Julens dofter och smaker
Foto: Getty Images
Leva & uppleva | julstämning

Julens dofter och smaker

Julen är fylld av dofter och smaker. Alla har något de förknippar julen lite extra med. För en del är det granen, för andra lussebullarna. Lars-Erik Appelgren har i sin nya bok Julens växter, smaker och dofter samlat allt om julens glädjeämnen.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-12-20

Granen

Knappast något är väl så förknippat med vårt julfirande som granen. Det finns olika legender kring hur det hela började. En är att Martin Luther tog in en gran och satte ljus i den för att prisa Kristi födelse.
Klart är att högt uppsatta familjer i Tyskland på 1600-talet tog in en gran och smyckade till jul. Den första svenska julgranen sägs ha funnits hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland 1741. Det dröjde dock innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna.

Kardemumma

Den tredje dyraste kryddan efter vanilj och saffran.
I Sverige och Finland används cirka 30 gram per person och år, främst i bullar och glögg. I England och Tyskland förbrukar man bara 2 gram per person och år. Mest används kryddan i de arabiska länderna, där den ingår i matlagningen. I Saudiarabien förbrukar man 400 gram per person och år.

Saffran

En väldoftande krydda som blivit ett måste i det svenska köket inför jul. Men så har det inte alltid varit, kryddan är dyrbar och länge hade de flesta inte råd med den.
Som brödkrydda förekom saffran vid det danska hovet redan på 1400-talet. I Sverige tros den ha introducerats på 1600-talet av hovbagaren Mårten Kammecker. Hans son Joachim, även han bagare, anses för övrigt vara den som först bakade pepparkakor.
Från Stockholm spreds saffran och användes vid festliga tillfällen, bland annat på Gotland i saffranspannkaka.

Kryddnejlika

En av våra flitigast använda kryddor under julen. I våra pepparkakor förstås och som utsmyckning såväl i skinksvålen som i apelsiner.
Historiskt har kryddnejlikan också varit en klassisk medicin mot tandvärk. Man droppade en spritlösning av kryddnejlikolja på en bomullstuss som lades på de värkande tänderna. Går fortfarande att köpa för detta syfte i England.

Tips! Stick kryddnejlikor (många, många!) i apelsiner som du hänger upp i röda sidenband – i julgranen, i en dörröppning.

Kanel

En av de äldsta kända kryddorna som redan under antiken användes för att främja aptiten. Men framför allt används den som smakförbättrare.
Vanligast är Cassiakanel och Ceylonkanel. Cassia är den som oftast säljs i våra matbutiker.
Ceylonkanelen är den ”äkta” och lite dyrare kanelen som börjat dyka upp mer och mer, något ljusare i färgen och sötare i smaken.

Tips! Knyt ett vackert band runt några kanelstänger och sätt namnetikett på så är bordsplaceringen till julmiddagen ordnad!

Misteln

Mistel växer vilt i Sverige, framför allt i Mälarregionen. Den trädlevande halvparasiten växer mest på lind och lönn, men även på andra träd. Den är fridlyst så man får inte gå ut och plocka sin egen julmistel.
Traditionellt anses misteln kunna befrämja fruktsamheten. Därav folktraditionen att kyssas i dörröppningen under en mistel.

Saffran, ja tack!

Lars-Erik Appelgren är professor emeritus i farmakologi och har i boken Julens växter, smaker och dofter samlat historien bakom våra självklara julingredienser.
Vilken är din egen favoritdoft av julen, Lars-Erik?
– Doften av nybakat saffransbröd, den är härlig. Doften av gran tycker jag förstås
också om.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-12-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas