Trädgårdens rabatter kan behöva en uppfräschning ibland. Visst finns några grundregler men det viktigaste är trots allt att du väljer dina egna favoriter.
Det enklaste knepet för att få en maffigare rabatt är att bara bredda den och på så sätt få plats med fler perenner. Många planteringar är ängsligt smala. En bredare rabatt ger ett större djup och då blir det lättare att få till en fin komposition. Man kan också ändra något på formen och ge rabatten en böljande kant. En oregelbunden form ger ett mjukare och mer naturnära intryck. En sådan rabatt är också lätt att anlägga och kantskära eftersom den inte kräver samma precision som en rak.
Välj växter som trivs
När du kompletterar en befintlig rabatt med nya plantor gäller det att välja växter som trivs på platsen. Titta vilka av växterna i rabatten som ser frodiga ut. Dessa ska du ha kvar. Kika också in hos grannar och se vad som trivs där. Det ger en fingervisning om vilka växter som passar i den jordmån du har. Men det beror också på hur solig platsen är. En växt som är trivs i full sol kommer inte att trivas på husets norrsida. Visst överlever den men den kommer troligen inte att blomma. En skuggväxt får å andra sidan svårt att klara den starka solen i ett direkt söderläge. Risken är då stor att bladen kan få brännskador.
Dela och fördela
Prova att dela de växter du har och sprid ut delarna och plantera på nytt så att de tillsammans bildar större sjok. Blir det många plantor, fördela dem på flera sjok. Det är alltid fint att repetera växter för att få en genomtänkt plantering. Man kan då välja en signaturväxt som återkommer på flera ställen i en och samma rabatt men också i de flesta planteringar i trädgården. Det kan vara ett prydnadsgräs eller en kantväxt som alunrot.
Blanda sparsamt
Ha inte för många olika växter i en rabatt. Det kan räcka med fem, sex av dem du tycker allra bäst om. Sätt inte heller för få växter av samma sort. Det kan ge ett lite rörigt intryck. Undvik raka linjer, gruppera gärna plantorna så att de bildar oregelbundna fält. Antalet växter av varje varierar naturligtvis med växtens storlek. Vissa perenner är så stora att det räcker med en enda, som jättevädd eller ett prydnadsgräs.
Tänk även på att variera perennernas höjd. Sätt de högre längre bak om rabatten är mot en husvägg eller ett plank och låga växter i förgrunden. Annars finns risk att de skymmer varandra. I en rabatt som man ser från alla håll är det bättre att sätta de högsta växterna i mitten. Variera också höjden på de höga växterna i bakkanten. Det är inte heller fel med någon enstaka uppstickare. Det kan vara ett litet miniträd, en formklippt buske eller klätterväxter på ett växttorn. Låga växter med ett mjukt och bulligt växtsätt längs kanten ger en mjuk inramning.
Variera växtsätt
Titta på de perenner du redan har. Hur ser deras växtsätt ut? Växer de rakt upp eller har de en mjukt böljande form? Tänk då tvärtom vid val av nya växter. De växter du kompletterar rabatten med ska på ett eller annat sätt bryta av mot dem du har. Står en bullig jättedaggkåpa där behövs en stram perenn vid dess sida. Då kan man välja exempelvis stäppsalvia som har en styv form med spikraka blomställningar som pekar rätt upp. Och en stadig pion kommer bättre till sin rätt med en småbladig, sirlig gillenia som sällskap.
Blad viktigare än blomning
Om många perenner är småbladiga och småblommiga finns risken att de konkurrerar med varandra om uppmärksamheten. För att binda ihop en sådan plantering kan man komplettera den med exempelvis funkia på flera återkommande ställen i rabatten. Funkian har stora blad som dämpar det oroliga intrycket och just genom att den repeteras ser det genomtänkt ut.
Bladverk och växtsätt är faktiskt viktigare än blomning. Perenner blommar en kort tid, men bladen finns där från vår till höst. Så om man lägger vikt vid bladens utseende får man en plantering som är vacker hela säsongen.
Mixa och matcha
Och så blomfärgen… Man väljer helt enkelt ett färgtema, som den vita rabatten eller den gula. Man kan med fördel ta upp kulören på husets snickerier eller låta planteringen matcha fasaden. Det enklaste är att kombinera växter vars blommor har en färgnyans som ligger nära varandra. Det blir alltid snyggt och ger ett lugnt intryck. Särskilt tacksamt är att välja pasteller. Men vill man tuffa till det kan man komponera med kontraster, färger som ligger så långt ifrån varandra som det bara går. Då kombinerar man exempelvis blålila blommor med orange.
Lyser på kvällen
Tänk också på hur solig platsen är när det gäller blomfärger. Starka färger som rött och orange gör sig bäst i ett soligt läge. När det skymmer på kvällen försvinner de nästan. Med svaga färger blir det tvärtom. Ljusa pasteller och vita blommor syns knappt på dagen, men framåt kvällningen lyser de desto mer.
Men när det gäller blommorna kan det vara bra att även tänka på formen och variera blomstängelns utseende, men också blommornas storlek. Som att sätta en luktpion tillsammans med stjärnflocka för att de ska framhäva varandra. En klassiker som tyvärr bara är ettårig är jätteverbena. Vill man ha en flerårig finns jättevädd med ett par meter höga, smäckra stänglar med små blommor i toppen. Dessutom älskar humlorna den.
Text och foto: Susanna Rosén