När kommunen ville lägga ner biblioteket i Mölle tog fyra kvinnor över. Byborna är glada över att fortfarande kunna träffa andra på biblioteket och få både gemenskap och bra boktips.
Det är liv och rörelse i Mölles gamla stationshus nära sommaridyllens småbåtshamn. ”Bibliotek” står det på en skylt. Ett stort antal nya böcker är uppdukade i den lilla bibliotekslokalens mitt. Några låntagare flyttar sig långsamt runt bordet, vänder på böckerna och läser på omslagen. Här finns titlar om aktuella samhällsfrågor, skönlitteratur och flera av de senaste kriminalromanerna. Längs väggarna är mängder av böcker prydligt uppställda på hyllorna, skönlitteraturen från A till Ö och facklitteraturen för sig.
Lena Strandmark, Siv Dreiwitz, Gunilla Klang och Gun Blom håller igång biblioteket i Mölle ideellt sedan kommunen beslutat att ta sin hand ifrån bokservicen 2005. De fyra turas om att hålla öppet varje torsdagseftermiddag.
– Jag kom med som nyinflyttad. Läste någonstans att det behövdes hjälp i biblioteket, berättar Gun Blom.
Lär sig vad olika personer gillar att läsa
Var fjärde torsdag agerar hon bibliotekarie. Det är både roligt och givande, tycker hon.
– Det är trevligt att prata med låntagarna. Man lär sig vad olika personer gillar att läsa. Ibland säger någon att den här boken var väldigt intressant. Då får man tvunget läsa den, säger Gun Blom.
Ett femtiotal Möllebor betalar 250 kronor per år i medlemskap. På så vis kan nya böcker köpas in och bokbeståndet hållas levande. Bokåret löper från september till september. Årets nya titlar är det bara medlemmarna som kan låna. Vid bokårets slut sätts de upp på hyllorna och då är det fritt fram för alla. Man lånar genom att uppge sitt telefonnummer. Inga andra regler finns.
– Vi kommer hit varje torsdag och lånar två böcker, säger Lasse Bennheden.
– Vi lånar var sin bok och byter, så får vi två böcker att läsa, tillägger Bodil Bennheden Veige.
Biblioteket är en mötesplats. Här lär man känna människor och får boktips. Lasse Bennheden
De tycker att urvalet på biblioteket är en bra blandning av romaner och deckare. Hon har alltid varit en flitig litteraturläsare medan han haft svårt att hinna läsa under sina yrkesverksamma år. Som senior finns det mer tid.
– Biblioteket är en mötesplats. Här lär man känna människor och får boktips, säger Lasse Bennheden.
Det ideellt drivna biblioteket i stationshuset är en träffpunkt som har ersatt den nedlagda affären och posten.
– Skönt att inte behöva åka iväg för att låna böcker. Här finns alltid någon på torsdagarna, säger Birgitta Hansson, som tillhör bibliotekets närmaste vänner.
Lena Strandmark har hand om bokinköpen. Nya böcker förser hon med kort och lägger ofta i en recension vilket uppskattas av låntagarna. Det största bokinköpet görs i början av hösten med 30-35 nya titlar och det fylls på under resten av året. I december har antalet nya böcker ökat till omkring 70. Första torsdagen i september träffas medlemmarna och Lena presenterar nyförvärven.
– Det ligger mycket jobb bakom. Jag menar 70 böcker av kanske 1 000 ska väljas. Allting ska vara välskrivet. Det måste finnas en bredd, och så är det kul att hitta en ny författare vi inte haft tidigare, någon som många blir förtjusta i. Det händer faktiskt.
Lena läser massor, lyssnar på boktips på radio och tv, läser recensioner och diskuterar med andra bokälskare.
Mölle har inte mer än drygt 600 invånare vilket gör att byborna känner stor gemenskap. De fyra kvinnorna som håller i biblioteksservicen vet vad låntagarna brukar tycka om i läsväg.
Driva biblioteket vidare på egen hand
Lena började medarbeta på biblioteket i Mölle 2001. Biblioteket var då en så kallad utlåningsstation, knuten till huvudbiblioteket i Höganäs. Bokbeståndet var litet och böckerna gamla. Det var inte många som lånade.
Hade vi inte haft bokklubben hade vi nog gett upp Lena Strandmark
År 2005 fick byföreningen ett brev med dystert besked. Kommunen meddelade att biblioteket skulle läggas ner. Byföreningen protesterade, men beslutet var redan fattat.
– Jag minns att jag och många med mig blev besvikna. Bibliotek är något som ska finnas och vara lättillgängligt, säger Lena.
Hon och Siv Dreiwitz bestämde sig för att driva biblioteket vidare på egen hand. De hade draghjälp av att Lena tagit initiativ till en bokklubb på biblioteket ett par år tidigare. När byinvånarna bjöds in till ett första möte för att få igång en bokklubb kom 26 personer. Därmed fanns ett gäng bokälskare som aktivt gav sitt stöd till att behålla biblioteket.
– Hade vi inte haft bokklubben hade vi nog gett upp. Det var bokklubbens medlemmar som kom hit regelbundet och lånade, säger Lena.
Särskilt de första åren var flera låntagare äldre personer som inte körde bil och därför inte kunde ta sig till andra orter i kommunen för att låna böcker.
– Här i byn är många äldre. Pocketböckerna har liten stil och blir svårare att läsa. ”Jag läser inte pocket längre”, säger många. Eller hur Gunilla, säger hon skrattande och vänder sig till Gunilla Klang.
På så vis svarar de fyra kvinnorna bakom biblioteket i Mölle för en viktig samhällsservice. Böckerna som köps in är till övervägande del inbundna, men biblioteket rymmer även ett par hyllor med pocketböcker. De är det fritt att ta med sig på semesterresor och lämna tillbaka om man vill.
Sedan kvinnorna i byn tog över biblioteket har utlåningen ökat. Invånare i andra samhällen i trakten, som tidigare haft biblioteksfilialer, blickar avundsjukt på den livaktiga verksamheten i Mölle.
Nyinflyttade i Mölle brukar upptäcka biblioteket ganska snart.
– Det är alltid någon av oss som tipsar när vi stöter på någon. Om biblioteket, bridgen, boulen eller om att SPF-föreningen Seniorerna Kullaberg har föredrag här, berättar Lena.
Text Sven Rosell
Foto Stefan Lindblom