Femtio seniorer i SPF Seniorerna Falun har under fem dagar studerat och upplevt mycket om Gotland, dess omväxlande historia och nutid, kultur, natur, geografi, geologi. Under några intensiva augustidagar bodde vi ”helinackorderade” på Hemse folkhögskola. Med lärarledda utflykter i buss besökte vi alla delar av ön och dess sevärdheter, och de är verkligen många.
Men egentligen började det under våren hemma i Falun med en föreläsning och fyra gruppseminarier, ledda av resekommitténs Gunnar Helgesson som varit ansvarig under hela projektet tillsammans med folkhögskolan. Det blev ett mycket lyckat samarbete.
Så här började det när vår fullsatta buss kommit av gotlandsfärjan. Det var medeltidsvecka. En mycket påstridig dam i udda kläder kom plötsligt och ville ha skjuts hem. Fullsatt! Vi måste avvisa, men gav sedan med oss. Damen presenterade sig då plötsligt: Jag är eran guide för veckan! Stort skratt. Kajsen Norrby, lärare på skolan, blev en verkligt rolig, kunnig och entusiasmerande guide. Särskilt bra kunde hon med skämt och allvar presentera de nutida vardagsvillkoren med småföretagande, påhittighet, sammanhållning, känsla för hembygden.
Besöken började med södra Gotland, där vi stannade vid Uggarde råir med stora bronsåldersrösen, fortsatte till Grötlingbo kyrka. Den väl bevarade medeltida gården Kattlunds besökte vi noga med byggnader och örtagård. Vid kyrkan och prästgården i Vamlingbo fanns ett naturum och vi kunde se Lars Jonssons fina fågelbilder.
Men sedan gick färden vidare söderut längs den västra strandvägen där havet skummade i vågbrytningar i den starka sydvästvinden, vi besökte Kettelvik med det gamla sandstenshuggeriet. Framme vid Hoburgen kunde vi betrakta och fotografera Hoburgsgubbens uråldriga profil uppe bland kalkklipporna.
Nästa dag ägnades åt Visby, den gamla, tidigare så betydelsefulla hansestaden. Där var medeltidsvecka med upptåg, parad, föreställningar, medeltidsläger. Överallt såg man människor i medeltidskläder. Och massor av turister. Vi samlades i Almedalen för stadsvandring med bland annat möjligheter till besök i Visby domkyrka, Gotlands fornsal, vandring längs ringmuren. Mycket god lunch åt vi i restaurang Rosengården.
Nästa dag gick turen till norra Gotland. Den började med ett kort besök till Slite som har Gotlands största industri där man sedan gammalt förvandlar kalksten till cement. Vi kunde från bussen se det gamla dagbrottet.
Vid Bunges hembygdsmuseum fann vi märkliga vikingatida bildstenar och byggnader från olika åldrar.
Den mest säregna naturen på Gotland finns på Fårö. Från färjan fortsatte vår buss till Fårö kyrka. Där finns på en gammal tavla berättelsen om männen som överlevde på isflaket. Vi uppsökte Ingmar Bergmans grav, enkel med rund sten och vackra blommor.
Men nu till Helgomannens gamla fiskeläge med hus, båtar och fin utsikt över havet. Höjdpunkten var nog Digerhuvuds raukfält där imponerande höga hårda kalkstensstoder blivit kvar på stranden efter erosionen.
Till vår sista kväll på skolan anordnades en liten konsert där Gertrud Jakobsson och Jan Ekedahl bjöd på folkvisor och andra visor från Gotland. Jan är lärare på skolan och samlare av gotlandsmusik.
På väg till färjan i Visby besökte vi Etelhems krukmakeri med gamla anor. Många passade på att köpa något att ta med hem.
Dags sedan att ta farväl av vår uppskattade guide Kajsen och att summera vår resa. Mycket god logi i folkhögskolemiljö och mycket bra mat. Hela resan var förnämligt arrangerad och genomförd av Gunnar och av skolledningen. Vi trivdes bra som en sammanhållen grupp. Hanssons buss och chaufför var med oss hela vägen och ständigt tillhands.
Klicka här för att se fler bilder.
Gustaf Lagerby