eleganta kvinnan som ibland kommer på besök? En kvinna som har läppstift och örhängen, något som Ruth aldrig skulle bära. Lotta är 18 år när hon får reda på sanningen – hon är adopterad och Karin är hennes biologiska mor. Två mammor från skilda världar ska den nu vuxna Lotta förhålla sig till. Och det gör hon så fint både i verkligheten och i skriften.
Stig.
Niklas Rådström
Albert Bonniers förlag, ca 139 kr
Niklas Rådström förlorade sin far Pär i unga år. Men han fick faderns vän Stig »Slas« Claesson som ett slags mentor. Niklas Rådström skildrar deras vänskap som var som ett fader-sonförhållande och tvärs om när slutet närmade sig för Stig. En kärleksfull skildring av manlig vänskap.
Norrtullsligan
Elin Wägner
Podium, ca 37 kr.
Elin Wägners ungdomsskildring fick en nytändning i projektet Stockholm läser i våras, ett initiativ av Författarcentrum i samarbete med Stockholms Stadsbibliotek. Här lär vi känna fyra unga kvinnor som lever samman i ett kollektiv i början av förra seklet. De slavar som kontorister och strävar innerst inne efter ett stadgat liv som gifta fruar. Elin Wägner skriver en kvick och underhållande prosa men berättelsen har en allvarlig underton. Klart läsvärd även hundra år senare!
Augustenbad – En sommar
Anneli Jordahl
norstedts ca 174 kr.
Kurortslivet frodades i i slutet av 1800-talet där handlingen utspelar sig. Det ska inte bara drickas brunn utan även intagas kalla bad och avrivningar. Poeten Andreas har skickats med tvång till Augustenbad utanför Katrineholm av sin fru. Svårt alkoholberoende lider han av avhållsamheten men tröstar sig med att förföra den unga glansstykerskan och att umgås med den fagra men syfilissjuka rättsrådinnan Amanda. Överallt i hans väg uppstår katastrofer. Behållningen är miljöskildringen och det vackra språket. Men om Andreas tycker jag inte.