Boktips: ”Jag läste som i trans”
Leva & uppleva | Ingalill Mosander

Boktips: ”Jag läste som i trans”

Som vanligt får boktipsen det att klia i läsnerven.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-04-10

Det verkliga dramat kring Harvey Weinstein, en rolig och tankeväckande biografi, en klassisk kriminalroman av brittiskt snitt, en genial bilderbok och en kärleksförklaring till bibliotek. Här är Ingalill Mosanders tips för läsning under påsken – och därefter.

Reportage:

Fånga och döda

av Ronan Farrow, Mondial
Jag läste som i trans, onåbar för resten av omvärlden. Boken är oerhört spännande, skrämmande och viktig, ett undersökande reportage där verkligheten överträffar dikten med råge. Ronan Farrow, son till Mia Farrow och Woody Allen, belönades med Pulitzerpriset för sina avslöjanden om Harvey Weinsteins systematiska övergrepp på kvinnor i filmbranschen. Om lögner, spioner, konspirationer och ofattbart mod.

Självbiografiskt:

Sverigevänner

av Arash Sanari, Volante
Det finns böcker jag skulle önska att alla läser. Det här är en sådan bok. Den handlar om hur en iransk pappa och hans femårige son försökte bli svenskast på Tjörn. Varför en vindpinad ö på västkusten? Där fanns inga invandrare. Med humor och klarsyn skildras ett integrationsprojekt, som slutade med att sonen blev läkare och 90 procent svensk. För fadern gick det sämre. En oemotståndlig bok, varm, rolig och tankeväckande.

Deckare:

Albatross

av Ann Cleeves, Bonniers
Goda nyheter för alla oss som sörjde när tv-serien Shetland tog slut. Den var skriven av Ann Cleeves som nu är tillbaka med en ny hjälte, kommissarie Matthew Venn.
En man hittas mördad på en strand i North Devon. Han är tatuerad med en albatross i nacken. Sedan följer en klassisk, engelsk kriminalroman av typen svår att lägga ifrån sig. Realistisk och vardagsnära och med onda krafter som kryper allt närmare.

Barn:

Ledsen

av Lotta Olsson och Emma Adbåge, Rabén & Sjögren
Omslaget med den ledsna, lilla flickan går rakt in hjärtat. Jag nästan hör hur hon gråter, bokstavligen ylar av förtvivlan. Kompisen har tagit hennes älskade gosedjur. DEN VAR FAKTISKT MIN!
En vardagstragedi i ord och bild av två av våra största barnboksskapare. Resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord.
Ledsen är den första i en rad bilderböcker om stora känslor. Nästa ska heta Glad. Jag och min lilla referensgrupp väntar otåligt. Från 2 år

Sakprosa:

Bibliotek

av Susan Orlean, Atlantis
En lysande kärleksförklaring till böcker och bibliotek. En våldsam brand utbröt 1986 i Los Angeles centralbibliotek och förstörde en halv miljon böcker.
Susan Orlean beskriver minutiöst det brinnande händelseförloppet men gör också en djupdykning ner i bibliotekets historia och hittar den ena excentriska biblioteks- chefen efter den andra.
Boken är tillika en fascinerande berättelse om Los Angeles och stadens bokälskande invånare.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-04-10
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas