För många kan surfplattan idag ersätta en dator, men dessutom göra mycket annat. Här får du hjälp med vad du ska tänka på före köpet.
Om man inte håller på med avancerade uppgifter som kräver specialprogram är surfplattan idag en värdig ersättare till en vanlig dator, och har många fördelar. Den är lätt att ta med sig och fungerar särskilt bra om du vill titta på webbsidor på internet, läsa e-post eller se på bilder eftersom skärmen är stor och tydlig. Men du kan även vara produktiv med en surfplatta, något som blir allt vanligare, skriver Erik Mörner från tidningen Mobil.
Separata tangentbord
Precis som på en mobiltelefon med pekskärm skriver man på de flesta surfplattor direkt på skärmen på det tangentbord som kommer upp när det behövs. Fördelen är ju att det kan döljas från skärmen när skärmytan behövs bättre till annat, när du vill se på bilder till exempel.
Den som inte är van att skriva på en skärm kan vänja sig. Men det finns alternativ för den som föredrar ett riktigt, fysiskt tangentbord. Om surfplattan inte levereras med ett fysiskt tangentbord kan du alltid köpa till ett, som du kan ansluta till surfplattan.
Lånar från mobilen
Många surfplattor idag, med Apples Ipad som det tydligaste exemplet, lånar mycket från mobiltelefonen. Det innebär att de använder samma operativsystem, i Apples fall heter det Ios, vilket innebär att utbudet av appar blir liknande i både mobiltelefon och surfplatta. Just när det gäller appar anpassade för surfplattan har Apple och deras Ipad en särställning med väldigt bra apputbud anpassat för den stora skärmen, men surfplattor med Android eller Windows kan vara ett bra alternativ.
Skärmen vinner
Om vi jämför mobiltelefonen med surfplattan är det framför allt för läsning som surfplattan med sin stora skärm har en fördel. Mycket riktigt finns – framför allt i Ipad och i Androidsurfplattor – möjlighet att köpa böcker att läsa på skärmen och du kan till och med, gratis, låna e-böcker på biblioteket för att läsa i din surfplatta. Dessutom har alla stora dagstidningar appar så att du kan läsa tidningen på skärmen. Är du inte redo att överge papperstidningen helt kan det kanske vara ett alternativ när du är på resa och inte har papperstidningen tillgänglig.
Tips på appar till surfbrädan
Google Foto
Genom att ladda ner den här appen i både mobiltelefon och surfplatta får du en privat säkerhetskopia av alla dina bilder samtidigt som du kan visa bilderna på både telefon och surfplatta. Vill du kan du även dela bilderna med andra användare, som familj eller vänner.
Finns för: Ios och Android
Pris: Gratis
Netflix
Surfplattan lämpar sig bra för film om man inte är för många som ska trängas framför plattan. Netflix är då ett bra komplement till exempelvis SVT. På Netflix finns både långfilmer och tv-serier, framför allt på engelska med svensk text tillgängligt. Abonnemang från 79 kr per månad.
Finns för: Ios, Android, Windows
Pris: Gratis
Dagens Nyheter
Alla de stora dagstidningarna ger ut sin tidning även i digital form, och som prenumerant på papperstidningen får du ofta gratis tillgång till din tidning även här. Även månadstidningar finns tillgängliga i apparna Readly och Ztory. Elektroniska böcker kan du köpa hos Google eller Apples appbutiker, men det finns även e-böcker att låna gratis på biblioteken.
Finns för: Ios och Android
Pris: Gratis
Facebook
Med tanke på hur många som flitigt använder Facebook kan det vara ett enkelt sätt att hålla kontakten och se vad som sker i familjemedlemmarnas liv. Via Facebook kan du se information och bilder, men även kommunicera i skrivna meddelanden privat och i grupp.
Finns för: Ios, Android, Windows
Pris: Gratis
Microsoft Word
Om du skriver mycket och väljer att köpa till ett riktigt tangentbord till din surfplatta, kan Microsofts klassiska ordbehandlingsprogram Word vara en bra investering. För att få alla funktioner krävs ett Office 365-abonnemang som kostar ungefär 900 kronor per år. Till Ipad är Apples Pages gratis och Google erbjuder Google Docs gratis till både Android och Ipad.
Finns för: Ios, Android, Windows
Pris: Gratis (abonnemang för full funktionalitet)
Svårt att fota
Många surfplattor är utrustade med kamera, men formatet på surfplattan gör ofta att den inte är ultimat att ta bilder med.
Har du en modern mobiltelefon är den förmodligen utrustad med en bättre kamera och har definitivt ett mer ändamålsenligt format. Bättre är surfplattan då på att visa bilder. Den kan visa bilderna du tagit med din mobiltelefon och det fungerar allra smidigast om telefon och surfplatta har samma operativsystem, som Ios som finns i både Ipad och Iphone till exempel.
Pressa priset
Det som avgör priset på en surfplatta är framförallt skärmens kvalitet, den allmänna byggkvaliteten och prestandan, det vill säga hur snabbt surfplattan arbetar och hur mycket lagringsutrymme för bilder, appar och annat den ger dig. Alla surfplattor kan anslutas till trådlöst internet (wifi), men vissa även via mobilnätet. Använder du surfplattan främst i hemmet kan du välja en som enbart ansluter via wifi och därmed komma undan ungefär en tusenlapp billigare än annars.
Välj med omsorg
Viktigt att tänka på när du väljer surfplatta är även vilket operativsystem den har, eftersom det bestämmer mycket av såväl möjligheterna som begränsningarna. Det styr framförallt vilka appar du kan installera och vilka funktioner som finns tillgängliga.
De tre operativsystem som finns är Ios, Android och Windows. Ios är ledande och det är hit de flesta nya appar lanseras först, eftersom Ios som finns i Iphone och Ipad har stor marknadsandel. Liksom Ios finns Android både i telefoner och surfplattor och det gör att de kan vara lite enklare att använda eftersom de inte försöker göra lika mycket som en traditionell dator.
Vad är du van vid?
Har du en Iphone eller en Android som mobiltelefon finns det klara fördelar med att välja en surfplatta med samma operativsystem som telefonen. Windows för en tynande tillvaro i mobiltelefoner, men är mer populärt i just surfplattor eftersom det ger många möjligheter som annars bara riktiga datorer ger, som till exempel att enkelt ansluta skrivare och andra tillbehör. De många möjligheterna innebär också att det kan vara lite krångligare att använda och en annan svaghet är det begränsade utbudet av appar.
Populär orginalplatta
Apple Ipad pro 9,7 tum
Betyg: 4,5
Ipad Pro är den senaste och bästa Ipaden vilket innebär att den har skarp skärm och dessutom klarar att visa flera appar i skärmen samtidigt, utan att det går långsamt. Särskilt bra är Ipad om du har en modern Iphone eftersom bilder och appar lätt kan samverka mellan enheterna. Dessutom hittar du enkelt inställningar och annat eftersom strukturen är densamma. Ipad Mini 4 och Ipad Air 2 är mindre respektive billigare men bra alternativ till Ipad Pro.
+ Apputbud
+ Bra ljud
– Få nya funktioner
Mått: 240 x 169,5 x 6,1 mm
Vikt: 437 gram
Skärm: 9,7 tum
Operativsystem: Ios 10
Lagringsutrymme: 32, 128 eller 256 gigabyte
Pris: från 6 700 kr
Greppvänlig med bra skärm
Samsung Galaxy Tab S2 9,7
Betyg: 4
Samsung är duktiga på att göra bra skärmar bådeför mobiler och sufplattor. I Galaxy Tab S2 märker vi framför allt att skärmen hör till marknadens bästa med riktigt bra ljusstyrka, kontrast och färgåtergivning. Den här surfplattan finns i skärmstorlekarna 8 och 9,7 tum och särskilt på den större av dem kan du ha nytta av de väl utbyggda möjligheterna att köra flera appar samtidigt, med skärmen uppdelad i flera fönster. Den lite gummiaktiga baksidan gör plattan lätt att hålla stadigt.
+ Skärmen
+ Bra att hålla i
– Få specialfunktioner
Mått: 237,3 x 169 x 5,6 mm
Vikt: 389 gram
Skärm: 9,7 tum
Operativsystem: Android 6.0
Lagringsutrymme: 32 gigabyte
Pris: från 4 400 kr
Många möjligheter
Microsoft Surface Pro 4
Betyg: 4
Med sin surfplatteserie Surface har Microsoft tagit tydlig inspiration från datorvärlden och både fått stor framgång och många efterföljare. Med Surface känner du igen dig från Windowsdatorn, men får dessutom en 2-i-1-lösning. Surface är både en fullfjädrad dator och surfplatta, och du får med en penna. Det fysiska tangentbordet, som även är ett fodral och skyddar din surfplatta, kostar 1 500 kronor extra. Surface är även mer lik en vanlig dator på det sätt att du kan ansluta en skrivare eller en mus via usb-kontakt.
+ Datorlik
+ USB för tillbehör
– Tangentbordet ingår inte
– Tung
Mått: 292,1 x 201,4 x 8,45 mm
Vikt: 786 gram
Skärm: 12,3 tum
Operativsystem: Windows 10
Lagringsutrymme: 128, 256 eller 512 gigabyte
Pris: från 8 000 kr
Generös och nedbantad
Acer Iconia One B3-A20
Betyg: 2,5
Med en lite billigare surfplatta som denna är det framförallt skärmkvalitet och snabbhet man får ha översende med. Det kan ta några sekunder extra att öppna en app och skärmbilden blir inte lika skarp med bra färgåtergivning som på surfplattor med en högre prislapp. Samtidigt har Acer Iconia One fått ärva en hel del program som även skickas med i företagets dyrare modeller, vilket gör att vi har ett paket med bland annat ordbehandling samt ett särskilt anpassat barnläge. Främsta nackdelen är den snålt tilltagna prestandan som plattan själv påpekar i systemmeddelanden titt som tätt.
+ Många extraprogram
– Skärmen
– För dålig prestanda
Mått: 259,8 x 167,4 x 10,16 mm
Vikt: 548 gram
Skärm: 10 tum
Operativsystem: Android 5.1
Lagringsutrymme: 16 GB
Pris: från 2 000 kr
Högljudd utmanare
Huawei Mediapad M2 10
Betyg: 3
Kinesiska Huawei har gjort stora satsningar på mobiltelefoner, och avancerat snabbt. Även inom surfplattor märks de av, bland annat då i form av Mediapad M2 i 10-tumsversion. Plattan finns även i 8-tums version, med eller utan mobiluppkoppling. Till plattan följer det med en penna, men den tillför relativt få funktioner. Istället är det ljudet vi blir mest positivt överraskade av. Huawei tog sig in på svenska marknaden genom att konkurrera främst på pris, men nu är kvalitetskänslan även här i klass med mer etablerade konkurrenter.
+ Bra ljud
– Begränsad penna
Mått: 239,8 x 172,8 x 7,4 mm
Vikt: 500 gram
Skärm: 10,1 tum
Operativsystem: Android 5.1
Lagringsutrymme: 64 gigabyte
Pris: från 3 500 kr
Text: Erik Mörner, tidningen Mobil