Tjugofem medlemmar i SPF Seniorerna Falun tog den lockande möjligheten att få uppleva den omtalade nya operabyggnaden invid vattnet i Oslo. Resan, som var med buss omfattade tre dagar.
Gunnar Helgesson och Reseskaparna med Linnéa Sallay hade planerat dessa tre dagar fyllda med kulturellt intressant längs resvägen och Oslo med sevärdheter. Vi kunde njuta av soligt väder, det vackra höstlandskapets gula, röda och bruna färger. Vi hade bekväm buss med duktig chaufför, bra hotell och välordnade arrangemang av måltider.
Det första stoppet var Rackstad Konstmuseum nära Arvika, uppbyggt kring en värmländsk konstnärsgrupp med dess ledande gestalt Gustaf Fjaestad. Mest känd i gruppen är kanske bildhuggaren Christian Eriksson. Många av hans skulpturer finns i Stockholm, bl.a. Bågspännaren på Kornhamnstorg. På museet finns en kopia. Intressant för oss falubor kan vara att statyn Bågspännaren var påtänkt som nationellt monument på Stora torget i Falun, men den ratades av faluborna till förmån för Engelbrektsmonumentet som nu står där.
Vid ett kort stopp studerade vi den speciella utsmyckningen i Arvika kyrka. Linnéa Sallay sjöng för oss en dalakoral i folkton.
Under den fortsatta resan presenterade sig Linnéaytterligare, hon är operasångerska och kunnig guide. Med musikillustrationer berättade hon om den kommande operaföreställningen, Gianni Scicci av Giacomo Puccini.
Nu var vi i Oslo och imponerades genast av den livliga byggverksamheten i centrum, det händer mycket, stadsbilden ändras och nya kulturbyggnader planeras och är påbörjade.
Andra dagens förmiddag ägnades åt en stadsrundtur med bland annat en promenad genom det stora Vigelandsanlegget i Frognerparken, fyllt av Gustav Vigelands många statyer, hans stora livsverk med människans livsstadier som tema, en kolossalupplevelse som ger många tankar. En mycket kunnig guide hjälpte oss att förstå vad vi såg. Mest allmänt bekant bland skulpturerna är ”Sinnetaggen”, den lille ilskne gutten. Promenaden uppför trapporna till Monoliten frestade på. Där uppe i det stora höga granitblocket är 121 figurer inhuggna. De illustrerar mänskligheten som en enda kropp.
På Nationalgalleriet fanns ett rum ägnat åt Edvard Munck, där vi kunde studera flera av hans centrala verk. ”Skriet” finns på plats. Ett särskilt Munckmuseum är under uppbyggnad nära hamnen.
Men nu var det dags för lördagskvällens operabesök, premiärföreställningen av Puccinis operakomedi ”Gianni Scicci”. Utanför operahuset står en staty av operasångerskan Kirsten Flagstad. Guider visade oss först operahuset och verksamheten bakom kulisserna. Operahuset togs i bruk 2008. Inne i byggnaden finns scen och salong i ekträ. De är kringbyggda av en ljus och luftigt byggnad av glas och betong täckt av vit marmor från Carrara och med det passande namnet ”Snehetta”, snöhättan. Taket, där man kan gå, sluttar ned mot Oslofjordens vatten. Allt är en mycket raffinerad skapelse.
Efter en god måltid i operans restaurang var det dags för oss att gå till själva föreställningen, en operakomedi om skälmen Gianni Scicci som hjälpte en grälsjuk familj i deras tvist om ett arv efter en död man att oärligt ändra arvebrevet. Men han ändrade den dödes arv mest till sin egen och sin dotters fördel. I slutet vädjade Scicci till publiken att inte döma hans brottsliga tilltag alltför hårt.
Tredje dagens höjdpunkt blev besöket till det världsunika Vikingaskeppsmuseet på Bygdöy. Där finns bland annat Osebergaskeppet, byggt omkring år 820, och andra mindre skepp. Det stora skeppet fann man i en gravkulle tillsammans med de dödas många tillhörigheter. Allt detta finns att se i museet.
Tråkigt nog råkade Oslos pampiga rådhus vara stängt på söndagsmorgonen, men vi kunde utifrån se den byggnad där Nobels fredspris snart skall delas ut. Vi fick tyvärr inte se det inre.
Vi började så hemfärden i vackert väder. Gunnar kommenterade och berättade kunnigt om trakterna vi passerade. Värmland är hans hemlandskap och om det har han mycket att berätta. Lunchen åt vi på Sahlströmsgården i Torsby.
En mycket intressant och trevlig kulturresa, där vi på tre dagar fick uppleva mycket.
Gustaf Lagerby