Solsken – eller pengar?
Landet runt | SPF Dalarna

Solsken – eller pengar?

SPF Dalarna
Publicerad 2018-03-20

Om det berodde på det fantastiska vårvintervädret med en strålande sol från en blå himmel, det vet jag inte. Men faktum är att antalet besökare vid SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte den 14 mars var avsevärt mindre än vad det brukar vara. Man kan hoppas att de som inte kom verkligen njöt av solskenet för det föredrag som Michael Persson från länsstyrelsen höll, det var informativt och bra.

Men först hälsade vår nye ordförande Anders Sätterberg välkomna och berättade att en nyvald medlem av styrelsen hade hoppat av och att hon ersätts av Karin Malmgren som dessutom blir styrelsens sekreterare. Han hade även två efterlysningar, såväl Programkommittén som Trafikkommittén behöver förstärkning med minst en person var, när det gäller Programkommittén gärna en man eftersom det redan finns fyra kvinnor i kommittén, och när det gäller Trafikkommittén gärna en kvinna eftersom det redan finns två män i kommittén. Men det är naturligtvis intresset och inte könet som är det viktiga.

Den 22 mars kommer styrelsen att träffa kommunen angående ett tilltänkt Seniorernas Hus, hur det går med det kommer vi nog att få en rapport om på nästa medlemsmöte.

Sedan bad han oss, eftersom seniorer ”har så mycket för sig”, att boka in datumet 4 maj 2019 i almanackan för då ska vår förening fira 40-årsjubileum!

Sedan var det dags för Michael Persson. Han är ”processledare för grundläggande betalningstjänster” på länsstyrelsen. Länsstyrelsens uppgift är att ”bevaka hur det fungerar” och ”vid behov bidra till lösningar där marknaden misslyckats”. Han gav en bra redogörelse för problemet, hur dagsläget ser och hur utvecklingen har varit – och hur den kanske kommer att se ut.

Så här beskrev han situationen:

Länsstyrelserna har i uppdrag att bevaka utvecklingen av grundläggande betaltjänster på regional nivå. Sverige är bland de länder i världen där övergången från kontant betalning till digitala betaltjänster nått längst. Denna övergång uppfattar många som positiv, men för ett stort antal människor innebär förändringen att det blir allt svårare att hantera vardagsekonomin. För den som inte kan, eller vill, anamma den nya digitala tekniken är risken stor att hamna i ett digitalt utanförskap.

Kräver samhällsutvecklingen att vi alla anpassar oss till den digitala utvecklingen – eller får vi stå utanför? Och är det överhuvudtaget möjligt? Lagen säger att alla i landet ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster. Vad innebär det? Är detta uppfyllt idag?

Några bra svar, dvs lösningar på problemen, det hade han inte och det skulle vi nog inte heller begära.

Här kan du se hans bilder.

Bo Bävertoft

SPF Dalarna
Publicerad 2018-03-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas