Välj rätt utrustning för skidturen
Längdskidor Foto Erika Willis
Hemma | Hälsa

Välj rätt utrustning för skidturen

Vallningsfritt är bäst. Ragnar Edsås i Edsåsdalens Sportbod tipsar Veteranens läsare om skidor, pjäxor och kläder för fjällturen.

Publicerad 2011-12-29

Det finns fem typer av längdskidor i plast som passar i fjällterräng, som den i reportaget om Edsåsen (se länk nedan). Ragnar Edsås i Edsåsdalens Sportbod rekommenderar Veteranens läsare någon av de vallningsfria skidorna. De är mest allround, ger lägre fart, garanterat fäste och bättre balans.

Ett tips är att hyra skidor på plats första gången du är på skidsemester för att åka på längden. Det går ofta att köpa förra säsongens uthyrningsskidor billigt. Allra bäst är att provåka på hyrskidor ena säsongen och därefter köpa ett paket med skidor, bindning och pjäxor.

 

Skidor

1. Vallningsfria spårskidor. Finns i två bredder: 44 mm och 52 mm, välj de bredare för bättre balans. Glider lite saktare men ger bra fäste. Fungerar även uppe på kalfjället om spåret är intakt.
2. Smala spårskidor för klassisk stil – att valla själv. Roliga och snabba. För mer avancerade åkare.
3. Smala spårskidor för skate – att valla själv. Roliga och snabba. För avancerade åkare.
4. Vallningsfria fjällskidor med stålkanter som täcker cirka 75 procent av skidans längdsida. Glider lite saktare, men ger bra grepp. Testa norska Madshus modell Voss, bredd 68 mm. Bra om man ska upp på kalfjället där spåret kan blåsa igen eller för åkning på skare.
5. Fjällskidor med stålkanter – att valla själv. Åsnäs, Fischer med flera. Snabbare och ger bättre fäste om man är en skicklig vallare eller är beredd att valla om under dagen om det inte fungerar.

Pjäxor

Dagens moderna pjäxor är väldigt stabila och har lite gemensamt med 60-talets läderpjäxor. Framtill sitter en stålpinne som enkelt klickas ner i skidbindningen. Ragnar i Skidboden rekommenderar Alpina BC1600 eller Crispi Stettin.

Kläder

Ragnar har livslång erfarenhet av skidutrustning och rekommenderar folk som ska börja åka skidor att inte förköpa sig. GoreTex är överskattat och onödigt dyrt, menar han. Man ska ha varma kläder med sig för rasterna, till exempel en dunväst eller tjock fleece med dragkedja. Man ska absolut inte åka i täckbyxor eller dunjacka. Skjorta, tröja och anorak fungerar fortfarande bra. Ett par vindtäta byxor. Underställ i merinoull är inte dumt eftersom det värmer även om man blir blöt av svett.

 

Text: Göran Willis

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas