Så här års när dagarna är korta och kylan börjar bita i knutarna behöver man verkligen komma ut i dagsljuset. Få hälsoråd är så verksamma som en daglig promenad; motion, rörelse är grunden för hälsa. En daglig dos dagsljus får oss gladare, piggare och hur underligt det än låter, sömnen blir bättre.
Tyvärr är vinterhalkan ett stort problem. Runt 22 000 kvinnor och 8 000 män halkar varje vinter så illa att de måste söka läkarvård.
Kvinnor mer utsatta för halka
Varför drabbas fler kvinnor än män och varför framför allt kvinnor i 55 – 80 års ålder? Att kvinnor är mer bensköra än män spelar roll. Dessutom går kvinnor till fots i större utsträckning och åker mindre bil än män. De är helt enkelt mer utsatta, visar en undersökning från EHLASS, ett intereuropeiskt registreringssystem för olycksfall i och kring hemmet.
Vanligaste skadan är en bruten eller kraftigt stukad handled, arm eller axel. Långt ifrån alla som faller bryter något ben men bara obehaget, smärtan att trilla illa och rädslan för fall gör oss onödigt begränsade.
Slarvar med halkskydd och broddar
Störst risk att trilla är det på vägar och trottoarer (40 procent) men även turen till soptunnan och brevlådan (30 procent) kan sluta i ett fall. Kanske beroende på att vi slarvar med halkskydd när det gäller korta sträckor och på promenader när vi inte förväntar oss isigt underlag. Trots allt är det ju lite pilligt att sätta på de flesta halkskydd.
Att ett bra halkskydd ska vara lätt att sätta på och gärna nätt så det ryms i handväskan eller rockfickan, håller Anna Lampel med om. Hon arbetar som sjukgymnast på Hjälpmedelsinstitutet och har tittat närmare på halkskydd för äldre.
– Det allra viktigaste med ett bra halkskydd är att det är lätt att ta på och av. Hanterbarheten är a och o.
Bäst med skydd under hela foten
Säkraste greppet ger ett skydd för hela foten. Därnäst kommer ett skydd för hälen. Viktigt är förstås hur och på vilket väglag man ska använda halkskyddet. Ska man springa, gå raskt eller är det frågan om promenad till butiken? Går turen på isiga spår eller räknar man med att spatsera lika mycket inomhus som utomhus med sitt skydd?
Kanske är det så att man behöver olika skydd. Ett halkskydd är ingen stor investering. Skydden som Senioren har testat ligger mellan knappa hundralappen till drygt tvåhundra kronor.
Agneta Lampel har ytterligare några konkreta tips för den som ska köpa halkskydd:
– Ta på dig de skor du har tänkt använda till dina vinterpromenader och kräv att få prova halkskyddet i butiken. Alla skydd passar inte alla skor.
– Prova själv att sätta på skyddet. Många kräver riktigt rejäl handstyrka.
Lämna inte broddarna i byrålådan
Andra frågeställningar är: Kan jag ta av mig skyddet stående eller måste jag sitta ner? Många gånger är det lättare att trä skyddet på skon och först därefter ta på sig skon. Fungerar detta för mig i vardagen? Hur känns skyddet att gå på?
Köpa rätt halkskydd är med andra ord inte helt lätt. Och det är viktigt att hitta rätt för ett halkskydd i byrålåda skyddar inte mot fall.
Klicka här för större bild
Testet
Så här gjorde vi: Senioren har låtit sex personer ta på och av skydden. Vi har helt enkelt tittat på hanterbarheten. Och lite på utseendet… Dessutom har försökspersonerna provgått skydden på hårt underlag. Under testet hade vintern ännu inte kommit.
För testa hur skydden känns på is provade Ulla Jansson och Hans Hed i Upplands-Väsby dem på Vilundahallens konstfrusna is. Ulla och Hans är flitiga vandrare med erfarenhet av olika typer av halkskydd och broddar.
De sex olika halkskydden som har testats är vanliga på marknaden, andra skydd med snarlika och i vissa fall så gott som identisk utformning säljs under andra namn. Viss märkesförvirring råder. Halkskydd finns att köpa på apotek, sport- och i skobutiker.
Hur länge håller halkskydden?
På vissa halkskydd kan dubbarna bytas men det är snarare gummit som slits. Låg temperatur och flitigt användande tänjer ut och försvagar gummit. Flera i testgruppen kunde intyga att skyddet »Tvärstopp« håller i flera år trots flitigt användande medan ett skydd av typen »Cross country« kan slitas ut redan efter en säsong… Men någon hållbarhetstest är inte detta.
Läs testet så här:
Viktigare än betyget är beskrivningarna av hur skyddet fungerar. Fundera på hur och när du behöver halkskydd. Och prova alltid först i butik.
Alla skydd utom Yngsjöbrodden finns i flera storlekar.
Text: Lotta Brink
Foto: Jurek Holzer