Torsdag 13 oktober samlades ett glatt gäng seniorer från SPF Seniorerna Aktiv Arboga på parkeringen vid Ekbacksbadet för en höstvandring längs delar av Lasse-Majaspåret och den här gången var vädermakterna på vår sida.
Utgångspunkten för vandringen var att få en kul och trevlig samvaro genom att i lugnt tempo få vandra med eller utan stavar i en natur med höstfärger och samtidigt få oss till livs lite skrönor och sanningar om två män som genom historien fått en viss anknytning till vår vandringsled. Innan vandringen påbörjades fick vi därför en liten kryptisk information om en av dessa män, nämligen den franska tronarvingen Ludvig XVII som föddes 1785.
Medan alla funderade på den gåtfulla informationen startade vandringen med att inledningsvis mötas av en kilometerlång uppförsbacke längs delar av elljusspåret.
Väl uppe på toppen av motlutet gjordes ett kort stopp för lite andhämtning och kontroll av att alla deltagare fortfarande hängde med.
Nu bar det av västerut in på skogsstigar som kom att erbjuda både sköna flacka passager men även kuperade avsnitt med ett och annat omkullblåst träd som dock inte kunde hindra detta vandringsgäng där det visades prov på mycket glada tillrop, samarbete och hjälpsamhet för att övervinna hindren.
Efter c:a 5 km vandring närmade vi oss målet för en vilopaus, nämligen Sundsjön. Där kunde man också se spår ar av bäverns idoga arbete med att fälla träd. Väl framkommen vid sjön, som verkligen visades sig från den bästa sidan där den låg spegelblank framför vår åsyn, var det dags att slå oss ner för att njuta av lite vila och inta den medhavda matsäcken.
Efter fikastunden var det så dags att reda ut och få svar på frågan om de två männen som hade en anknytning till vår vandringsled. Dessa män har båda en direkt koppling eftersom de, fast på olika sätt, har angetts som den sägenomspunna stortjuven Lasse Maja, vilken satt inspärrad på livstid vid Karlstens fästning i Marstrand under åren 1813 till 1839 och som på sin ålders höst, några år efter sin benådning och frigivning bosatte sig i Arboga och fick vid sin död 1845 en gravplats på Trefaldighetskyrkans kyrkogård.
Den Lasse-Maja som historikerna avser var Lars Larsson Molin född 1785 i Ramsberg socken och död 1845 i Arboga.
Men det finns också en annan, mer konspiratorisk, historia om Lasse-Maja och det har författaren Carl Calov beskrivit i sin bok ”Lasse-Maja Kung Ludvig XVII av Frankrike”.
I boken lägger han fram ett antal indicier som pekar på att Lasse-Maja egentligen var son till den franska drottningen Marie-Antoinette som i anslutning till franska revolutionen utropades till kung Ludvig XVII. Gossens far var enligt allmän mening den svenske diplomaten Axel von Fersen och han skulle alltså ha iscensatt utsmuggling av Ludvig XVII till sitt gods Finnåker i Fellingsbro socken i Sverige. Där skulle han ha blivit utbytt mot en gosse i grannsocknen Ramsberg, för att sedan växa upp i en torparstuga för att så småningom bli stortjuven Lasse-Maja.
Efter en välförtjänt kaffe- och trevlig informationsstund vid sjön så påbörjades hemfärden österut.
Till att börja med fick vi prova balanssinnet genom vandring på spängerna utefter Sundsjön innan vi ånyo anträdde Lasse-Maja spåret.
Den sista delen av vandringen kunde sen genomföras utan några större störningar om man bortser från lite ömma benmuskler här och var.
Väl framme igen vid startpunkten så kunde vi med hjälp av våra digitala hjälpmedel konstatera att längden på dagens vandring blev 8 km. Efter lite eftersnack så återgick var och en till sitt efter att ha framfört ett tack för en kul turvandring med glada och trevliga vandrare och intressant information.
Text: Bengt-Åke Pålsson Foto: Deltagarnas egna