Runtom i landet finns flera resmål som bjuder på vintermys och julstämning. Här är åtta platser som passar extra bra när det lackar mot jul.
Julbock och saffransfrossa i Gävle
Den 1 december 1966 placerades en 13 meter hög halmbock på Slottstorget i Gävle, vilket blev startskottet för en tradition som lever än i dag. Den världsberömda bocken invigs alltid den första advent och är också startskottet för julen i Gävle. Även om bocken skulle gå upp i rök har staden mycket julstämning att erbjuda.
På Konditori Lido, en kort promenad från Gävlebocken, väntar klassisk 1950-talsinredning, jukebox och en konditoridisk fylld med lussekatter, bockbakelser, saffranssemlor och saffransgrottor.
Behöver du bygga upp fikasuget rekommenderas en promenad genom Gamla Gefle, en levande Astrid Lindgren-idyll som blir extra pittoresk i julskrud.
En annan julattraktion i storformat är det pepparkakshus som Länsmuseet Gävleborg lockar med. I december varje år designas ett nytt hus av runt 70 kilo deg och enorma mängder kristyr.
På Högbo Bruk väster om Gävle finns också flera tillfällen att komma i julstämning. Brukshotellets julbord har egenförädlade produkter i fokus. Den 15 december arrangeras julmarknad. Då väntar såväl julkör som hantverkare och självaste tomten i den historiska bruksmiljön. Och för den som vill tillverka egna julklappar finns en smedja och ett glasblåseri som erbjuder besökarna att prova på.
Juliga dofter och vackra toner i Varberg
Varberg förknippas ofta med sommar och bad, men här finns också mycket att uppleva för julälskare. Den 14 december blir det torghandel med extra många handlare som erbjuder hantverk och juliga produkter. På plats finns också UF-företag, det vill säga unga företagare.
Dagen därpå, tredje advent, dominerar juldofterna på torget. Då blir det X-mas foodtruck market på Varbergs torg. Här finns polkagrisar, hamburgare, julpizza, te, praliner och brända mandlar.
Musikälskare har en hel del jultoner att njuta av. Arvingarnas Klart det ska bli jul hålls på Arena Varberg den 13 december. På samma arena blir det Christmas Night 2024 den 19 december. Då kommer Bruno Mitsogiannis, Wiktoria, Nike Sellmar och Andreas Weise. Gamla klassiker och nya favoriter utlovas.
Lisa Nilsson och Mattias Torell har julkonsert i Tvååkers kyrka den 13 december, en upplevelse som kan kombineras med julbord på Sonjas veranda.
Om du missade det traditionsenliga julbadet på Barnens badstrand den första advent finns varmare varianter. Varberg har flera span att välja mellan, exempelvis Hotell Gästis som har förmånliga paket för alla över 65 år.
Den 14 december blir det extra mycket julstämning på hotellet när The Refreshments med gästartister bjuder in till Rock´n´roll Xmas.
Historisk lektion och lokala smaker i Norrbotten
På många håll lyfts de lokala råvarorna fram på julbordet, så även i Piteå. På restaurang Ångbryggeriets bakficka Oglamoröst serveras alla de klassiska julrätterna, men också viltköttbullar och andra norrbottniska specialiteter. Även Pensionatet, Piteås mysigaste träffpunkt, serverar julbord. För den som vill stanna över natten har Pensionatet flera fina, personligt inredda rum att välja mellan.
Om du gillar adventskalendrar kan du passa på att besöka Piteå Museum som visar kalendrar från 1961 och framåt. Nostalgi utlovas!
En annan historielektion med julstämning väntar några mil norrut, närmare bestämt i världsarvet Gammelstad, 15 minuter utanför Luleå. Hur firades julen förr i tiden? Vad var egentligen en julklapp och hur kom vår svenska jultomte till? Om detta berättas på julvisningar den 19 och 20 december.
Mer julkalender finns även i Luleå. Föreställningen Julkalendern i Stadsparken är en mångårig tradition för hela familjen. Föreställningen är gratis och hålls varje dag till och med julafton.
Den som vill njuta av musik med julglädje kan besöka Kulturens hus i Luleå den 21 december. Då gästar Uno Svenningson som firar 40 år som artist.
Tomteland och bruksmiljö i Dalarna
På Tomteland i Gesunda i Dalarna är det jul året om. Här kan besökarna se tomtenissarna jobba i Nissebyn och tomten träna sina flygrenar mitt i högsommaren, men parken är förstås extra stämningsfull vintertid. Dessutom spelas en julshow i skenet av levande ljus och sprakande eldar inne i tomtens verkstad. Ett givet resmål för den som reser med barn med andra ord.
Mera tomtar blir det i den gamla stämningsfulla industrimiljön Verket i Avesta den 14 och 15 december. Här finns tomteborg med alla julens tillhörande dofter, ljud och ljus. Barnen kan baka pepparkakor och på marknaden säljer hantverkare sina alster.
Runt Siljan finns flera fina boenden som gör julresan i Dalarna extra mysig, inte minst i Tällberg – eller Hotellberg som byn också kallas tack vare det stora hotellutbudet. Bland de många pärlorna finns Åkerblads, ett anrikt gästgiveri som har drivits av samma familj sedan 1410. Här väntar en kurbitsdekorerad matsal, ett litet spa och lånesparkar utanför dörren.
Tomtenatt och kulturhistoria i Jämtland
Den som letar julstämning i Jämtland kan till exempel ta en tur till friluftsmuseet Jamtli i Östersund. Där finns restaurang Hov som dukar upp klassiskt julbord, en upplevelse som kan kombineras med besök i områdets tre museer och en vinterpromenad bland de historiska gårdarna. I butiken kan du hitta julklappar, särskilt till dem som är intresserade av hantverk och design.
Den fint bevarade Kyrkås Kulturgård, en kvarts bilfärd från Östersund, lockar också med julbord i stämningsfull miljö. Och under advents söndagar är det julkafé. Då serveras bland annat julgröt med skinkstut (tunnbrödsmacka med skinka), hembakta julkakor och saffranskaka med sylt och grädde. På Kyrkås Kulturgård blir det också en gammaldags julmarknad den 14 och 15 december. Lokala ostar, tunnbröd och annat gott finns att köpa.
Missar du den julmarknaden finns en ny chans helgen därpå en bit bort. Den 21 december bjuder Duved byförening på julmarknad.
Den 15 december finns chans till ännu mer kulturhistoria. Då är det guidad julvandring bland Östersunds gårdar och gränder. Under en och en halv timme varvas historia och svenska jultraditioner från förr och nu. En ny chans finns på juldagen.
En annan populär tradition är den årliga Tomtenattan som arrangeras den 19 december i år. Förutom att Östersunds centrum pyntas lite extra bjuds det på julmusik och körsång på gatorna under kvällen.
Den som vill träffa tomten i Åre kan göra det på torget dan före dan och på självaste julafton.
Marknader och båtturer i Göteborg
De senaste åren har Göteborg satsat stort på att bli Sveriges främsta julstad, bland annat med hjälp av Jul på Liseberg. Här finns julmarknader på olika teman: gammaldags jul, tyrolermarknad, vintermarknad och tomtebyn. Förutom landets största julmarknad lockar Liseberg med flera olika julbord, exempelvis ett västkustinspirerat på Hamnkrogen. För den som vill kombinera julbord med sightseeing i Göteborg finns både Strömmas och Skärgårdslinjens båtturer.
I Göteborg med omnejd finns flera mysiga julmarknader att besöka. I Kvarnbyns gamla fabriksbyggnader i Mölndal finns en blandning av kulturföreningar, konstateljéer, museer, hantverkare och butiker. Fram till den 15 december pågår Advent i Kvarnbyn med program, upplevelser och julmarknad i den stämningsfulla kulturmiljön.
Gustaf Adolfs torg är förvandlat till en mysig julby fram till den 22 december. I träbodarna hittar du julklappar, godsaker och hantverk. Glögg och pepparkakor finns förstås.
Den som vill kombinera julmat med utflykt och vacker slottsmiljö kan till exempel ta en tripp till Tjolöholms slott söder om Kungsbacka eller Gunnebo slott i Mölndal.
För den som vill uppleva vinterskärgården rekommenderas Lådfabriken, ett färgstarkt bed & breakfast på Orust. I den före detta fisklådefabriken väntar ett charmigt boende med en hög, egenhuggen julgran som brukar vara extravagant dekorerad.
Juleljus och glaskonst i Kosta
Varje vinter förvandlas glasbruket Kosta i Småland till en gnistrande julvärld med marknadsbodar, sex miljoner juleljus och otaliga julgranar som lyser upp i decembermörkret. Glögg, pepparkakor, brända mandlar, julostar, lussebullar, fårskinn och hantverk är något av det du hittar på julmarknaden som pågår till och med den 23 december. Dessutom är det extra mysigt att kliva in i en varm glashytta och se glasblåsning så här års.
Den 13 december bjuder Per Morberg på helgrillat vildsvin och Lucia kommer på besök. Den 15 december uppträder Idol-vinnaren.
I närheten av bruket finns Kosta Outlet, som lockar med prisvärd julklappsshopping, och Kosta Boda Art Hotel, ett hotell med glaskonst som genomgående tema. Här erbjuds ett julpaket med bland annat småländskt julbord, julmarknadsbiljett och spaentré.
Trädgårdsmys och traditioner i Stockholm
Skridskoåkning mitt i city, pampiga julgranar och julpyntade gränder i Gamla stan – i december får Stockholm ett extra romantiskt skimmer. Här finns flera olika julmarknader att välja mellan, som de klassiska på Skansen eller Stortorget i Gamla stan. Den senare är Sveriges äldsta.
Här finns också nyare och mindre varianter av julmarknader. Väl värd en omväg är Vintervikens trädgård mellan Gröndal och Aspudden. Här serveras en modern och kreativ julmiddag i fyra serveringar med start ute vid brasan i trädgården. Räkna med tänd brasa och värmande eldar även helgen den 14–15 december då trädgården fylls med hantverk, delikatesser och andra potentiella klappar under den årliga julmarknaden.
Skeppsholmsgårdens julmarknad hålls också den 14–15 december och har sjö- och hantverkstema. Smeder, smyckestillverkare och hantverkare dukar upp och kajen pyntas av granris och eldar.
Jul i palatset är en dramatiserad visning för vuxna och visas dagligen på Hallwylska museet. Här visas hur det kunde gå till när det vankades jul i det ståtliga palatset på Hamngatan mitt i Stockholm.
Den som vill fördjupa sig än mer i svenska jultraditioner rekommenderas ett besök på Nordiska museet. I år stoltserar museet med en åtta meter hög gran klädd med julrosor som hyllar kvinnor inom textil och folkbildning under 500 år.
På närbelägna Rosendals trädgårdar utlovas en mer stämningsfull jul än någonsin, tack vare nya, vinterbonade växthus och julmat signerad kocken Paul Svensson.
Julen på Rosendal bjuder på vintersmyckade växthus och ljusinstallationer i trädgården. Den 14–15 december intas ett av växthusen av Designhögskolan Beckmans julmarknad, vilket innebär chans att hitta unika julklappar designade av skolans elever.
Sist, men verkligen inte minst är Stockholms största julgran som tronar på Skeppsbrokajen varje år. Missa inte!
Text: Annika Goldhammer och Annika Hällqvist