Nu har höstsäsongen startat för SPF Seniorerna Köpingshus med det första medlemsmötet. Vi gästades av Jan Sköldberg, kommunpolis sedan 5 år tillbaka men som varit polis i 29 år varav 23 år i polis.
Innan Jan Sköldberg fick ordet hälsade bröt ordföranden det höga sorlet i Forumteatern ( 91 personer)och hälsade alla välkomna. Berättade kort om bostadsenkäten, om värdefullt samarbete om resor som fulltecknats och eventuella framtida aktiviteter, kanske körsång.
Temat för Jan Sköldberg är Trygghet och säkerhet i Köping. I arbetet som kommunpolis ingår samarbete med andra myndigheter, grannsamverkan, volontärer, information som nu med mera.
Redogör för lite statistik om hur det ser ut i landet och i Köping. Speciellt skador på kommunala fastigheter som skolor förskolor har ökat, bostadsinbrotten har minskat. Krogrelaterade brotten har minskat kraftigt. Ungdomar dricker mindre, både alkohol och narkotika, men totalt är det en ökning av narkotika. Tryggheten minskar, rädslan och känslan för otrygghet ökar. I Köping är det ovanligt med oprovocerat våld. Om polisen inte gör något ökar mörkertalet. Villainbrotten anmäls alltid.
Bedrägeribrott har ökat mycket speciellt bland äldre, vilket medförde en kraftsamling mellan polis, banker och försäkringsbolag som fick ner antalet högst väsentligt, men varje enskilt fall som drabbar en äldre person är ett för mycket.
Vad kan göras för att minska/försvåra bedrägerier. Övervakningskameror är ett exempel. I Köping finns 2 kameror men flera är på gång, men i Surahammar finns 30 på allmänna platser.
Vad kan vi själva göra för att försvåra för bedragare? Lägg på luren om någon obekant ringer och utger sig för att komma från bank etc. Öppna bara dörren dem du känner, var försiktig med vem du släpper in, de är ofta ett par och du ser bara en person. Ha koll på kort vid uttagsautomater och se till att ha uppsikt över plånbok och handväska. Bedragarna är flinka i fingrarna och mycket förslagna.
Som helhet är det tryggt i Köping och vi ska inte behöva vara oroliga när vi är ute på stan.
När det blev tid för frågestund kom det att handla om både tiggeri, om det är organiserad människohandel, om cyklandet på trottoarer som upplevs som ett elände, motorburen ungdom som spelar för hög musik mm. och felparkerade bilar.
Jan Sköldberg avtackades med varma och långa applåder och fick en vacker ljuskrona. Därefter följde sedvanligt kaffe och lottdragning. Reseansvarige Karl Beijbom informerade om resor där det fanns platser kvar.
Barbro Broman