Nordiska museet firar 150 år
16 meter över golvet i Stora hallen tronar den nya bron. Längst ner Gustav Vasa. Foto: Emil Fagander
Kultur | jubileum

Nordiska museet firar 150 år

Artur Hazelius hade en dröm om ett palats för folket där man skulle samla och spara på föremål från olika tider. Nu fyller detta ”folkets palats” 150 år – vilket firas med en jubileumsbro och en ny stor utställning.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-12-16

Den 24 oktober 1873 öppnade Artur och Sofi Hazelius en Skandinavisk-etnografisk samling i en hyrd lokal på Drottninggatan 71A i Stockholm. Några år senare, 1907, blev det stora museet på Djurgården klart och samlingen fick flytta in där. Hazelius dröm om ett palats för folket med minnen för framtiden var därmed förverkligad.
På själva 150-årsdagen den 24 oktober i år var kulturminister Parisa Liljestrand på plats för att inviga den nya Jubileumsbron inne i museet. Bron är strategiskt placerad högt upp över Gustav Vasa-statyn i Stora hallen. Vänder man sig åt andra hållet har man utsikt över Djurgården genom ett panoramafönster som tidigare varit övertäckt. Jubileumsbron och en ny hiss gör att alla besökare, även rullstolsburna, kan komma till samtliga våningsplan.

Och tur är väl det, för högst upp i museet öppnar i februari 2024 Nordiska museets största utställningssatsning någonsin – Nordbor. Med hjälp av 4000 föremål, bilder och arkivmaterial ur museets enorma samlingar kommer här en berättelse att växa fram om livet i Sverige och Norden under 500 år. Verkliga berättelser som lyfts fram med hjälp av föremål och miljöer som beskriver hur människors liv i Norden tett sig genom århundrandena. Som besökare får man vandra genom tiden och följa tre spår: natur, familj och tro.
Artur Hazelius hade ingen privat förmögenhet som kunde finansiera verksamheten. I stället hade han medhjälpare han kallade ”skaffare”, personer som hjälpte honom att skaffa föremål till museet.

Genom deras försorg köptes eller skänktes en stor mängd föremål till museet och samlingarna växte stadigt. En av dessa skaffare var ingen mindre än August Strindberg, tillika god vän med Hazelius.
Han tipsade ofta om föremål som Hazelius borde ta in i samlingarna och faktum är att den största samlingen av Strindbergs målningar finns just här.

Bland annat hans ikoniska målning Vågen, som är med i en utställning nere i Stora Hallen: Youssef vs Strindberg. En generationsöverskridande utställning där konstnären Daniel Youssef (f 1975) låtit Google Translate översätta Strindbergs Inferno till arabiska och sedan gjort samma sak tillbaka till svenska.
Strindberg skrev faktiskt den ursprungliga versionen av Inferno på franska. Ord och text blir i den här utställningen lite som en visklek och illustrerar vad det är att leva mellan två språk.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas