Många växter klarar vårens förrädiska aprilväder bara man skyddar dem för riktigt kalla nätter. Penséer, stjärnöga och olika vårblommande perenner blir fina tillsammans.
Våren är på gång men trädgården känns fortfarande grå. Ett bra sätt att tjuvstarta är att ställa en kruka med färgstarka växter utanför ytterdörren eller i blomlådorna på balkongen. Fler växter än man tror klarar att stå ute så här års.
Penséer är kända för att klara frost, men det finns fler vårblommor att välja bland. Använd också tidigblommande perenner och vårlökar som finns att köpa färdigdrivna i kruka. Även många kryddväxter klarar den tidiga våren.
Håll koll på väderleksprognosen. Ända fram till skolavslutningarna finns risk för frostnätter. Om det kommer att bli nattfrost kan man ta in krukan eller lägga ett värmande täcke över. Det kan vara dubbla lager av fiberduk eller en stor handduk.
Välj kruka med omsorg
Välj krukor med omsorg, gärna i en stil som passar till huset eller uteplatsens inredning. Det kan antingen vara en stor generös kruka med plats för flera växer tillsammans eller så kan man ställa fler krukor tillsammans i en grupp.
Välj gärna växter som har en färg och form på blomman som harmonierar med varandra. Men man behöver inte vara så strikt. Lite lekfullhet gör krukorna charmigare.
Om man vill ha ett arrangemang som håller sig fint hela säsongen kan man ha en växt som bas, som exempelvis murgröna. Den håller sig fin från vår till höst. Då kan man plantera mer kortlivade vårblommor med kruka och allt. Sedan är det bara att lyfta upp plantan ur krukan när den blommat över och sätta ner en ny planta i den tomma krukan. Tar man loss krukorna finns det risk för att växternas rotsystem flätats samman och då måste man byta alla växterna.
Välj gärna växter som du kan återvinna. Både perenner och vårlökar kan du sätta ut i trädgården när blomningen är över, och du kan njuta av dem i många, många år framöver.
Text: Susanna Rosén
Växter och krukor från Slottsträdgården, Rosendal.
Växter som tål att stå ute nu:
Balkansippa, Anemone blanda
Tusensköna, Bellis perennis
Vårstjärna, Scilla
Liljekonvalj, Convallaria majalis
Krokus, Crocus
Kungsängslilja, Fritillaria meleagris
Julros, Helleborus Orientalis-gruppen
Iris, Iris reticulata
Förgätmigej, Myosotis
Narcisser, Narcissus
Stjärnöga, Osteospermum
Gullviva, Primula veris
Jordviva, Primula vulgaris
Penséer, Viola x wittrockiana
Purpurfärger
Ställ gärna krukan på ett bord. Då kommer den upp i ögonhöjd och syns bättre. Här har stjärnöga i olika nyanser av rosa planterats i en stor betongkruka i rundad form. De har fått sällskap av olika jordvivor (Primula vulgaris) i vitt och i mörkaste purpurlila. Bägge jordvivorna har dubbla blommor. Längst bak står en spetsmössa (Tiarella) med luftiga blomställningar för att skapa höjd åt planteringen. Spetsmössans rosa blomknoppar tar upp den rosa färgen hos stjärnögat. Både jordviva och spetsmössa är fleråriga trädgårdsväxter.
Foto: Anna Skoog
Skira pasteller
En skir kombination i ljuslila, vitt och svart. Små ljuslila och svarta minipenséer har planterats tillsammans med spetsmössa (Tiarella). Spetsmössan är en perenn som trivs i trädgårdens skuggigare delar, där den fungerar som marktäckare under buskar och träd. Den blommar på våren med luftiga rosavita blomställningar. Bladverket står sedan vackert hela sommaren. Minipenséer har visserligen mindre blommor än vanliga penséer men i gengäld brukar de blomma desto rikligare. Fördelen med att använda perenner är att man senare på säsongen kan plantera ut dem i trädgården.
Foto: Anna Skoog
Varma och kalla färgtoner
Vårblommande växter i svalt blått i kombination med aningen pudrade tropiska färgskiftningar. De småblommiga penséerna blommar i en kylig blå färgton som är aningen mörkare just runt det gula ögat i blommans mitt. Bakom dem står stjärnöga (Osteospermum) med prästkragslika blommor i en fruktig bronsorange färg. I mitten skymtar lungört (Pulmonaria) med blå blommor. Lungörten är också en flerårig lundväxt, precis som spetsmössan, och blir fin längst fram i skuggrabatten när den gjort sitt i vårkrukan.
Foto: Anna Skoog
Kryddigt sällskap
Många kryddväxter klarar utelivet förvånansvärt tidigt på året. De är också vackra att kombinera med andra växter eller som här en ensam brokbladig timjan i en provencalsk kruka med härligt rinnig glasyr. En annan kryddväxt som är tuffare än man tror är persilja. Den är också vacker som sällskap till penséer och andra vårblommande växter.
Foto: Anna Skoog
Pudrat
Dämpade, aningen pudrade färger är vackert. Ofta kan just stjärnöga ha lite väl skarpa färger men odlarna tar ständigt fram nya sorter. Läckert att matcha dem med tusensköna, trädgårdslewisia och minipenséer från blekrosa över mot lila. Trots att stjärnögat ursprungligen kommer från Sydafrika klarar den aprilväder så länge det inte sjunker under nollstrecket. Sedan blommar den hela sommaren Den blommar faktiskt rikligare svala somrar. Om det är för varmt kan blomningen stanna upp men kommer igång igen när det blir svalare igen framåt sensommaren.