Facebook erbjuder mer än att skriva och läsa inlägg och följa sidor. Vi tipsar om några av de saker du kan göra och vad du bör tänka på.
Facebook har många funktioner och det är inte lätt att hålla koll på alla. Inte nödvändigt heller i ärlighetens namn, men du kan ha både roligare och mer nytta av Facebook när du känner till en och annan funktion. Det är inte svårt. Här är några tips på vad du som redan kommit igång kan göra i Facebook. (I Senioren nr 5 berättar vi i en första del hur du kommer igång med Facebook steg för steg. Får du inte Senioren? Gå med i SPF Seniorerna så får du tidningen som en medlemsförmån.)
Social samvaro
Det heter inte sociala medier för inte. Med Facebook kan du kommunicera med andra, hålla kontakten, dela varandras upplevelser och diskutera. Sociala medier är ett sätt att omge sig med andra människor, även om man inte träffas fysiskt.
Tagga bilder och inlägg
I Facebook kan man märka, eller ”tagga” bilder med namn på de personer som bilden föreställer. Om du taggar ”Magnus Svensson” på en bild ser Magnus Svensson det. Beroende på hans inställningar kan även hans Facebook-kontakter i sin tur se att han blivit taggad på en bild.
Om du vill tagga en bild gör du såhär:
På dator: Klicka på bilden du vil tagga. När den öppnats håller du markören över bilden. Alternativen Gilla, Kommentera, Tagga foto, Alternativ och Skicka i Messenger visas i själva bilden. Klicka på Tagga foto och markera var i bilden du vill sätta din ”etikett”. Skriv sedan in namnet på personen du vill tagga.
På mobil: Klicka på bilden du vill tagga. Uppe i högra hörnet visas en bild av en etikett. Klicka på den och tryck sedan på den plats i bilden där du vill sätta din ”etikett.”
OBS: Du kan bara tagga personer som finns på Facebook, och som tillåter att någon taggar dem.
Nämn folk i inlägg och kommentarer
När du skriver ett inlägg på Facebook kan du också tagga vänner. Antingen skriver du ett vanligt inlägg, till exempel ”Fantastisk föreställning på operan” och lägger till personer som du är tillsammans med genom att välja Tagga vänner i menyn under inlägget (visas som tre prickar)
Eller så lägger du till personen i själva inlägget genom att skriva tecknet @ direkt framför personens namn. Till exempel ”Har kul med @fridaanderssonjohansson”
På samma sätt kan du tagga personer när du kommenterar ett inlägg.
Vad är då vitsen med detta? Jo, det kan till exempel vara så att du vill tipsa en vän om att läsa ett speciellt inlägg, eller göra henne eller honom uppmärksam på någonting.
OBS!
Facebook är gratis att använda, men långt ifrån någon ideell verksamhet och du använder verktyget mer eller mindre ”på egen risk”. Facebook har ingen vanlig kundtjänst. Det finns inget nummer att ringa och kontakten sker i regel med anonyma formulär där du får förvalsalternativ att kryssa i. Har du klagomål på Facebook är du därför mer eller mindre utelämnad till att bita ihop eller sluta använda Facebook.
Använder uppgifter
Företag betalar för att få spridning för sitt material. Användarnas uppgifter används för att rikta annonser, så att den som skriver mycket om husbyggande får annonser från byggvaruhus och så vidare.
Genom att fylla i dina uppgifter om dig själv hjälper du annonsörer att rikta sin reklam. Facebook (liksom andra digitala tjänster som Storytel, Spotify, Netflix och HBO) använder algoritmer som noterar vilken typ av inlägg du klickar på och gillar och försöker visa mer av sådant du gillar och mindre av sådant som du inte bryr dig om. På samma sätt hittar de ”bekantas bekanta” och föreslår att koppla ihop dig med dem. Eller ”saker som dina kontakter gillar” och föreslår att du också ska gilla dem.
Här hittar du villkoren
Man ska alltid läsa användarvillkor innan man börjar använda en ny tjänst. Om du är orolig för vad Facebook kan använda dina uppgifter till, läs användarvillkoren. https://www.facebook.com/policies
Ange platser
Om du låter Facebook ha tillgång till din platsinformation kan programmet se var din mobil befinner sig. Då kan du ange platser i dina inlägg. Vissa restauranger och företag finns som förval om du vill tala om att du befinner dig på ett visst ställe.
OBS: Tänk på att om du lägger upp en bild från stranden i Marbella eller talar om att du befinner dig på en restaurang i Falun samtidigt talar om för alla dina följare att ditt hus står tomt.
Vill du inte att Facebook ska ha din platsinformation går du in i Inställningar, väljer Location och stänger av din ”platshistorik”.
Födelsedagar
Facebook påminner dig om när dina Facebook-kontakter fyller år, under förutsättning att de låter Facebook visa födelsedatum. För den oinvigde kanske det kan låta futtigt med en gratulation på Facebook, men faktiskt är det riktigt glädjande att bli gratulerad även av avlägsnare bekantskaper. Dessutom – det ena utesluter inte det andra.
Vill du inte få påminnelser om när dina kontakter fyller år kan du stänga av den här funktionen under Inställningar.
Tänk på det här
- Håll god ton. Tänk på att ironi och skämt inte blir lika tydliga i text som i tal.
- Tänk på att många kan läsa dina inlägg. Dela bara med dig av sådant du känner dig bekväm med att andra vet.
- Var källkritisk. Dela inte artiklar och liknande utan att kontrollera att de kommer från en betrodd källa utan dold agenda. Du vill inte bidra till att sprida falsk information, särskilt inte i valtider.
- Klicka inte på länkar som du får utan att först kontrollera att det verkligen är personen som står som avsändare som skickat dem. I värsta fall är det ett virus.
Aviseringar – sätt på och stäng av
När du har kommenterat en väns facebook-inlägg får du en avisering varje gång någon annan kommenterar eller svarar på samma inlägg. Fördelen är att det blir enkelt att följa och delta i diskussionen. Men gäller inlägget någon som fyller jämnt eller nyss har gift sig kan det bli väldigt många ”Grattis” bland kommentarerna, och väldig många aviseringar till dig.
Får du aviseringar som du inte vill se kan du gå in uppe i högra hörnet på det aktuella inlägget och välja ”Stäng av aviseringar för det här inlägget.”
På samma sätt kan du slå på aviseringar för ett inlägg som är intressant för dig. Då kan du se vad folk kommenterar även om du inte själv har kommenterat.
Blockera användare
Om du råkar stöta på en otrevlig typ på Facebook som du inte vill ha kontakt med kan du välja att blockera den personen. Gå in på inställningar (Pilen längst uppe till höger i listen) och välj Blockering. Lägg till namnet eller e-postadressen på den person du vill blockera.
Här kan du även blockera meddelanden eller inbjudningar till evenemang från vissa personer eller blockera sidor.
Fler tips
Känner du dig varm i kläderna? Är du nyfiken på funktionerna evenemang, grupper och sidor och hur du själv kan starta grupper och bjuda in till evenemang? Längre fram i sommar kommer ytterligare en guide här på Senioren.se
Liten ordlista
Inlägg: Det du delar med dig av på Facebook. Kan vara allt från en kort text till ett långt debattinlägg, en bild, filmsnutt eller länk till en artikel.
Avisering: Meddelanden om att det har hänt någonting på Facebook som rör dig
Posta: Publicera ett inlägg.
Flöde: De inlägg från vänner, grupper och sidor som du ser när du öppnar Facbook.
Scrolla: Bläddra uppåt och nedåt på sidan.
Kommentar: En kommentar till ett inlägg
”Like” eller gillamarkering: Reaktion på ett inlägg med hjälp av förvalda symboler.
Dela: Återpublicera någon annans inlägg så att det syns på din sida och för dina kontakter.
Vänner: De personer du har kontakt med på Facebook.
Tagga: Märka ut vilka personer som visas på en bild eller som var med om en händelse.