Man blandar vatten, humle, jäst och malt och efter en till två månader har man en god öl. Nåja fullt så enkelt är det inte men huvudingredienserna stämmer. Det vet Sven Eklund som brygger öl i Falun sedan 2013. Villovägens bryggeri brygger varje år cirka 30.000 liter öl.
Sven Eklund är själv inte så förtjust i öl, men säger att han tycker om smaker och karakteriserar sina ölsorter som ”söta, smakrika och starka.” Vi fick under Spf:s mat- och ölkväll prova flera av Villovägens öl, den starkaste höll 9,5 volymprocent, men ölens sötma gör den samtidigt lite lömsk, man känner inte alkoholen.
Men 9,5 procent är ingenting mot världens starkaste öl som håller mellan 50 och 60 volymprocent.
Det finns jäst och det finns jäst, det finns humle och det finns humle. Sven Eklund har hittat sin favorithumle i Nya Zeeland , det gäller att prova och prova. Men Sven är inte förste ölbryggaren i släkten, hans farfar grundade Arboga-öl.
Några konsumenttips: öl håller cirka sex månader och bör förvaras svalt och mörkt, därför är de flesta ölflaskorna av mörkt glas.
Det mesta av Villovägens öl går till Systembolaget, cirka 80 procent.
Och för er som undrar – nej det blir ingen julöl från Villovägens bryggeri i år.
– Jag hinner inte, säger bryggaren Sven Eklund.
Karin Bökman