Vad är SPA? SPA är namnet på en belgisk kurort, där människor började dricka brunn och bada kurbad redan för 2000 år sedan.
Ordet SPA kan också betyda ”salus per aqua” vilket är latin, och betyder – hälsa genom vatten. Den läkande förmågan hos de europeiska termiska vattnen är legendariska.
Pärnu, som är målet, är liksom många andra städer i Estland en stad som ingick i Hansan, vilket även idag avspeglas i stadens arkitektur och historia.
Efter vår vistelse hoppas vi att alla behandlingar ska ha satt sina spår och att vi blivit åtminstone 10 år yngre.
Natten till den 30 oktober var det dags för oss att skruva tillbaka klockan en timme och vintertiden var ett faktum. Alla resenärer hade uppmärksammat tidsändringen och fanns på plats när vår chaufför Reimer från Hansson Buss plockade upp oss runt om i Falun. Efter en bensträckare vid Ekolskrog for vi vidare mot Värtahamnen och Tallink/Siljas fartyg Viktoria där vi träffade vår reseledare Anders från VS&Perssons Buss. En gemensam middag väntade och därefter var det fritt att utforska fartygets begivenheter innan vi kröp till kojs.
Dag 2 stod frukosten framdukad och vid 10-tiden anlände vi till Tallinn där vår buss väntade på kajen för att ta oss ca 13 mil mot Pärnu och så var vi framme vid ”SPAT” lagom till lunch. Därefter en rundvandring och guidning på Tervis och en guidad tur i Pärnu med buss och vår inhemske guide Annika. Kvällen fri för egna aktiviteter.
När vi slog upp ögonen morgonen därpå kunde vi konstatera att marken var vit och snön föll tät under dagen. Ett välplanerat omslag i vädret med tanke på att vi just ställt om våra klockor till vintertid.
Under dagen träffade vi läkaren för en liten hälsoundersökning som ska ligga till grund för veckans aktiviteter. I resan ingår tre behandlingar per dag, totalt 18 behandlingar samt två läkarbesök.
Eftersom språket som står på dörrarna, inte är så lätt att förstå, gäller det bara att hitta numret på dörren som överensstämmer med numret på det behandlingsschema som upprättats i samråd med läkaren.
Exempel på vad man kan få är ört- och pärlbad, daglig kroppsmassage, het parafin på onda ställen, lerinpackning, vattengymnastik eller en stund i saltkammaren som erbjuder hjälp vid luftvägs- och hudsjukdomar samt vid allergi. Förutom alla behandlingar som man kan välja på finns ett otal behandlingar att köpa till, t ex olika sorters ansiktsbehandlingar, färgning av ögonfransar och ögonbryn, manikyr/pedikyr, frisörtjänster, hälsobringande kurbehandlingar och mycket mer. Det gäller bara att få tiden att räcka till. Det finns också en mycket fin badanläggning med olika bubbelpooler, bastun och simbassäng. Det tar säkert många besök innan man utforskat alla behandlingar.
Under kvällen bjöds vi på välkomstkaffe med Vana Tallinn som är en rombaserad estnisk örtlikör med inslag av citron och vanilj. Vi fick också lyssna till högklassisk musikunderhållning av Ado och Raido. De kallar sig Adamssons gatans pojkar, Ado spelar både kontrabas och Eufonium och Raido dragspel.
De framförde både musik och sång från såväl Estland som flera andra länder.
Efter en dag med både behandlingar och underhållning var det dags för oss att säga god natt.
Några av de morgonpigga startade dagarna med morgongymnastik innan frukost. Varje kväll gavs det underhållning i kulturhuset och för dem som inte kände för detta var träffpunkten Muuli-bar. En trevlig samvaro för de kvällspigga.
En eftermiddag arrangerades en busstur med vår guide Annika. Turen gick ut på landet där vi bl a besökte en lanthandel för inköp av diverse inhemska varor innan vi kom fram till Annikas gård där hon bor tillsammans med sin pappa. Här bjöds vi på kaffe och hembakad Budapesttårta. Ett mycket intressant och uppskattat besök. Gården ingick tidigare i en sovjetägd kolchos innan Annikas föräldrar fick överta den när Estland blev ett självständigt land 1991. Kolchos var en av organisationsformerna för jordbruksproduktionen i det forna Sovjetunionen. Ordet betyder ”kollektivhushåll” men översätts vanligtvis som ”kollektivjordbruk”.
Tiden går fort, och så även i Pärnu, och det är dags för oss att åka hem igen, men visst har det givit mersmak.
Nu kan man ställa sig frågan efter alla föryngringsprocesser som vi genomgått ”Har vi blivit 10 år yngre?” Om det inte märks någon skillnad på utsidan är det väl så att vi åtminstone känner oss yngre, har blivit lite piggare och fyllts av ny energi.
Ingalill Bergvall