Bli vän med din fjärrkontroll
Foto Jurek Holzer
Hemma | Vård | Enklare vardag

Bli vän med din fjärrkontroll

De ställer till förtret för många. Ändå är de tänkta som hjälpmedel. Lär man känna sin fjärrkontroll kan man få både en vettig hjälpreda och en kul lek-kamrat.

Publicerad 2012-04-23

Visst finns finesser som många äldre skulle ha nytta av, men vad hjälper det, om de är för krångliga att använda? Övergången till digital-tv fick hela 17 procent av 75-plussarna att dra ner på tv-tittandet. Det blev för svårt, inte minst med dubbla fjärrkontroller.
– Det är nog en stress över teknikutvecklingen i samhället i stort, som jag har full förståelse för. Vi producenter kan då inte bara tycka att »läs manualen«, för det är det ingen konsument som gör, konstaterar Max Hellström, Philips pr-chef.
Han jämför med att köra bil eller sköta bankärenden på internet, som många gör utan att blinka. Ändå möts just fjärrkontroller ofta av en ovilja mot att sätta sig in i hur de fungerar.
Numera finns tv-apparater med inbyggd digitalbox, som gör att man inte behöver två olika fjärrkontroller. Den som inte vill köpa ny tv, kan köpa en separat fjärrkontroll av riktigt enkel, tydlig modell med extra stora knappar.
– Kräv av butikerna att få svar på hur en fjärrkontroll fungerar. Det är deras jobb, menar Max Hellström.

Torbjörn Sjöving, produktchef för tv på elektroniktillverkaren Sony, håller med:
– Måste fjärrkontrollen programmeras eller ställas in, låt butikspersonalen göra det åt dig. Om inte de stora kedjorna vill – prova i små specialbutiker.

Flera tillverkare poängterar att är de största och tydligaste knapparna på nästan alla fjärrkontroller är för kanalbyte, på och av respektive volymkontroll. Resten är överkurs, som man i princip kan tejpa över.
Kommer den traditionella fjärrkontrollen att överleva?
– Ja, det tror jag absolut, just i och med att man kan använda sin smartphone som fjärr. För då har man redan en annan variant för den teknikintresserade att leka med.
Oavsett om man är nyfiken på nya finesser eller kämpar med de gamla, har Max Hellström ett råd:
– Spendera fem minuter med din fjärrkontroll, se den som din nya kompis, fundera över hur det är tänkt och vänj dig vid knapparna.

 


Göran Bjurgård, Barbro Genberg-Katz,
Birgitta Flodh, Anita Johnsson.
Foto Jurek Holzer

 »Den styr våra liv«

Har du kommandot över din fjärrkontroll, frågade Veteranen några medlemmar på SeniorNet i Danderyd.
Harriet Östlund köpte nyss en ny video med fjärrkontroll. Men hur hon än bläddrar i instruktionsboken och provar, får hon inte kontrollen att fungera.
Branschföreträdarna säger att du då ska kräva hjälp i butik…
– Jo, men det får man inte. De kan inte mer än jag. Jag har varit tillbaka till butiken ett par gånger.
Nu har hon lagt undan fjärren och styr videon med knapparna på videoapparaten. Men det förutsätter ju att apparaten har knappar att trycka på:
– Förr kunde man alltid gå fram till tv:n och byta kanal, om det var fel på fjärrkontrollen, eller om batterierna var slut. Den möjligheten finns inte alltid längre. Jag undrar varför, om det är billigare att tillverka så? undrar Ingemar Lindgren.
– Och när man är hemma hos någon annan är det mycket svårt att hantera fjärrkontrollerna. Det skulle man ju komma ifrån om man införde någon standardisering.
Han minns tiden före fjärrkontrollerna och inte var det direkt nödens tider:
– Det har blivit en modesak, som med bilar: Det ser väl lite elegant ut att närma sig sin bil och låsa upp på avstånd. Det är nästan som att det finns ett moment av förakt mot den som låser upp med nyckel i bildörren.

Ja, fjärrkontrollerna har tagit klivet ut ur tv-rummet. De kan öppna dörrar, styra belysningar och…
– …våra liv! Barbro Genberg-Katz skrockar luttrat.
Visst är det smidigt på många sätt, tillstår hon. Själv skulle hon gärna slippa gå ut vintermorgnar till sin parkeringsstolpe och hacka fram reglaget ur isen, för att starta motorvärmaren.
Birgitta Flodh gillar tanken på att styra tvättmaskinen när hon är hemifrån. Och Göran Bjugård gillar fjärrströmbytare, att kunna släcka fyra olika lampor med en knapptryckning.
– Men tänk om man vill höja ljudet på tv:n och råkar starta en spisplatta, funderar Anita Jonsson.
– På landet har vi två fjärrkontroller bara för att titta på tv. Man måste trycka i rätt ordning, annars blir det bara kaos av alltihop, säger Birgitta Flodh.

Text Maria Wiberg

Fakta

Fiffig fjärrstyrning
Släck alla lampor i en lägenhet med ett tryck på en fjärrkontroll, så kallad fjärrströmbrytare.
Öppna dörrar, hiss och portdörrar med fjärrstyrning – bra inte minst för äldre och rörelsehindrade. Föreslå för föreningen om du bor i flerfamiljshus.
Fjärrstyr din garageport, för att slippa kliva ur bilen och öppna porten.
En fjärrkontroll till radion eller cd-spelaren är bra för den som har svårt att resa sig.

Tänk till före inköpet
Fundera över följande:

Vad ska fjärrkontrollen styra? Enkla fjärrkontroller styr ofta enbart tv, digital-tv-box eller videobandspelare. Mer komplicerade fjärrkontroller kan styra många olika apparater.

Hur många knappar måste man trycka på för att titta på tv? Om det krävs många knapptryck för att sätta på digitalboxen och tv:n med samma fjärr, är det troligtvis enklare att ha två kontroller.
Fungerar kontrollen med den tv och digitalbox du har? Ta reda på vilken tv och digitalbox du har innan du går till affären.

Vill du använda text-tv? Se till att sådan knapp finns. Om du ofta använder text-tv kan det vara enklare att växla mellan sidorna med siffertangenter än piltangenter.

Nedsatt syn? Försök hitta fjärrkontroller med stora knappar och tydlig text och symboler.

Svårt att förstå hur fjärrkontrollen fungerar? Köp fjärrkontroll som endast har de funktioner och knappar du använder. Det finns enkla kontroller – fråga specifikt efter dem. Försök hitta en som går att programmera, så att en viss knapp motsvarar en viss kanal av de du ofta tittar på – fråga i butik hur man programmerar.

Nedsatt känsel, styrka eller koordination? Köp en fjärrkontroll som väger lätt och är lätt att greppa. Leta efter en fjärrkontroll med ordentligt avstånd mellan knapparna och där knapparna inte är för känsliga. Fråga efter en bred spridning på den infraröda strålen, så måste du inte rikta fjärrkontrollen så exakt.
Källa: Hjälpmedelsinstitutet

Ta kontroll över dagens tv
Allt fler fjärrkontroller har pekskärm i stället för knappar.
Ofta kan du programmera fjärrkontrollen, så att en knapp betyder det du vill att den ska betyda.
Många fjärrkontroller har uppladdningsbara batterier, som laddas på om man ställer kontrollen i sin dockningsstation, sitt ställ.
Med universalkontroller kan du styra både tv, digitalbox och video eller dvd-spelare med samma fjärrkontroll. När den väl är inställd, räcker det ofta med en enda knapptryckning för att till exempel starta alla apparater på rätt kanaler för att se en videofilm.
Med Info- eller Guide-knappen kan du få information om det program du tittar på, vad det heter, när det började, hur länge det pågår och vad det handlar om, direkt på skärmen.
Många tv-apparater är anpassade för att, med rätt tv-abonnemang, kunna hyra film direkt i tv:n. I stället för att gå till videobutiken, räcker det då att trycka på fjärrkontrollen.
Om du har en internetuppkoppling till tv:n, kan man med fjärrkontrollen surfa på internet, se YouTube-filmer, lyssna på internetradio.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas