Så kommer du igång med Instagram
Foto: Colourbox
Leva & uppleva | Sociala medier

Så kommer du igång med Instagram

Det är inte svårt att komma igång med Instagram, och när du väl är igång är det roligt att använda. Så gör du:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-12-17

Är du nyfiken på Instagram? Du är inte ensam. Seniorer är en växande grupp på appen där du kan följa vänner och andra intressanta personer, och själv dela med dig av bilder och tankar. Och det är enkelt att komma igång.

Roligt och inspirerande

På Instagram kan du följa politiker, kändisar organisationer, företag eller dina vänner och barnbarn. Du kan få inspiration från andra, men du kan även själv snabbt och enkelt lägga ut bilder med din mobil. Det går även att kommentera, gilla och faktiskt också skicka meddelanden till varandra via Instagram.

Välj själv

Man behöver inte känna dem man följer på Instagram personligen. Är du intresserad av handarbete? Det finns massor av konton som lägger upp bilder på sina alster. Samma sak med bakning, vandringar, fotografering och annat.

Du väljer själv om du vill ha ett öppet konto – så att alla kan se det du lägger upp – eller om det ska vara slutet så att du själv avgör vilka som ska kunna se dina inlägg.
Appen är gratis och det enda du behöver är en smart telefon med kamera.

1: Skaffa appen

Har du en Iphone laddar du ner appen Instagram gratis från Appstore (sök på Instagram). Har du en smart mobil med Android laddar du ner den från Google Play.

2: Gå med

För att kunna använda Instagram måste du först skapa ett konto.
Hitta på ett användarnamn – alltså det namn som visas när du skriver inlägg eller gillar någon annans inlägg (Senioren heter till exempel tidningensenioren på Instagram) och ett lösenord. Du måste också ange din e-postadress för att skapa kontot.
(Har du redan ett Facebook-konto kan du även använda det för att skapa ett konto på Instagram)

3: Hitta vänner och andra intressanta personer

Instagram kan föreslå personer som appen tror att du vill följa, genom att till exempel jämföra med vilka du känner på Facebook. Du kan också söka upp personer (eller konton) som du vill följa.
Klicka på förstoringsglaset längst ner. En sökruta visar sig högst upp. Skriv in namnet på den du vill söka efter. När du hittar honom eller henne, klicka på hens användarnamn. Personens profil öppnas och nu kan du välja Följ.
Tips: Om du följer någon på Instagram kan du se vilka fler som följer personen och vilka konton som personen själv i sin tur följer. Har ni gemensamma bekanta eller liknande intressen är det stor chans att du hittar någon här som du också kan följa.

4: Posta egna inlägg

På Instagram är det bilderna som står i fokus. Alla inlägg består av en bild. De flesta väljer också att lägga till text under sin bild, men det är inte ett måste.

Om man läser instruktionen nedan kan det se ut som om det är krångligt att lägga upp en bild. Men det är lättare än du tror! Har du bara gjort det en gång så kan du det sedan.

1: För att lägga upp en bild klickar du på det lilla plustecknet längst ner i skärmen.
(Första gången du gör ett inlägg vill Instagram ha tillgång till dina bilder. Du måste skriva ok för att kunna lägga upp bilder i appen.)

2: Nu visas din senast tagna bild högst upp i fönstret. Men tittar du längst ner på skärmen finns tre alternativ: Bibliotek, Foto och Video. Bibliotek betyder helt enkelt att du väljer en bild bland dem som finns i telefonen. Foto betyder att du vill ta en ny bild direkt i appen.

3: Välj den bild du vill använda genom att klicka på den.

4: Anpassa bilden. Som du märker gör Instagram om bilderna så att de blir kvadratiska. Genom att använda två fingrar kan du zooma in i bilden, och du kan flytta den i rutan så att den hamnar så som du vill ha den.

Klicka på Nästa

5: Här kan du välja mellan olika filter om du vill göra om bilden så att den till exempel blir svartvit. Prova dig fram vad som ser bäst ut.
Klickar du på Redigera längst ner kan du själv justera kontrast, ljusstyrka och annat.
Du kan också hoppa över detta och låta bilden vara som den är. I så fall klickar du bara direkt på Nästa.

6: Skriv en bildtext. Den kan vara kort eller lång, du kan lägga till symboler (så kallade emojis) på samma sätt som i ett sms. Och du kan välja att sätta taggar (etiketter) på inlägget om du vill att folk ska kunna söka upp det.
Tryck på OK (uppe i högra hörnet) när du är klar.

7: Vill du att ditt inlägg ska visas på fler ställen än på Instagram? Då kan du fixa det här. Annars klickar du bara på Dela. (Uppe i högra hörnet)

8: Grattis! Du har gjort ditt första inlägg på Instagram!

Blev det fel?

Råkade du stava fel eller kom på att du vill ändra någonting i ditt inlägg eller ta bort det? Ingen fara. Uppe till höger över inlägget ser du tre prickar. Klicka där och välj sedan Redigera eller Ta bort.

Gilla bilder och kommentera

Vill du visa att du gillar ett inlägg i ditt flöde klickar du helt enkelt på hjärtat under det. Vill du kommentera klickar du på symbolen som ser ut som en pratbubbla. Sedan kan du skriva din kommentar.
Instagram talar om när någon gillat eller kommenterat dina inlägg och när någon ny person börjar följa dig (eller ber om att få följa dig, om du har slutet konto).

Tagga bilder

Genom att märka dina inlägg med etiketter eller taggar (hashtags) blir de sökbara. Du kan också själv söka på hashtags för att hitta intressanta ämnen och konton. När vi söker på taggen #julgran får vi till exempel upp en massa bilder på julgranar.

Mycket mer

Nu har du kommit igång med Instagram.
När du är varm i kläderna finns det mycket annat du kan göra i appen, till exempel skapa inlägg med flera bilder man kan bläddra mellan, lägga upp korta filmer (max en minut), sätta samman flera bilder till en komposition, dela andras inlägg och så vidare. Det finns även en funktion på Instagram som heter Stories där du kan lägga upp korta klipp som bara visas i 24 timmar innan de tas bort igen (på samma sätt som i många ungdomars favorit Snapchat).
Experimentera dig fram.

OBS!

Instagram ägs av Facebook. Appen är gratis att använda, men långt ifrån någon ideell verksamhet och även om det fortfarande är ganska sparsamt med reklam så kommer du då och då att få annonser i ditt flöde.

Använder uppgifter

Företag betalar för att få spridning för sitt material. Användarnas uppgifter används för att rikta annonser, så att den som skriver mycket om husbyggande får annonser från byggvaruhus och så vidare.

Genom att fylla i dina uppgifter om dig själv hjälper du annonsörer att rikta sin reklam. Facebook (liksom andra digitala tjänster som Storytel, Spotify, Netflix och HBO) använder algoritmer som noterar vilken typ av inlägg du klickar på och gillar och försöker visa mer av sådant du gillar och mindre av sådant som du inte bryr dig om. På samma sätt hittar de ”bekantas bekanta” och föreslår att koppla ihop dig med dem. Eller ”saker som dina kontakter gillar” och föreslår att du också ska gilla dem.

På Instagram behöver du inte fylla i en massa uppgifter om dig själv, men har du Facebook kommer du att märka att Instagram och Facebook delar uppgifter med varandra.

Här hittar du villkoren

Man ska alltid läsa användarvillkor innan man börjar använda en ny tjänst. Här hittar du användarvillkoren för Instagram: https://www.facebook.com/help/instagram/478745558852511

Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-12-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas