Bjud in fåglarna!
Full fart i trädgården. Hungriga talgoxungar vill ha mat. Foto: Getty Images
Leva & uppleva | djur och natur

Bjud in fåglarna!

En trädgård full av blommor är härligt att ha. Om det finns fåglar i trädgården blir det ännu härligare. Susanne Åkesson vet hur man gör för att skapa en trädgård där även fåglarna trivs. Längre ned: Så bygger du en fågelholk - instruktioner och ritningar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-20
Susanne Åkesson. Foto: Miriam Preis

Hon är en välkänd röst i Naturmorgon i P1. Dessutom är Susanne Åkesson professor i zooekologi vid Lunds universitet och en av världens mest framstående forskare på fåglars och djurs flyttning och navigation. Med andra ord vet hon vad hon talar om när det gäller fåglar och andra djur.
I drygt tjugo år har hon haft sin trädgård i Skåne. Till en början var den ganska kal, men undan för undan har hon förvandlat den till ett riktigt paradis för fåglar och insekter. Idag lever ett tjugotal olika fågelarter i hennes trädgård. Även igelkottar, fladdermöss, grodor och ett stort antal pollinerande insekter trivs här.
– Det är fantastiskt att kunna ha det precis utanför dörren. Jag tror att många skulle må bra av att ha mer djurliv intill sig. Öppnar man upp sin trädgård för fåglar blir den betydligt rikare. Och man känner sig aldrig ensam i sin trädgård, säger Susanne.
Hemligheten för att locka till sig fåglar är att ordna bostäder åt dem. Även för dem är det knepigt att hitta någonstans att bo och det har blivit svårare med åren.
– Det beror bland annat på att skogar blir nedhuggna och att stadsmiljön breder ut sig mer och mer. Och till viss del också på ett förändrat beteende hos vissa fågelarter som söker sig mer till andra miljöer än de gjort tidigare. Som koltrasten, som egentligen är en skogsfågel men också börjat häcka i parker och annan stadsmiljö. De kan lägga sitt bo nästan var som helst. Redaktören till min bok hittade ett bo i sin cykelkorg när cykeln stått undanställd ett tag! Själv har jag haft koltrastens bo på en hylla i vedskjulet.

Just koltrasten är kanske ändå inte den fågel som flyttar in i en holk. Den vill kunna se ut när den ruvar.
– Olika arter har olika krav, så är det. Jag har byggt ett bo för grå flugsnappare som koltrasten tog över, mer som en låda utan tak, som jag i sin tur satt under vårt tak så att den ändå är skyddad. Det tycker koltrastar om, de vill både ha fri lejd och utsikt.
För att öka chanserna att få in fåglar i sin trädgård är det bra om man sätter upp flera holkar med lite olika storlek på öppningarna. Det är framför allt det som kommer att avgöra vilka fåglar som flyttar in.

Höjden man placerar holken på är inte lika viktigt, även om vissa arter gillar att bo lite högre. Staren till exempel, den brukar häcka i en holk och då kan man gärna sätta den lite högre, tipsar Susanne.
– Man kan placera holkarna i träd, men det går också bra på husväggar eller på en stolpe om man inte har så många träd i sin trädgård. Men det är viktigt att undvika söderläge som blir för varmt på sommaren. Erbjuder man ett antal holkar i olika storlekar är chansen stor att fåglar flyttar in. Och man kan sätta upp holkar när man vill, för de används inte bara under häckningstiden utan också som övernattningsplatser på vintern för många fåglar.
Susanne har holkar hon köpt, fått och också byggt själv i sin trädgård.
– Det viktigaste är att de är i ohyvlat trä. Då kan ungarna lättare klättra till ingångshålet när de börjar bli flygfärdiga. Man ska inte köpa släta plankor och bygga av. Då kan det bli svårt för ungarna att få fäste och därmed farligt.

Ögonblicksbild från insidan av ett talgoxbo. Foto: Getty Images

De fåglar som slår sig ner tidigast om våren hos Susanne är stararna, de kommer i mars och bygger sina bon i april. I början av maj brukar flug-
snapparna och rödstjärtarna dyka upp. Koltrasten är hos henne året om.
– Jag har haft några individer som jag faktiskt känt igen och som återkommit hit. Som en kaja med några grå fjädrar på ryggen. Och en koltrast som nästan var tam. Den kom och satte sig vid mina fötter när jag grävde och tog maskarna när de dök upp. Hon häckade i trädgården ett par år i rad, sen försvann hon.
Då blir man lite ledsen förstås, när en bevingad vän försvinner…?

– Ja, jag är ju även forskare och har viss distans, men visst blir man lite ledsen ändå. Men fågelvärlden innehåller både liv och död. Det föds nya ungar vilket är fantastiskt men döden finns också där hela tiden. Jag försöker ordna det så lugnt det går för dem. Jag är till exempel noga med att avspisa katter. Men det finns mycket annat som kan hända. Sparvhöken kan ta dem, eller någon annan rovfågel.

Jag sitter där och lyssnar och njuter

Susanne har också gardiner och blommor i fönstren, även i växthuset, så att fåglarna inte ska flyga rätt in i glasrutorna.
Fem olika sorters holkar för olika fåglar och flera av varje sort finns i Susannes trädgård vid det här laget. Plus fågelbad lite här och var.
– Jag har holkar för stare, talgoxe – den delar med pilfinken, rödstjärt, grå flugsnappare och blåmes. Sen finns holkar för tornseglarna uppe på vinden. Och i den gamla skorstenen som inte används har kajorna flyttat in. Jag försökte bli av med dem först men gav upp. Nu får de vara där. Gråsparvarna häckar under takskägget på min Skånelänga.

Det är aldrig tyst i Susannes trädgård. Något hon uppskattar väldigt mycket!
– Jag sitter där och lyssnar och njuter. Och kvällsrundorna är så fantastiska när man går en lov innan man ska gå in för kvällen för att se hur långt olika växter hunnit och det kvittras och sjungs överallt. Det är en ynnest att få ha det så.

Så bygger du en holk!

  • Köp gärna ohyvlat furuvirke. Fåglar gillar stickigt trä, inte slätt!
  • Storlek på ingångshålet – beror på vilka fåglar du vill bjuda in! Blåmes och svartmes vill ha 2,7 cm i diameter. Talgoxe vill ha 3 cm. 2,5–3,5 cm i diameter fungerar till flera arter.
  • Mellan ingångshålet och botten kan det vara 20–25 cm.
  • Spika eller skruva? Båda går lika bra. Men aluminiumspik rostar aldrig.
  • Låt taket sticka ut flera centimeter både fram, bak och på sidorna.
  • En bit tjärpapp på taket gör att holken håller längre.
  • Öppningsbart framstycke gör att du kan städa ur holken då och då.
  • Lägg gärna i lite träspån i botten, skönt för övervintrande fåglar.
  • Spikar eller en bit plåt runt hålet gör att hackspettarna inte kan hacka sig in.

Susannes bästa fågeltips

  • Sätt upp flera holkar med olika storlek på öppningen för att öka chanserna.
  • Holken ska inte sitta i direkt söderläge. Då blir det för varmt i solen. Gärna på en plats där det är lite vandrande skugga. Husvägg, träd eller stolpe går lika bra.
  • Använd ohyvlat trä så att fågelungarna kan klättra på insidan.
  • Placera ut några fågelbad här och var i trädgården. Då kommer även gästande fåglar förbi för att dricka och bada.
  • Ha gärna växter som bin, humlor och andra insekter tycker om i trädgården. Dels är det bra för pollineringen av fruktträd, dels blir det mat till fåglarna.
  • Låt gärna trädgården vara lite lummig, det ger skugga och skydd till fåglarna.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas