Studiebesök på Falu Återvinningscentral, Ingarvet
Landet runt | SPF Dalarna

Studiebesök på Falu Återvinningscentral, Ingarvet

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-21

Redan klockan 9 var det full fart uppe på återvinningen.

21 personer hade hörsammat inbjudan till studiebesök i ett perfekt väder. Per Jansson, som för övrigt arbetar på stället, visade en av 5 framtagna kortfilmer med Sumpen och Erik om återvinning, mycket var inspelat i Falun. Han informerade om att nästan allt går att återvinna, dock inte isoleringsmaterial/gullfiber, som är ca 1% av avfallet, kattsand, rent glas och speglar. Detta mals sönder och grävs ner i marken. Plast lämnas till Borlänge-tippen där även tryckimpregnerat/slipers bränns, gips körs till Danmark, elektronikdelar till Västerås, metall till Hallstahammar och lump, gamla kläder, tyger eller liknande, tas omhand av Erikshjälpen via Human Bridge.

Glasögon, med slipat glas går även att lämna på tippen. Dessa tar Specsavers hand om fvb till Afrika och Mexico. Insamling till omsorgsverksamheten görs av elektronikdelar som skruvas sönder och sorteras för att sedan skickas till olika delar av landet.

Vi tog en promenad upp till sopbergen och såg hur sopor maldes ner och hur olika delar sorterades i högar. Bl a glasflaskor med metallhatten kvar. Dessa bör man ta bort innan. Enligt Per så kan man göra 2500 bilar/år av alla de skruvlock som hamnar på återvinningen, totalt i landet.

Fåglar finns ju på återvinningen. Förutom ett stort antal måsar och kajor/kråkor, både havsörn och berguvshane, vilken under något år bodde där i en grotta.

På anläggningen finns 50 anställda. 6 stycken sopbilar gör rent i Falu stad. 50 ton kompost och 80 ton brännbart per vecka hämtas inom hela kommunen.

Den lilla dammen, som ligger vid infarten, samlar lakvatten från sopbergen. Den fylls på i takt som vattnet dunstar.

En medlem frågade om man kunde få hjälp med att forsla större och tyngre saker till tippen. Det är Ok enligt Per. Vid behov kan återvinningen hämta större och tyngre föremål, dock mot en liten kostnad.

Klicka här för fler bilder.

Karin Malmgren

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas