Fältpräst på Skurupsbesök
Landet runt | SPF Skåne

Fältpräst på Skurupsbesök

SPF Skåne
Publicerad 2018-08-20

Fältpräst, trafiklärare för motorcyklister och dessutom dykare. Maria Thorsson har ett tämligen unikt CV och dessutom ett förflutet som Skurupsbo. Intresset var därför stort när hon kom för att tala på SPF Skurups första månadsmöte inför hösten.

Det var 25 år sedan hon senast besökte Skurup. Då lämnade hon kommunen för studier i Malmö och sedan dess har hon hunnit se sig om i världen.

Efter några utlandsuppdrag i kyrkans regi utbildade hon sig till fältpräst för att kunna arbeta inom FN, något som innebar att hon måste skaffa sig en militär utbildning. Alla i truppen måste bära vapen och kunna försvara sig.

Första uppdraget blev Mali, ett av världens farligaste och fattigaste länder.  2012 genomfördes en statskupp som följdes av blodiga strider mellan rebellgrupper.  Även om stridigheterna mattats något är oroligheterna ständigt närvarande. Läget försvåras av att de olika grupperna inte talar samma språk. Islamska terrorgrupper är också verksamma inom landet.

Hit kom Maria för att hålla gudstjänster för den svenska truppen och för att finnas tillgänglig för samtal när så behövdes. För det är en omvälvande upplevelse att komma från Sverige till ett land där man förutom oroligheter och fattigdom tvingas tampas med ett ogästvänligt klimat. Temperaturen i början av sommaren ligger en bit över 50 grader. Hettan kryddas ofta med våldsamma skyfall eller sandstormar och man tvingas dela bostad med spindlar, kackerlackor och allehanda småkryp.

Bekvämligheten är inte heller den bästa. Man bor i tält där var och en förfogar över 2×0,5 meter och hygienen fixas med en halv minuts dusch en gång per dag.

Sveriges uppdrag i Mali är underrättelsetjänst, att skaffa information om hur de olika grupperna rör sig inom landet. Sverige har gott rykte i Mali och har varit förskonat från våldsdåd som drabbat flera andra FN-trupper. Marias hjärtebarn tycks vara att skapa goda kontakter med civilbefolkningen. Hon har arbetat med kvinnogrupper och träffat familjer och barn. Hon har också träffat Imamen i Timbuktu, en av landets mest kända städer, och lyckats skapa ömsesidig respekt som utmynnat i att de båda kunnat be tillsammans trots skilda religioner.

Hennes bestående minne är att här lever ett folk som trots fattigdom bjuder dig på sin sista flaska vatten och alltid visar gästfrihet.
– När ett land saknar resurser att ta hand om sitt folk uppstår konflikter, säger Maria. Det beror inte på människorna som bor där.

Förutom fördrag bjöds på en nyhet som ska erbjuda hörselskadade möjlighet att följa föreningens möten i fortsättningen. Region Skånes Tolkcentral ställer upp med skrivtolkar som via en storskärm förmedlar allt som sägs under mötet. Anna Carin Haglind, som arbetar som skrivtolk, berättade att det här är en gratistjänst som du som hörselskadad kan utnyttja också privat för att kunna delta i kurser, möten och varhelst man behöver den här hjälpen.

I våras arrangerade föreningens trafikgrupp en trafikdag där medlemmarna kunde testa sina trafikkunskaper. 15 frågor skulle besvaras och de tre bästa lyckades pricka in tolv rätta svar vardera. Alltså läge för mer trafikinformation framöver! Bäst i test var Inger och Tore Persson, Maj Britt och Kjell Sandberg samt Inger och Sven Ingvar Nilsson.

Sedan var det dags för information om höstens aktiviteter. Carin Lidberg berättade att bussen till Backåkra 2 oktober är full, men Hagestads Touring kan sätta in ytterligare en buss 3 oktober om tillräckligt många anmäler sig. 20 oktober är det dags för Beredskapsteatern med ”Två sockerbitar i kaffet”.

Christina Brandt informerade om att ännu en matlagningskurs kommer att startas om intresse finns. En kurs i medelhavskost planeras och ledare efterlyses. Inga Chrisén, föreningens medicinska ombud, kommer att hålla i en grupp som handlar om hälsa och livskvalitet.  Eventuellt startar ytterligare en kurs i engelsk konversation. En cirkel i vardagsjuridik ska starta i september och troligen blir det en fortsättning på Anna Greta Olssons populära kulturvandringar i Skurup.

6 september är det dags för nästa slottsbesök i serien Skånska slott. Då besöker vi Jordberga slott.

Kjell Sjöstedt informerade om att styrketräningen fortsätter som tidigare. Boulen på tisdagar 13.00 fortsätter och utökas med ytterligare ett tillfälle på torsdagar 10.00

Bowlingen drar igång den 13 september. Eventuellt kommer en Friskis och Svettis-grupp att startas. Lättgympa med medicinska qigong börjar 5 september. Två gånger återstår för golfarna, 20 augusti och 10 september.

I övrigt rullar det mesta på som tidigare Naturvandringarna börjar 27 augusti. Bridge, Canasta och Priffe kör som tidigare under hösten. Också blir det förstås dans i Folkets Park 26 september. Liljas orkester spelar.

Sångkören Sånglusten tränar flitigt och stod för mötets underhållning.

Det här månadsmötet hölls 15 augusti och nästa gång blir 19 september. Då kommer Sparbanken att prata ekonomi och internetbank med oss.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2018-08-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas