Ingen sommar utan deckare. Vi har samlat Seniorens deckartips från flera år tillbaka. Läs om, återupptäck eller hitta helt nytt.
Sommaren är här och Morden i Midsomer går på TV. Precis som det ska vara. För deckare hör sommaren till. Gärna en sliten gammal pocket från semesterbiblioteket i en sommarstuga. Deckare och romaner är ingen färskvara.
Med digitaliseringen har möjligheterna att hitta gamla favoriter ökat rejält. I nätbokhandeln kan böckerna finnas till försäljning i flera år, till skillnad från i fysisk bokhandel där platsbrist gör att äldre titlar måste maka på sig för att nya ska få plats. Och i streamingtjänsterna för ljudböcker och e-böcker får böckerna närmast evigt liv.
Vi har samlat 46 deckartips ur Seniorens arkiv – både nya böcker och äldre titlar. De flesta tipsen är hämtade från Ingalill Mosanders spalt i tidningen, men några äldre tips har Seniorens redaktion bidragit med.
Vi önskar trevlig läsning! Oavsett om du hittar böckerna i bokhandeln, på biblioteket, i streamingtjänsterna eller i en privat bokhylla nära dig.
Albatross
av Ann Cleeves
Bonniers
Goda nyheter för alla oss som sörjde när tv-serien Shetland tog slut. Den var skriven av Ann Cleeves som nu är tillbaka med en ny hjälte, kommissarie Matthew Venn.
En man hittas mördad på en strand i North Devon. Han är tatuerad med en albatross i nacken. Sedan följer en klassisk, engelsk kriminalroman av typen svår att lägga ifrån sig. Realistisk och vardagsnära och med onda krafter som kryper allt närmare.
Främlingen
av Elly Griffith
Modernista
Jag har med stor behållning följt hennes serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Nu har hon skrivit sin första fristående spänningsroman och jag kan bara säga: Läs den!
Lärarna lever farligt i en engelsk landsortsskola. De mördas en efter en. På mordplatserna hittas citat ur en skräckroman. Dikt och verklighet förenas på ett blodigt sätt. En nervpirrande bladvändare som utsetts till Årets bästa kriminalroman av The Times.
Det innersta rummet
av Jørn Lier Horst,
Bonniers
En norsk socialdemokratisk före detta minister dör och i hans sommarstuga hittas 80 miljoner kronor i kontanter. Tanken svindlar. Inte minst för kommissarie William Wistling som får i uppdrag av riksåklagaren att ta reda på varifrån pengarna kommer och varför.
Under stort hemlighetsmakeri börjar Wistling systematisk gräva fram sanningen och hela händelseförloppet utvecklas så småningom till ett gastkramade drama.
Blodsband
av Ingrid Hedström
Alfabeta
Efterdyningarna av MeToo börjar märkas i kriminallitteraturen. Nya boken i serien om Astrid Sammils handlar om mörka hemligheter som, om de avslöjas, än idag skulle kunna vara dödligt farliga. Astrid börjar forska i sin mors förflutna och spåren leder till en psykiatrisk klinik där unga, sköra flickor utsattes för sexuella övergrepp. En gastkramande historia som utspelas mot bakgrunden av decenniers patriarkala missbruk.
En grav för två
av Anne Holt
Piratförlaget
En oväntad men mycket framgångsrik kombination av mord, hämnd och doping i det norska skidlandslaget. Anne Holt ger sig oförskräckt in och skärskådar den norska folksjälen. Hon introducerar en ny hjältinna, Selma Falck, advokat, före detta elitidrottare och spelberoende. Det blir hennes uppgift att hitta mördaren innan fler riskerar att dö. En kriminalroman i kategorin omöjlig att lägga ifrån sig.
När repet brister
av Belinda Bauer
Modernista
Hon har belönats med deckarvärldens mest prestigefyllda pris, The CWA Gold Dagger. Den typen av utmärkelser brukar trigga i gång mitt intresse. Och boken gör mig inte besviken. Tre barn blir sittande i en trasig bil på en motorväg. Mamman går för att hämta hjälp. Hon kommer aldrig tillbaka. En andlöst spännande, halsbrytande historia, skriven med intelligens, värme och humor. Och försedd med en ung, oförglömlig hjälte.
Mörk och helig natt
av Michael Connelly
Norstedts
När allt fler utstuderade, blodtörstiga psykopater dominerar kriminallitteraturen är det tur att Harry Bosch finns. Och att han hittat en jämbördig partner som Renée Ballars. Bägge är ensamvargar med tungt bagage men lika orädda och passionerade när det gäller att lösa brott. En klassisk polisroman, spännande, hårdkokt och realistisk. Ballard och Bosch tar sig an ett ”cold case”, ett nio år gammalt mord på en 15-årig flicka.
Järtecken
av Christoffer Carlsson
Bonniers
Ligger ondskan i blodet? En ung pojke sörjer en älskad morbror som dömts för mord på sin flickvän. Han undrar om han själv är märkt av järtecknet, att också han en dag ska begå ett våldsamt brott. Berättelsen utspelas i Marbäck, en by i Halland. Hur påverkas de anhöriga som ska leva vidare? Och var det verkligen rätt mördare? En mycket skickligt iscensatt roman, vemodig och spännande, som ett snitt ur verkligheten.
Stormvarning
av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand
I den aldrig sinande floden av svenska deckarförfattare finns det några som skiljer ut sig. Maria Adolfsson är en av dem. Med ett obönhörligt driv i språket tvingar hon läsaren att frenetiskt vända blad efter blad. Historien utspelas på Doggerland, en påhittad ö i Nordsjön. Intrigen är spännande och trovärdig, persongalleriet fyllt av utmejslade karaktärer och kriminalinspektör Karen Eiken Hornby ett rent nöje att få lära känna.
Vintereld
av Anders de la Motte
Forum
Han har skaffat sig en ny, mindre blodtörstig läsekrets efter sina hårdkokta thrillers i storstadsmiljö. Numera utspelas böckerna på den skånska landsbygden där han själv växte upp. Vintereld pendlar mellan brott i det förflutna och utredningar i nuet. En kvinna reser till ett samhälle i Skåne för att hämta sitt arv. Då börjar hemligheter från det förflutna komma upp till ytan. Välskriven och spännande. Nominerad till årets bästa deckare.
Kallbrand
av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts
Paret bakom tv-serien Springfloden låter sina huvudpersoner Tom Stilton och Olivia Rönning återförenas i en hisnande historia med många anknytningar till samtiden –Metoo, Svenska Akademien, flyktingbarn från Burma, knarkkungar och svenska pedofiler i Thailand, en kvinnlig åklagare som sprängs i luften. Alltihop nedkokat till en spännande, välskriven kriminalroman, där rättvisa slutligen skipas med råge.
Saknad, förmodad död
av Susie Steiner
Lind & Co
En ung kvinna från överklassen försvinner spårlöst efter att ha lämnat ytterdörren öppen. Poliskommissarie Manon Bradshaw får ta sig an fallet och som läsare följer man henne tätt i spåren. Språket är träffsäkert, intrigen fascinerande och pulshöjande och slutet kommer som en total överraskning. Utsedd till en av årets tio bästa deckare av Wall Street Journal och nominerad till årets kriminalroman i Storbritannien.
Sargad
av Flynn Berry
Louise Bäckelin Förlag
Nora åker hem till sin syster och hittar henne mördad. Hon blir förkrossad av sorg och rasande över polisens, i hennes tycke, oengagerade agerande. Nora börjar på egen hand undersöka hur hennes systers liv såg ut för att hitta mördaren. Berättelsen utvecklas till en suggestiv psykologisk thriller. Systern visar sig ha haft många hemligheter och upplösningen är magnifikt orkestrerad. Belönad med Edgar Award för bästa debutroman 2017.
Dolt i mörker
av Elly Griffiths
Forum
Det är inte i första hand för spänningens skull jag är en trogen läsare av serien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Det är för hennes humor, självironi och avväpnande brittiska charm. Jag följer med intresse de olika turerna mellan henne och den mycket gifte kriminalinspektören Harry Nelson. När de nu tvingas arbeta tätt tillsammans för att lösa två mord och en rad försvinnanden blossar deras förbjudna känslor för varandra upp igen.
Den stora sömnen
Raymond Chandler
Modernista
En klassiker i den hårdkokta amerikanska skolan, utsedd av tidningen Guardian till en av 1900-talets 100 främsta romaner alla kategorier. Här introduceras Phillip Marlowe, själva urtypen för den ensamme, desillusionerade privatdetektiven, som sett det mesta av våld och korruption i lagens utkanter. En rik, dödssjuk general utsätts för utpressning och kallar in Marlowe. Smart, välskriven och försedd med förintande repliker.
Inland
av Arne Dahl
Bonniers
En thriller med extra allt. Norrlands snötäckta inland är storslaget, iskallt och hotande på samma gång. Intrigen bland det mest utstuderade och djävulusiska jag läst. De före detta poliserna Sam Bergers och Molly Bloms jakt på en seriemördare håller ett tempo som får läsaren att nästan tappa andan. Och på himlavalvet övervakar Säpo hela skeendet med sina satellitkameror. Som om inte det vore nog slutar boken med en häftig cliffhanger.
Det svarta nätet
av Val McDermid
Alfabeta
Eftersom anonyma kvinnohatare på nätet sällan får något straff är det bra att Val McDermid finns. Hon är lysande som ställföreträdande hämnare. Kommissarie Carol Jordan har fått en egen specialstyrka där psykologen Tony Hill ingår. Bland medarbetarna finns datageniet Stacey och hennes kunskaper är ovärderliga när det gäller att spåra upp en utstuderad seriemördare, vars offer är starka kvinnor som vågar hävda sina åsikter offentligt.
En kvinna i blått
av Elly Griffiths
Forum
En kombination av deckarspänning, kulturhistoria och huvudpersonernas privatliv i exakt rätt proportioner. Man kan lägga till engelsk charm och ironisk humor. Det här är senaste delen i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway, vars kunskaper är ovärderliga för den mycket gifte kriminalkommissarien Harry Nelson när han ska lösa morden på två unga kvinnor. Samarbetet kompliceras av deras förbjudna känslor för varandra.
Dödlig bekantskap
av Donna Leon
Forum
Giftigt avfall transporters illegalt till Venedig. Guido Brunetti, Europas mest karismatiske kommissarie, misstänker att maffian ligger bakom. Min favorit Donna Leon är suverän på att skildra det italienska samhällets osynliga maktkonstellationer.
Måltavla
av Ingrid Hedström
Alfabeta
2015 års bästa svenska deckare enligt mitt förmenande. Bara öppningsscenen får pulsen att stiga oroväckande. Tronföljaren, madonnalikt vitklädd, kommer ut på Lejonbacken med sitt barn i famnen. Bland de flaggviftande undersåtarna gömmer sig en man med ett skjutklart vapen. En nagelbitare om det näthat som drabbar framgångsrika kvinnor och frågan är om avsändarna vågar omsätta sina hot i verkliga handlingar.
Det brinnande rummet
av Michael Connelly
Norstedts
Harry Bosch har placerats på avdelningen för ”cold cases” vid Los Angeles-polisen. Med sin unga kollega Lucia Soto tar han sig an ett tio år gammalt mordfall. När de börjar gräva leder spåren högt upp i samhällets översta skikt. Det är inte vad deras högsta chefer önskat sig, men Harry drivs av sitt rättviseepos och går inte att stoppa. En klassisk bladvändare som bara blir mer och mer spännande för varje sida man läser.
Den som glömmer
av Arnaldur Indridason
Norstedts
Det vilar ett svårmod, en sorg över människors grymhet i denne isländske författares böcker. Vilket inte hindrar dem från att vara oerhört spännande. Det är 1979. Ett lik hittas i närheten av en amerikansk militärbas på Island. Kriminalpolisen Erlendur Sveinsson misstänker att mordet har en koppling till basen. Långsamt och systematiskt gräver han och hans kollegor fram den skrämmande sanningen trots hårt motstånd från amerikanarna.
Syndafall i Wilmslow
David Lagercrantz
Albert Bonniers förlag, 2009
David Lagercrantz har skrivit flera böcker med verklighetsanknytning, som bästsäljaren om Göran Kropp. Syndafall i Wilmslow berättar om Alan Turing, mannen som skapade datamaskinen och lyckades forcera nazisternas koder. När Turing hittas död i England 1954 förmodas självmord på grund av hans homosexualitet, något som var olagligt då. Den unge kriminalassistenten Leonard Corells anar ugglor i mossen och dras in i ett livsfarligt spel i andra världskrigets slutskede med spioner och makthavare.
Ett digert researcharbete anas bakom sidorna!
Flickan under jorden
av Elly Griffiths
Minotaur, 2009
Otaliga är deckarhistorierna från Yorkshire i England. Men helt plötsligt befinner vi oss på Englands ostkust istället. Inte i London, utan vid saltängarna i Norfolk.
Här bor arkeologen och benexperten Ruth Galloway, ensam med sina katter, när hon inte föreläser på universitetet. När ett människoben hittas i våtmarkerna misstänker kriminalkommissarie Harry Nelson att det kan tillhöra en flicka som kidnappades för tio år sedan och ber Ruth om hjälp.
Ett knivskarpt språk, skickliga miljöbeskrivningar och en deckare som handlar mer om människor än om mord – vilken tur att det finns minst två titlar till om Ruth och polis Nelson.
Dolda djup
av Ann Cleeves
Albert Bonniers förlag
Ann Cleeves är känd för sin Shetlandskvartett med den polisen Jimmy Perez och en mängd fågelskådare. Nu är det dags för en ny stjärna: den minst sagt udda kriminalkommissarien Vera Stanhope, medelålders, ensamstående, dricker för mycket… ja, ni förstår.
Men – Vera äger en härlig känsla för empati och förlitar sig mer på intuition och människokännedom än tekniska bevis. En trevlig bekantskap faktiskt.
I den första delen möter hon en mördare som tycks göra konst av sina offer. Har gått som tv-serie under hösten.
Nattfåk
av Johan Theorin
Wahlström & Widstrand
Snöstorm, kyla och död går hand i hand på Öland i Johan Theorins spöklika deckare Nattfåk. Det får en familj från Stockholm erfara när de intet ont anande flyttar till ön för att rusta upp en gammal fyrvaktarbostad. Gårdens historia innehåller många dramatiska öden och när allt fler oförklarliga saker händer väcks frågan om hur övergivna de gamla husen egentligen är.
I Nattfåk vävs flera öden samman till en allt tätare väv. Boken, som är en fristående uppföljare till Skumtimmen från 2007, inger läsaren en isande känsla av att katastrofen är förutbestämd. Ändå överraskar den, gång på gång.
En plats i solen
av Lisa Marklund.
Piratförlaget
Annika Bengtzon är åter i farten, denna gång i något dålig form då hennes man just har lämnat henne för en annan kvinna. Annikas tillvaro är uppochner och hon har hela sitt liv nedpackat i kartonger när hon erbjuds tjänsten som redaktionschef på tidningen. Hon känner inte för det, tackar nej och föreslår en annan kollega. Istället får hon Patrik som chef, som hon själv varit med och anställt men som hon har svårt att komma överens med.
I samma veva mitt ibland den ”lugna” svenskkolonin på Spaniens solkust har en svensk barnfamilj hittats ihjälgasade i sitt hem, alla utom tonårsdottern som saknas. Det visar sig snart att det här med gas är ganska vanligt förekommande vid inbrott i Spanien.
Annika blir ivägskickad av sin nya chef till Costa del sol i Spanien för att undersöka mordet närmare. Verkar först vara ett inbrott som gått fel. Ända tills man hittar inbrottstjuvarna, även de mördade… Spännande läsning!
Sommardöden
av Mons Kallentoft
Natur&Kultur, 2008
Sommarvärmen har tagit Linköping i ett järngrepp och utanför staden rasar skogsbränder. En morgon hittas en ung flicka irrandes naken i stadens största park. Så inleds Mons Kallentofts andra deckare om kriminalinspektör Malin Fors.
Den unga flickan har utsatts för övergrepp och kort därefter görs en fasansfull upptäckt vid en badstrand. Historien visar sig vara svårlöst, med tentakler långt tillbaka i tiden.
Förutom det drivna språket och den psykologiskt accelererande intrigen använder Kallentoft ett berättarknep, som fungerar i vissa, men inte i alla, lägen: de döda är närvarande. De kommenterar händelserna och ger berättelsen en ny dimension.
Klart godkänd deckare för somriga stunder.
I de lugnaste vatten
av Viveca Sten
Forum, 2008
Stockholms skärgård på sommaren – jordgubbar med grädde på en sval veranda med utsikt över det glittrande havet. På vintern – kallt vatten, nät som drar ner en snart ihjälfrusen människa under iskanten.
Viveca Stens första i en serie deckare från Sandhamn har allt detta.
När två personer hittas mördade får Thomas Andreasson vid Nackapolisen ta sig an fallet. Till hans hjälp kommer barndomskamraten och numera juristen Nora Linde, som haft lantställe på ön sedan hon var barn.
Trots den idylliska inramningen är gullegullfaktorn behagligt låg. Här finns relationsproblem och pyssel med de små barnen, men den vittförgrenade mordgåtan och den i högsta grad rafflande upplösningen tar överhanden. Håll i er i hängmattan!
Levande begravd
av Peter James
Damm förlag, 2009, ca-pris 89:-
På svensexan tre dagar före sitt bröllop utsätts Michael för ett bisarrt skämt: hans så kallade kompisar begraver honom i en kista under jorden, tillsammans med en flaska whisky, en luftslang och en walkie-talkie. Bara kompisarna vet var han finns. På väg därifrån kraschar de med bilen och dör.
När fästmön rapporterar hans försvinnande börjar polisen utreda. Men vilken tid det tar! Emellanåt återvänder berättelsen till kistan där whiskyn börjar ta slut och vattnet att stiga. Hjälp honom!
Gastkramande och välskrivet fram till sista sidan. Bit ihop!
Fly för livet
Helena von Zweigbergk
Bokförlaget Semic 2006
Detta är fjärde kriminalromanen om fängelseprästen Ingrid, en till synes timid person. Hon hålls som gisslan när tre
tungt kriminella fångar hotar sig ut ur fängelset. Flykten blir alltmer desperat men Ingrid är långt segare än någon kunde
tro. Karaktärerna beskrivs insiktsfullt och med stor psykologisk skärpa i en för mig helt oväntat hårdkokt thriller.
Passageraren
Av Steffen Jacobsen
Piratförlaget 2008
Ännu en glad överraskning, en dansk debutroman. Kommissarie Robin Hansen, ärrad av tjänstgöring i Kosovo,
ska utreda vad som synes vara en jaktolycka. Det är det inte.
Vi får följa med på havssegling i Svalbard och jakter i snabba båtar, en dansk Hamilton, med skepparexamen. Språket är handfast, även om man inte vet nåt om longituder eller isobarer är det inga problem att hänga med den rasande snabbt berättade historien med ett högst oväntat slut.
Blodläge
Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2010,
Ett kärt återseende, tredje delen i Johan Theorins planerade kvartett om Öland. De tidigare, Skumtimmen
och Nattfåk, fick i alla fall mig att bita på naglarna. Denna är lite ”snällare”, men allt det som vann mitt hjärta i de tidigare finns med: kärleksfulla beskrivningar av den öländska naturen, gamla historier och folktron som bryter in i det vardagliga livet.
Vår hjälte, 83-årige skepparen Gerlof Davidsson flyttar från äldreboendet till sin sommarstuga för att, kanske för sista gången, njuta av vårsolen. Som vanligt har han en sammanhållande funktion i berättelsen om trollen, älvorna och nutida ondska.
Vårlik
Mons Kallentoft
Natur&Kultur 2010
Kärt återseende del två. Vårlik är fjärde boken om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen.
Hon har just återvänt från behandling för sitt alkoholmissbruk när hennes mor dör. Hennes far kommer från Teneriffa inför bouppteckningen och nu exploderar Malins liv.
Samtidigt exploderar en bomb på Stora torget i Linköping. Malin och hennes kollegor får ta till all sin energi, och Malin sin
intuition, för att lösa den vidriga gåtan. Det handlar om barn, övergivna barn och döda barn.
De ensamma
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag, 2010, ca 200 kr
Nesser är alltid Nesser. Och hans kriminalinspektör Barbarotti likaså, här i den fjärde romanen.
Historien utspelas i två tidsplan som så småningom vävs samman i nutid. Det ena planet börjar i 60-talets Uppsala, dit Richard Berglund anländer för att göra lumpen och därefter studera teologi. Han träffar nya vänner, par bildas och snart är gänget väl inbodda Uppsalabor.
På nutidsplanet utreder Barbarotti och hans kollegor ett misstänkt självmord, som snart kan kopplas till ett liknande fall för 35 år sedan – på exakt samma plats. Snart visar det sig att det första offret och det nutida har varit ett sambopar och ingått i Richards bekantskapskrets. Gänget har varit med om en del tillsammans, upplevelser som kanske har slutat i mord?
Som sagt, Nesser är alltid Nesser. Han är duktig på att lägga ut villospår blandade med riktiga ledtrådar. En mig närstående person löste gåtan efter ca 200 sidor, själv blev jag helt tagen på sängen.
Av bokens totalt 598 sidor behövs kanske 300 för att berätta historien om de ensamma, resten är tankar, funderingar och en del omtuggningar. Man måste tycka om Nessers utlevelserika språkbehandling och underfundiga humor för att uppskatta just denna bok. Enligt en recensent hettar historien till först på sidan 339. Jag är böjd att hålla med, men då smäller det rejält.
Alltså: klart läsvärd för Nesser-fans, är man ute efter rak action är detta fel val.
Mord med sjöutsikt
Aron Olnafors
Bonnevier & Olofsson
Se här en riktig pärla! En pusseldeckare av den gamla, hederliga skolan i härlig Bo Baldersson-stil och med en mycket stor glimt i ögat.
Som sig bör inleds boken med karta och lista över karaktärerna. Den som kommer igenom historien – inga som helst problem – belönas med ett antal smaskiga recept. Fint inbunden med inlagt sidenband som bokmärke.
Detta är tredje boken om den pensionerade bankdirektören Erik Gyllenberg och hans vän den färgstarke företagsledaren Severin C. Brattenskiöld, som utreder mord på eget bevåg i sin stad Aroshamn med omnejd (Västerås är förebild).
Denna gång är det en tvålfager mäklare som mördas framför ögonen på en grupp torpspekulanter, däribland Brattenskiöld & Gyllenberg. Polisen är fullt upptagen med att arrangera en internationell poliskonferens som ska avhållas samma helg som Aroshamn drabbas av den årliga Power Meet, när staden invaderas av blankpolerade vrålåk från det stora landet i väst. Så den udda duon kan tämligen ostört ägna sig åt sin privatspaning.
Samtidigt råkar Gyllenberg i trubbel. Under en modevisning, där Gyllenberg är modell, inleder den kvinnliga konferenciern en inte helt oskyldig flirt. Hans hushållerska Frida blir putt och avreser abrupt till sin syster i Tranås. Gyllenberg blir tvungen att själv sköta sitt hem och laga sin mat. För att inte tala om att gå till mataffären och handla maten! Var är den? Och hur tillagar man prinskorv?
Egentligen inget våld att tala om (förutom mordet), men desto mer dråpliga upplevelser, underfundigt satiriska beskrivningar av politiker och olika yrkesgrupper (inte bara mäklare). Enligt en lokal recensent får vi också ”den mindre smickrande förklaringen” till varför förre landshövdingen Mats Svegfors skrev sin bok om västmanländska maträtter.
Debut i död
Antologi med debutanter
Bokförlaget Axplock
Det här är en guldklimp för novellälskande deckarnördar! Bokförlaget Axplocks deckarnovelltävling har resulterat i en antologi med 24 noveller av 21 deckardebutanter. Kvaliteten är något blandad, men här finns många godbitar och de flesta har en fantastisk knorr på slutet – ett signum på en bra novell.
Döda poeter skriver inte kriminalromaner
Av Björn Larsson
Norstedts, ca 174 kronor
Har poeten Jan Y tagit livet av sig när han insett vad han varit på väg att göra – att sälja sin poetsjäl till marknadskrafterna för att skriva en bästsäljande roman om ekonomisk brottslighet? Eller är det mord? Men poeter mördas ju inte. Kommissarie Barck, själv med diktarambitioner, kallas in för att lösa det ovanliga fallet. Detta är något så annorlunda som en modern pusseldeckare med en bok i en av huvudrollerna.
Det är en betraktelse över bokbranschen i allmänhet och kriminalromangenren i synnerhet, med glimten i ögat. Det är mycket spännande, tänkvärt och emellanåt härligt irriterande.
Böljelek
– Kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall
Av Johanna Limme & Martin Palmqvist
Kabusa böcker
Det är år 1897 i hamnstaden Karlshamn i Blekinge. Ett dött spädbarn hittas på en bakgård med siffran 13 tecknat på huvudet. Den sympatiske kyrkoherde Simon Eldfeldt dras in i fallet för att hjälpa polisen att lösa gåtan innan kung Oscar II besöker staden. Samtidigt anas en komplott av större mått mot kungen – från Norge.
Författarna är gymnasielärare från Ystad och de har gjort ett gediget researcharbete. Miljöer och karaktärer stiger trovärdigt fram ur de historiska skuggorna. Trivsam läsning i ett rofyllt tempo med tid för själavårdande samtal.
Tre sekunder
Av Roslund & Hellström
Piratförlaget
Tre sekunder är en spännande thriller om infiltratören Piet Hoffman som är anställd av polisen. Han uppgift är att hjälpa polisen att spränga en av de största knarkligorna i Sverige. På högsäkerhetsfängelset Aspås jobbar han från insidan som intern och får inte bli avslöjad, då riskerar han bli dödad av de andra internerna.
Piet är ensam och vågar inte lita på någon, då han riskerar att förlora allt, sin fru och sina barn. Bra bok
som inte är förutsägbar och som speglar den undre världen. Svår att sluta läsa när man väl börjat.
Bara ett liv
Av Sara Blædel
Nordstedts
Bara ett liv följer samma receptet som så många av dagens deckare: Ett mord begås, polisen arbetar efter en linje som verkar trolig, bara för att helt få ändra inriktning när ytterligare mord begås som inte passar in i mallen.
Som en riktig semesterdeckare ska vara, så är den också lättillgänglig och erbjuder möjlighet till snabbläsning. Och som alla bra sommardeckare så slukar den upp läsaren så att man fullständigt glömmer eller struntar i alla eventuella brister, för att man helt enkelt vill veta hur det går, och kanske dessutom, om man har gissat rätt från början.
När en ung kvinna med utländsk bakgrund hittas död i vattnet utanför den danska orten Holbaek riktar polisen snabbt in sig på hennes föräldrar och släktingar, med tanken att det är ett hedersmord som ägt rum.
Louise Rick kallas in från mordkommissionen i Köpenhamn för att hjälpa till att lösa fallet, tillsammans med sin före detta kollega Søren Velin. Men trilskande vittnen som inte vill uttala sig, och motstridiga beskrivningar av det unga offret saktar ner utredningen.
Så mördas ytterligare en ung kvinna. Tillvägagångssättet vid det andra mordet liknar inte alls det första, men de båda döda kvinnorna har anknytning till varandra.
Sara Blædels historia innehåller lagom doser spänning varvat med inslag av vardagsrealism, dansk småstadsmiljö, riklig mat, kall öl, och en spirande kärlekshistoria.
Men Bara ett liv innehåller faktiskt mer än så. Genom Louise Ricks väninna, journalisten Camilla Lind på Morgonbladet, får vi som läsare ta del av en hel del tänkvärdheter om fördomar, och om hur lätt det är att se brister hos andra som man är fullständigt blind för hos sig själv.
Patient 67
Av Dennis Lehane
Bonniers
I Patient 67 får vi följa den federala sheriffen Teddy Daniels besök på ön Shutter Island utanför Boston. Här ligger ett hårdbevakat sjukhus för våldsbrottslingar och en morddömd patient har nyligen rymt.
Men det är något märkligt som pågår på sjukhuset. Alla är förtegna och försöker dölja något. Tillsammans med en kollega inleder Teddy Daniels en undersökning och allt pekar på att fallet handlar om något annat än en förrymd patient. Fram växer bilden av något fruktansvärt som får Teddy Daniels att tvivla på sig själv. Filmen Shutter Island bygger på boken.
Gone, baby, gone
Dennis Lehane
Bonniers, ca 89 kronor (pocket)
En fyrårig flicka försvinner spårlöst. Den unga mamman är till en början förtvivlad, men efter en tid avtar saknaden och snart är hon likgiltig inför dottern. Polisens spaningar går i stå. Inte ett spår finns.
Privatspanarna Patrick McKenzie och Angela Gennaro tar motvilligt på sig fallet efter att flickans släktingar övertalat dem. McKenzie och Gennaro letar i Bostons allra smutsigaste kvarter. De möter kriminella och nedsupna människor som väcker avsky. Deras resa blir mycket värre än de fruktat. För vem vågar man lita på i en värld där våld och övergrepp ersatt kärlek och
mänsklig värme.
Skumtimmen
av Johan Theorin
Wahlström och Widstrand
Skumtimmen är tiden mellan dag och kväll, innan lamporna tänds – ”de otäcka historiernas tid.” Något av detta har spillt över på denna debutroman från 2007 med Öland som bas. Det säregna alvaret ruvar på mörka händelser från tiden före och under andra världskriget. Händelserna vävs samman med nutiden genom en liten pojkes försvinnande i början av 1970-talet. Pojkens morfar och mor agerar detektiver med befriande få poliser inblandade.
Det öländska alvaret är nära, dimman nästan klibbar vid boksidorna. Minst sagt oväntade händelser leder berättelsen, – ”skrönan”? – framåt men trovärdigheten vinner hela tiden.
Detta är den första delen av en tänkt trilogi (Hurra!) och det finns redan planer på film eller tv-serie.
Den hand som skälver
av Kjell Eriksson
Ordfront
Upplands landskapsdjur havsörnen leder kriminalkommissarie Ann Lindell på spåren till ett mord i ett litet avsomnat samhälle i den uppländska skärgården. Här bor förvånansvärt många ungkarlar, som alla äger en motorsåg. Parallellt med denna historia träffar vi ett kommunalråd i Uppsala som sedan drygt tio år sadlat om till en annan karriär, i Bangalore i Indien. Den historiens trådar binds ihop med ett gammalt olöst fall hemma i Uppsala.
Allt starkare lysande karaktärer befolkar en stad och ett påtagligt närvarande landskap där flykten undan sanningen till slut tar ut sin rätt.
Läs gärna de sju tidigare böckerna om Ann Lindell.
Svart stig
av Åsa Larsson
Albert Bonniers förlag
2003 kom Åsa Larssons debutroman, Solstorm, som har blivit film. Svart stig är hennes tredje bok som även den utspelar sig i Kiruna med omnejd. Och eftersom naturen även här har en berättande funktion är det ofta mycket kallt och mycket ödsligt. Som läsare fryser man emellanåt ända in i märgen.
Åklagare Rebecka Martinsson dras än en gång in i ett fall tillsammans med poliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke, denna gång med globalisering och kapitalism som tema.
Åsa Larssons språk ger berättelserna karaktär. Det är väl nedkokt, det som inte sägs blir viktigt och små detaljer kan lyftas fram och får lysa.
Boktips: Ingalill Mosander
+ Seniorens redaktion