Härlig SPF-resa i strålande sol till spännande resmål
Landet runt | SPF Västmanland
Prins Eugens Waldemarsudde

Härlig SPF-resa i strålande sol till spännande resmål

SPF Västmanland
Publicerad 2019-02-18

45 förväntansfulla resenärer bänkade sig i Götlundabussen för avfärd mot Stockholm och två spännande besök, men första anhalten blev Café Lyran i Bredäng, en av Stockholms södra förorter. Inte visste så många av oss att vi skulle få kaffe och god fralla i detta gamla ”träslott” från 1867, som sedan många år fungerat som sommarcafé för många och många musikevenemang ägt rum. Vi som ville kunde gå upp i tornet, 65 trappsteg, och se ut över en av Mälarens vikar och bebyggelsen runt omkring.

Nöjda med förmiddagskaffet for vi vidare mot Stockholm och Djurgården, där vi fick en skön promenad upp till Prins Eugens Waldemarsudde. Här fick vi vandra runt och se fina utställningar i slottet, bl.a. en mäktig fotoutställning av den svenska fotografen Helene Schmitz med motiv från Island och lför oss välbekanta <Hälleskogsbrännan, bilder från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. I de mindre utställningsrummen fanns utställningen ”Målaren som fotograf” där många av våra kända konstnärer i början av 1900-talet visade fotografisk skicklighet.

Hela miljön på Waldemarsudde är så intressant där väggarna är fyllda av konst av de stora som var samtida med prins Eugen. Den första som möter oss är Strömkarlen av Ernst Josephson och sen kommer många på rad av Anders Zorn, Carl Larsson mfl. Blomsterarrangemangen är stora även denna tid på året. Alla fina grafiska blad är också sevärda och tiden går fort när det är mycket att se. Nu hann vi inte ut i parken och se skulpturerna, det får bli en annan gång.

Lunchen åt vi på restaurang Ebenist vid Stortorget i Gamla stan, mitt emot Börshuset där Svenska Akademin håller sina möten. Efter en skön och avkopplande stund åkte vi med bussen till Hallwylska palatset där vi fick en guidad tur i flera av de 40 rummet i det som Vilhelmina von Hallwyl från början skapade för eftervärlden.

Isac Gustav Claesson arkitekt på 1880-talet ärvt anlitades av Vilhelmina von Hallwyl, dotter till ägaren av Voxna – Ljusne skog, att bygga palatset på Hamngatan 4, som kom att bestå av 40 rum och kök, vintertid hade de haft tillgång till 7 slott o herrgårdar. 1898 flyttar de in i huset som kostade 1,5 milj kronor, (Dramaten kostade 800 000 kronor att bygga). Döttrarna var gifta och utflyttade till olika slott. Då Vilhelmina von Hallwyl från början bestämt att allt skulle katalogiseras blev det 78 inbundna band, bara 2 band för kök och vinkällare. Studenter anlitades för detta arbete.

Att arbeta i sågverket i Ljusne tufft jobb och många hade en utsatt tillvaro. Här i huset arbetade 10 anställda personer, de hade pensionsförsäkring, sjukförsäkring, fickkontantgåva till jul som motsvarade 4 månadslöner. Huset var modernast i landet, hade glödlampor, varmt och kallt vatten, vattentoalett men även torrdass, kaklat tak i köket stora 2 st bolinderspisar, ville inte ha gas, farligt, ogifta bodde i huset, gifta fick lägenheter på stan. Vi fick se magnifika rum, överbelamrade rum med vapen, porslin, silver mm. Översta våningen innehöll en omfattande konstsamling, dit gick trappa utan ledstång, personalen fick använda hiss men själv gick Vilhelmina i trappan dagligen, bra för hälsa och motion, levde till hon blev 86 år.

Gruppen som guidades runt av en kunnig guide avtackades av Karl Beijbom med orden att vi fick del av hans ”kunskap, berättarglädje, charm och espri”.

Nöjda och fyllda av intryck gick vi till den väntande bussen utanför kungliga hovstallet för hemresa. I bussen fick reseansvariga varmt tack för fint program och bussföraren tack för bra och trygg körning.

Snart väntar fler reseäventyr.

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2019-02-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas