Här sitter SPF-medlemmarna i Eskilstuna på skolbänken igen.
– Jag har laddat ner bank-id, men jag vet inte om jag törs använda det.
Det är en av de vanliga frågor som SPF Seniorernas Boel Bolwig får från de vetgiriga mobilnoviserna som går på kurs för att lära sig mer om hur de ska använda mobiltelefonen på bästa sätt.
Just nu genomförs flera studiecirklar, som en del av projektet Säker@digitalt, som drivs tillsammans med samtliga pensionärsföreningar i Eskilstuna. När de cirklar som nu pågår är avslutade har nära hundratalet pensionärer i Eskilstuna fått en duvning i de smarta telefonernas finesser. Och fortfarande står en rad ivriga i kö och väntar. Nya cirklar startar efterhand.
Fem tillfällen
. Eftersom projektets mål är att få fler äldre att bli digitala, prioriterar vi nu dem som ser sig som nybörjare säger Boel Bolwig.
-Många som kommer har bara använt telefonen att ringa med – en del har laddat ned bank-id men inte vågat använda – en del har haft viss grundläggande kunskap men ändå fått ahaupplevelser.
Kurserna genomförs alltså i form av studiecirklar i samarbete med ABF i Eskilstuna. Och för att underlätta för såväl cirkeldeltagare som kursledare delas kurserna upp i en Androidgrupp och en iPhonegrupp. Och varje grupp får fem utbildningstillfällen om 2,5 timmar per gång.
Säkerhet
Innan kurserna dragit i gång har kursledningen kontaktat dem som står i kön för att försöka stämma av vilken kunskapsnivå de anmälda har. Det för att försöka fastställa om de är nybörjare eller om de snarare har ett behov av fortsättningskurs. Boel Bolwig igen:
-Det finns ett stor sug efter kunskap och säkerhetskunnande. ”Vad törs jag göra och vad ska jag absolut inte göra.”
En annan viktig sak är att se till så att alla har en egen e-postadress. Det krävs för att ta del av många digitala tjänster och en del pensionärspar har haft någon form av gemensam e-postadress.
Digitala föreläsningar
De flesta av dem som nu står i kö för utbildningar anmälde intresse i samband med de föreläsningar om digital teknik som genomfördes i höstas, cirka 130 deltagare kom den vägen, till det har ytterligare ett 40-tal anmält sig via SPF. Bara under senare tid har SPF har startat två nya cirklar i veckan. Utöver det pågår det tre cirklar inom projekt Säker@ digitalt.
Det finns också en liten kö för dem som använder Dorotelefoner och förhoppningsvis blir det så småningom också en cirkel för dem.
Nätcaféer
Under våren sker ytterligare en satsning för att stärka SPF-medlemmarna i kontakten med den digitala världen. Flera så kallade Nätcaféer genomförs dit medlemmarna seniorer kan komma med sin telefon eller surfplatta och få hjälp med de problem eller frågor som har dykt upp.
Text och bild: Torbjörn Gustafsson