Den sista torsdagen i varje månad (undantaget december) klockan 10 träffas de inom SPF Seniorerna Falun som vill dela lästips. Och den som inte har något tips får i alla fall lästips med sig hem. Alla är välkomna! Ingen anmälan behövs – det är bara att dyka upp, kanske köpa en kopp kaffe eller te, lyssna på olika förslag och berätta vad du läst på sistone som du vill tipsa om.
Några föredrar att lyssna på böcker, andra har vant sig vid att läsa på en läsplatta. Vi lånar på bibliotek, köper kanske pocketböcker, och några lånar e-böcker hemifrån direkt till en dator eller läsplatta. De som lyssnar på böcker njuter av duktiga uppläsare, kanske författaren själv, och kan ägna sig åt att t.ex. handarbeta samtidigt som de lyssnar. De som använder en läsplatta kan anpassa storleken på texten så att ögonen inte bli trötta. Några föredrar ”riktiga gammaldags” böcker som är lätta att bläddra fram och tillbaka i.
På sommaren läser vi en hel del deckare. Men inte bara deckare utan det finns bland de boktips vi ger varandra även trädgårdsböcker, feel good-böcker, aktuella och omtalade romaner och biografier, klassiker och allt möjligt annat.
Här är ett axplock av de lästips vi gett varandra hittills i sommar.
Till kategorin klassiker får nog räknas ”Afrikanen” av Le Clézio som fick Nobelpris i litteratur år 2008. Även ”Älskaren” av Marguerite Duras är en klassiker, liksom ”Mor gifter sig” av Moa Martinson.
Bland författare som skriver på svenska finns Ellen Mattson, en av de nya ledamöterna i Svenska Akademien. Flera av oss har nu i sommar läst och tipsat varandra om ”Glädjestranden” och ”Sommarleken”. Inger Alfvén hör också till lästipsen. Hennes senast böcker är ”Allt vi aldrig gjorde med varandra” och ”Berör mig inte, berör mig”. Mikael Niemis ”Koka björn” och Karin Smirnoffs ”Jag for ner till bror” och ”Vi for upp med mor” har också diskuterats i sommar.
”Hjärtblad” av Aino Trosell och ”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri är andra aktuella romaner. Aino Trosells bok är nog snart en klassiker, särskilt här i Dalarna eftersom det handlar om svältens och nödens Malung under tidigt 1870-tal, och om Hulda som beger sig ut på vandring mot Stockholm för att hitta arbete.
Till gruppen aktuella omtalade romaner som det är lång kö för att få låna på biblioteket hör ”Allt jag fått lära mig”, en självbiografisk berättelse av Tara Westover, och ”Små eldar överallt” av Celeste Ng. Inom parentes kan nämnas att jag nu har avancerat till nr 45 i kön för att få låna ”Allt jag fått lära mig”. Agota Kristof, ungersk exilförfattare (1935-2011) som nyligen översatts till svenska med ”Den stora skrivboken” har fått lysande recensioner och vi fick tips om hennes romantrilogi på träffen i juni.
Biografier och ”faktaböcker” tipsar vi också gärna varandra om. Dit hör Michelle Obamas biografi ”Min historia” och vinnaren av det facklitterära Augustpriset 2018 ”Svälten: hungeråren som formade Sverige” av Magnus Västerbro, och likaså Alexandra Pascalidous ”Mammorna”.
Till skönlitteratur som skildrar en konstnär hör ”Hilma: en roman om gåtan Hilma af Klint” av Anna Laestadius Larsson och ”Härligt är att leva här: Paula M. Beckers liv” av Marie Darrieussecq.
Och så har vi en storfavorit som hör sommaren till: ”I min trädgård vill jag vara Karin: en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn” av Elisabeth Svalin Gunnarsson. En bok att återkomma till varje sommar enligt den som gett oss tipset.
Men deckare då?
Camilla Läckbergs ”En bur av guld”, Anders De La Motte som har flera olika serier, hans senast utgivna kriminalromaner ingår i ”Årstidskvartetten”. Pusseldeckare som utspelar sig under 1950-talet i mörkaste Småland respektive i Stockholm har Marie Bengts skrivit: ”En sax i hjärtat” kom 2017 och ”Döden klär i domino” är ny för i år.
Till engelskspråkiga (och översatta) favoriter hör Louise Penny och Elly Griffiths, med miljöer hämtade från Kanada respektive England. Vi läser också isländska deckarförfattare, t.ex. Ragnar Jónasson som finns översatt med två böcker, ”Mörkret” och ”Ön”.
Maria Bjerneby Häll