Kom underfund med hur mycket du har inom dig och lyft fram det, säger Bodil Jönsson, fysiker, professor emerita och ny krönikör i Senioren.
Mest känd är hon för sin bok Tio tankar om tid som kom 1999. Den gjorde succé, sålde i 650 000 ex och gavs ut i drygt tjugo länder. Tid har hon alltid funderat på.
– Jag missuppfattade det här med årsringar när jag var liten och trodde att även vi människor hade det synligt inom oss. Att om man sågade upp oss kunde man se hur länge man levt …
Ta plats i dig själv
Men det finns mer än tankar om tid som rör sig i Bodils huvud. Som hur det är att åldras i vår tid till exempel, det har hon funderat på de senaste tio åren.
– När jag säger att vi seniorer måste ta plats menar jag inte bara i det offentliga rummet, jag menar också i oss själva. Att man ska komma underfund med hur mycket man har inom sig och lyfta fram det. Om vi hela tiden speglar oss i bilden av att det bara är tråkigheter med att bli gammal, ja, då blir det ju så.
Extremt arbetslivsinriktad
Ett av problemen menar Bodil är att vi lever i en tid som är så extremt arbetslivsinriktad. När man då slutar arbeta kan det kännas som att man hamnar utanför. Och har man den känslan själv blir det också så, som en självuppfyllande profetia.
– Men just därför, för att samhället ser ut som det gör och för att det pratas så mycket om det negativa kring ålderdomen, måste vi alla göra en ansträngning att lägga märke till allt som faktiskt är BRA med att bli äldre.
Vi måste alla lägga märke till allt som faktiskt är BRA med att bli äldre.
Förstår sammanhang bättre
Det finns en hel del spännande hjärnforskning som visar att det sker förändringar i hjärnan hos äldre, men inte alls bara till det sämre, menar Bodil.
– Vi må bli sämre på detaljer, sämre på att förstå oss på hur senaste telefonen fungerar eller att komma ihåg namn. Men det vi blir bättre på är att se och förstå större sammanhang. Gammalt uttryckt kallas det här för visdom, men man kan också förklara det med att vi som äldre helt enkelt har många fler mönster lagrade i hjärnan och då också har lättare att känna igen mönster, eftersom vårt lager är så mycket större.
Vi är som hökar
Bodil tycker att vi är alldeles för duktiga på att uppmärksamma brister och svagheter hos oss själva.
– Vi är som hökar i att lägga märke till allt man eventuellt blir sämre på, allt man missar eller inte hänger med i. Men det gäller att också se det vi faktiskt blir bättre på och lyfta fram det.
Ord kan styra tankar
Även om det kan gälla alla åldrar att man lättare minns den där enda negativa kommentaren bland en hel radda positiva, blir det mer sårbart när det handlar om ett helt kollektiv, menar Bodil. Om bilden av seniorer blir övervägande negativ kommer vi att identifiera oss med att det är så det är att bli gammal. Men som hon skriver i sin krönika i Senioren nr 1 kan ord styra tankar. Vi kan träna oss i att tänka på oss själva som kompetenta och starka – och på så sätt skapa en kollektiv bild av att det inte är så tokigt att bli gammal trots allt.
Ändå lever många negativa bilder av ålderdomen kvar.
Spelreglerna ser annorlunda ut
– Mycket av det som var förfärligt jobbigt med att bli gammal förr, som att man inte såg, hade värk, tappade tänderna – allt det där kan man få hjälp med nu. Spelreglerna ser helt annorlunda ut, ändå lever många negativa bilder av ålderdomen kvar.
Det tänker Bodil ändra på. För vår del börjar hon här och nu.
Text Ulrika Palmcrantz
Foto Peter Kroon