Blommor – Älskade Iris!
Röd Iris, Ljuslila Iris. Peter med några av sina små irisplantor som han har på tillväxt under lysrör hemma i vardagsrummet. Foto: Peter Litfors.
Leva & uppleva | Blommor

Blommor – Älskade Iris!

Trädgårdsmästare Peter Litfors är en riktig irisfantast. Ända sedan tonåren har han haft en särskild faiblesse för denna blomma. Utanför hans dörr växer hundratals.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-03-18

Peter radar upp bilder på granna irisar på sitt soffbord. Snart är bordsskivan helt fylld, en riktig färgkavalkad ligger där och tronar. Peter pekar och berättar, om de olika sorterna och hur han korsbefruktar dem han tycker är lite extra vackra och får fram nya varianter med unika färgställningar.

Den är lättodlad och så är den eldigt graciös och vacker.

– Titta här, det gula i Iris Sibirica som tidigare bara fanns i svalget på blomman har i den här fått breda ut sig, säger han och pekar på en bild av en helt ljusgul iris.
En av hans allra egna framtagna sorter. Men att ta patent och lansera en ny sort är en kostsam historia, så Peter gör det här på eget initiativ, av ren nyfikenhet. Då och då ber någon annan irisfantast om att få byta till sig någon av de blommor han korsat fram.

Gulvit Iris.

Vad är det som gör att du fallit för just iris?
– Den är lättodlad och så är den eldigt graciös och vacker, nästan lite åt orkidéhållet. Iris barbata, eller trädgårdsiris, kan ha fin doft också, hos en del bara lite lätt förnimbar men hos andra mer uttalad.
– Mina föräldrar var trädgårdsintresserade och det kom hem lökkataloger från Holland till oss. Jag satt och bläddrade i dem som tonåring, och så köpte jag mina första irisar, tre olika trädgårdsirisar. Sorten Wabash har följt mig sedan dess.

Lila med gula streck.

 

Går det att odla iris överallt?
– Ja, de passar i vanlig trädgårdsjord. Det är vissa saker man ska tänka på, som att rabattiris (Iris sibirica) inte får lida brist på vatten och att den är ljusgroende. Trädgårdsiris (Iris barbata) tål torka bättre. Jorden i krukorna ska vara rikligt vattnad när man lätt trycker fast fröna på jordytan. Sedan kan man täcka med en tunn plastfilm eller placera sådden i ett miniväxthus, och låta sådden stå under lysrör eller annan växtbelysning i rumstemperatur. Groningen brukar ta mellan två till fyra veckor. Startar du sådden i januari bör irisarna gå i blom året därpå. Sår du ute på våren tar det tre år innan du kan räkna med blom. Man kan sätta ut plantorna när frostrisken är över, men gärna täcka med skuggväv första veckan.

Vit Iris.

 

För en riktig trädgårdsfantast som Peter tar inte säsongen slut bara för att det blir vinter. De skira små gröna plantorna under lysrören i hans vardagsrum påminner om att snart, snart är det sommar igen. Det är bara att hålla ut lite till…

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Peter Litfors

Peters bästa råd för att sätta iris

  • Sätt fröna antingen i kruka, eller på ett ställe i trädgården där du vet att de får vara ifred.
  • Jorden ska vara blöt när fröna sätts.
  • När man ser att de kommer upp som små grässtrån kan man flytta plantorna dit man vill ha dem.
  • Första året kommer irisen inte att blomma, det blir först till nästa säsong.
  • Gödsla sparsamt, men vattna rikligt. En enda gång har irisplantor dött för Peter och det var när han hällde på stallgödsel. De kan angripas av röta om det blir för mycket kvävegödsel.
  • Efter tre-fem år brukar irisen ha vuxit till sig i stora tuvor. Dessa kan man med fördel dela på.

Så delar du en iris

  •  Bästa tiden för delning och omplantering är efter blomningen.
  • Vicka runt plantan med en grep.
  • Klyv plantan med hjälp av en spade, i fyra delar.
  • Plantera på nytt ställe, där det inte vuxit iris tidigare. Tillsätt en näve benmjöl i gropen.
  • Vattna ordentligt och fortsätt med det några veckor.
Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-03-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas