Satsa på tåliga växter
Stäppsalvia är lättskött och behöver inte mycket omvårdnad. När den väl har etablerat sig klarar den små perioder av torka.
Leva & uppleva | klimatsmart

Satsa på tåliga växter

Klimatförändringarna har gett sig till känna. Långa perioder utan regn kan avlösas av ett plötsligt skyfall. Då och då införs vattningsförbud. Hur går det med trädgården då? Knepet är att välja torktåliga växter. Läs mer nedan där du även får flera tips på växter. Text och foto Ellen Forsström

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-04-17
Även torktåliga växter behöver
vattnas tills de har etablerat sig.

Vädret är inte alltid att lita på, det vet vi. Inte minst sedan klimatförändringarna har börjat göra sig påminda allt mer. Torka och skyfall om vartannat och förbud att vattna ibland om sommaren när regnet lyser med sin frånvaro.
Men det går att skapa en hållbar och grönskande trädgård trots detta. Knepet är att välja rätt växter och också ge dem förutsättningar att klara sig. Vi behöver växter som klarar perioder utan regn och som helst står pall för stormar och annat mer extremt väder.
Viktigast av allt inom odling är att plantera rätt växt på rätt plats, det vill säga inga fuktälskande växter i den torra slänten och inga solälskande blommor i det skuggiga hörnet. Då trivs inte växterna och kommer att kräva mycket skötsel. För att de ska ha en chans att klara sig själva måste de ha rätt grundförutsättningar.

Allt börjar med jorden. Det gäller att bygga upp en bra, fukthållande jord med mycket växtmylla. Detta eftersom organiskt material binder vatten. Tänk på hur det ser ut i naturen och inspireras av det, som där löv och grenar ramlar ner på marken. Det kan du åstadkomma genom vad engelsmännen kallar ”mulching”, det vill säga att kontinuerligt täcka jorden med organiskt material. Det kan till exempel vara kompost, välkomposterat stallgödsel, löv och gräsklipp.
Vll man inte täcka jorden, kanske av rädsla för att antalet sniglar ska öka, kan man istället mylla ner materialet i jorden. Du kommer snart att se hur mikrolivet i jorden ökar och att växterna mår bättre.

Det är också viktigt att ge växterna möjlighet till skugga. Skapa en lummig trädgård som erbjuder ett bra klimat med skydd mot vindar och stark sol. Träd och buskar hjälper till med det. En lummig och frodig trädgård klarar sig bättre genom torka eftersom skuggor lätt motverkar uttorkning.
Att spara regnvatten är ett mycket bra knep. När det väl regnar kan regnet komma som skyfall och det kan hända att växterna inte hinner ta upp det. Är jorden knastertorr finns nämligen risk för att vattnet rinner ovanpå jorden.
Ställ ut vattentunnor eller andra behållare. Vattna helst på morgonen, mitt på dagen dunstar mycket av vattnet bort.
Luckra i jorden innan det ska komma regn, då stannar vattnet lättare kvar. Detsamma gäller innan du vattnar. Strunta i att vattna gräsmattor, de klarar sig ändå även om de inte alltid är så vackra att se på.

Fleråriga lavendeln doftar ljuvligt och kräver inte mycket vattning. Passar som kantväxt och blir ungefär en halvmeter hög. Tycker inte om att stå blött utan föredrar sandig magerjord och soligt läge.

Brunnäva tål att växa i torra och skuggiga lägen men går lika bra i sol. Flerårig. Fröer gror långsamt. Blommorna är ätliga. Klipp gärna fröställningarna för att undvika frösådd.

Bolltistel håller sig fin långt in på hösten. En långlivad perenn som tål hetta och torka. Drar till sig pollinerare och på vintern även fåglar.

Praktröllika finns i flera olika färger och tål torka bra. Går bra i hela Sverige. Tvärtemot de flesta prydnadsväxter vill den inte ha gödsel. Gärna full sol hela tiden.

Perenner som klarar torra lägen

* Backtimjan är en lågväxande och mattbildande perenn. Den har kryddoftande blad och lilarosa blommor som pollinatörerna älskar. Kan bilda som doftande mattor.

* Kärleksört är underbar att ha i trädgården. Passar både i kruka och rabatt. Den för en ganska anonym tillvaro under vår och sommar för att sedan blomma ut i färgprakt i augusti, september och oktober. Kräver varken särskilt mycket vatten eller näring.

* Lavendel gillar sol och behöver inte mycket vattning. Dessutom doftar den underbart!

* Kungsmynta doftar gott och gillas av bin och fjärilar. I odlad form heter den oregano. Fin både som kantväxt och marktäckare, passar även i kruka. Gillar sol och torr jord.

* Stäppsalvia är tålig och har en lång blomningstid. Den har det hellre torrt än blött och blommar som mest intensivt i juli. Klipper man av blomaxen innan de är helt utblommade kommer den tillbaka med nytt blomflor.

* Nepeta eller kantnepeta är som namnet säger en fin växt att kanta rabatterna med. Man kan klippa ner den efter första blomningen så kommer den ofta tillbaka med ett andra flor. Används ofta som ett alternativ till lavendel i mellersta Sverige.

* Röllika är en anspråkslös perenn som älskas av pollinerare och blommar hela sommaren. Torktålig och långlivad. Trivs i full sol, jorden behöver inte ens vara särskilt näringsrik.
* Blodnäva förekommer även vilt, gärna i torra steniga backar. Brunnäva är en gammal trädgårdsväxt med ett generöst växtsätt och som även klarar skuggiga lägen.

* Bolltistel är rolig att ha i rabatterna med sina blå bollar som håller sig fina långt in på hösten. Även den föredrar att stå i torra jordar där den kan få mycket sol, även om den också kan trivas och klara sig bra i skuggiga lägen. Väldränerad jord med hög kalkmängd står på önskelistan för den här kraftiga och härdiga växten.

* Lammöron är en fin perenn med silvriga, ludna blad. Även den passar som kantväxt. Trivs i sol och klarar torra lägen utan problem.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-04-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas