Lena Wallensteen har i tio år ordnat föreläsningar för utländska diplomater i Sverige. Diplomatic Forum heter verksamheten som startades i Lenas kök.
Lena Wallensteen har fullt upp med att hälsa alla gäster välkomna i Utrikesdepartementets internationella pressrum. Dagens seminarium om Sverige och EU ska snart börja och alla gäster måste hinna komma på plats. Lena känner flera av diplomaterna som kommer och tar sig tid att prata med alla. Många är stammisar och kommer hit på varje seminarium som ordnas, en till två gånger per månad.
Minimal budget
Lena skickar inbjudan till alla 108 ambassader som finns i Stockholm. Projektet har minimal budget och hon sköter administrationen hemifrån. De som föreläser gör det inom ramen för sina tjänster och får inget arvode.
Det finns hur mycket intressant som helst att ta upp.
Det första seminariet ägde rum i april 2010, åtta år efter att Lena först fått idén.
– Det låter ju pampigt med Diplomatic Forum. Men i själva verket sitter jag hemma vid mitt skrivbord och klurar ut vad föreläsningarna ska handla om. Det kan vara allt ifrån senaste nanoteknologin till betydelsen av körsång i Sverige. Det finns hur mycket intressant som helst att ta upp.
Fler än hundra seminarier
Drygt 100 seminarier har det hunnit bli hittills. Dagens föreläsning handlar om Sverige och EU och hålls av statsvetaren Thomas Persson. Matnyttig information varvas med hårdfakta om när Sverige gick med i EU samt analyser av det nuvarande politiska läget i Sverige. Publiken lyssnar intresserat och Lena ser ut att njuta när hon tittar ut över den fokuserade skaran människor som samlats just här, just idag. Tack vare henne.
Vidskeplighet och körsång
Varje gång tycker hon att det är lika inspirerande att se hur alla dras med in i ämnet och hur energin i rummet stiger.
– Jag minns särskilt ett seminarium om det svenska körsångsundret. Där bildades den första diplomatkören i Stockholm! Vi avslutade med unison körsång, det var verkligen stämningsfullt.
Ett annat spännande seminarium hon minns lite extra är det om Swedish folklore – traditions and superstition, om vidskeplighet och hur den tagit sig uttryck i Sverige.
Håller sig uppdaterad
– Det var riktigt underhållande. Jag försöker varva ämnena så att det ska bli inom så många olika genrer som möjligt.
Högt och lågt, mjukt och hårt varvas med varandra. Lena kommer hela tiden på nya ämnen hon vill ta upp, idéer råder det ingen brist på.
Nobelstiftelsen
Hon håller sig uppdaterad i det som är aktuellt, men vissa seminarier återkommer år från år och har blivit tradition. Som det om Nobelpriset och Nobelstiftelsens arbete.
– Det är ju en viktig PR-grej för Sverige, så det brukar alltid uppmärksammas mycket. Vi har det precis innan de släpper namnen på de som fått årets Nobelpris.
Två deltagare
Govert Visser, diplomat från Nederländerna
-Det här är väldigt användbart för mig. Jag går alltid på de här seminarierna eftersom man får så bra information om dagsaktuella ämnen. Det har underlättat för mig när det gäller att förstå hur saker och ting fungerar i Sverige. Även om mitt land inte ligger så långt härifrån är det ändå en del skillnader länderna emellan.
Bacharee Puengpak, diplomat från Thailand
-Jag har varit här förut och tycker att det är intressanta ämnen de tar upp. Vi vill ju lära oss om Sverige och de svenska värderingarna för att kunna följa med i vad som händer och för att kunna förmedla det vidare till våra länder. Det här hjälper oss väldigt mycket i vårt arbete, man får en skjuts när man kommer hit.
Foton: Maria Rosenlöf.
Kan ge effekter
Inte sällan blir det ringar på vattnet efter ett seminarium. När de tog upp ämnet ”svenska måltider” kom man hit från Tyskland efteråt, för att studera de svenska skolluncherna närmare.
– Seminariet handlade om de offentliga måltiderna, som just skolmåltider eller måltider för äldre på boenden och via hemtjänst. Det är sådant vi tar för givet idag, men socioekonomiskt var det tack vare sådant som kvinnor fick möjlighet att lämna hemmet, när de inte längre behövde vara tillgängliga hemma för att se till att barnen fick i sig lunch.
Tyckte att det behövdes mer kunskap om u-länder här hemma.
Första kursen i ulandskunskap
Första fröet till Diplomatic Forum sattes när Lena, hennes man och en vän till dem en gång i tiden startade Sveriges första kurs i u-landskunskap.
– Jag hade arbetat inom Sida och tyckte att det behövdes mer kunskap om u-länder här hemma. Efter ett tag växte idén till att svenskar utomlands också måste kunna få en chans att utbilda sig. Det fanns inte minst många medföljande som behövde kunna plugga.
Bokpaket på posten
Lena skrattar lite åt minnet av hur kursmaterialet skickades ut i världen i statliga bruna kuvert.
– Det här var på den tiden när det inte ens fanns fax, det får man ha i åtanke!
På Lundequistska bokhandeln i Uppsala gjordes bokpaket i ordning och skickades ut. Föreläsningar inlästa på kassettband erbjöds kostnadsfritt och sändes ut. Första året var det i Kenya man kunde ta del av utbildningen, så småningom blev det möjligt att studera på långdistans i hela världen.
– En rad människor kunde faktiskt läsa till en fil kand utan att ha satt sin fot på Uppsala universitet, säger Lena. Det var ett lyft inte minst för många kvinnor som följde med när deras män tjänstgjorde utomlands.
Inspiration från utlandet
Förutom sin egen internationella bakgrund inom universitetsvärlden har Lena inspirerats av en svensk tidigare ambassadör i Tel Aviv, Carl-Magnus Hyltén, som berättade för henne om hur det där fanns möjlighet att lyssna på professorer och universitetslektorer för att lära sig mer om landet.– Jag insåg att man borde kunna ordna något liknande här i Sverige och frågade runt för att hitta någon som var intresserad. Uppsala universitets dåvarande rektor Anders Hallberg var villig att stödja projektet.
Fylld av energi
Och tur var väl det med tanke på hur välbesökta seminarierna har blivit.
Dagens program lider mot sitt slut. Mätta på information men troligen lite sugna på lunch droppar gästerna av undan för undan. Lena ska bege sig till Centralen för att ta tåget tillbaka till Uppsala. Lite trött är hon, men mest fylld av energi. Hon har redan siktet inställt på nästa seminarium.