Chicago – jazz, sport och konst
Chicagos mäktiga skyline vid Lake Michigans kust.
Konst | Reportage | Resa

Chicago – jazz, sport och konst

För 400 år sedan levde indianerna här. Idag tornar en mäktig skyline upp sig vid Lake Michigans strand. Chicago är USAs tredje största stad - en mångkulturell metropol som har något för var och en.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-30

Det var haitiern Jean Baptiste Point du Sable som på 1770-talet blev första utböling att göra indianstammarna sällskap. Sedan dess har staden lockat människor från hela världen – Afrika, Kina, Sydamerika och Europa.
1833 grundades staden Chicago, med ett invånarantal på 350 personer. Industrialismens framväxt gjorde att befolkningen snabbt mångdubblades. Mellan åren 1870 och 1900 steg antalet invånare från 299 000 till 1,7 miljoner.
Dagens väldiga Chicago har byggts upp av flera generationers hårt arbetande immigranter och har tydligt präglats av sin breda arbetarklass, som inspirerat arbetarrörelser runt om i världen. 1886 års generalstrejk, som utbröt efter ökade krav på åtta timmars arbetsdag, är ursprunget till vårt 1 maj-firande.

Stor brand

År 1871 drabbades staden av en stor brand och det centrala området The Loop, där hus och trottoarer hade varit byggda i trä, utplånades nästan helt.
Med envishet och stark arbetsmoral kunde staden snabbt byggas upp igen och imponera på omvärlden med sin nya arkitektur. Återbyggnadstillfället hade som en magnet dragit till sig unga, talangfulla arkitekter till staden och de första skyskraporna restes nu.

Världsberömda byggnader

Idérikedom och spännande design har fortsatt att prägla Chicagos utveckling. Idag är staden hem för några av världens mest berömda och omtalade byggnader. I stadskärnan står skyhöga hus, som Trump och Willis Tower, blandade med anrika kyrkor och kulturella landmärken som The Chicago theatre.
Genom åren har många av Chicagos stadsdelar delats upp utefter etnicitet och nationalitet. Här finns ett ”Chinatown”, ett ”Little Italy” och ett ”Little India”. Men staden befinner sig i ständig förändring och det som en gång var en gammal tjeckisk stadsdel, Pilsen, är idag bebodd av främst mexikaner.

I laget spelar fem svenska spelare, Niklas Hjalmarsson, Marcus Krüger, David Rundblad, Erik Gustavsson och Dennis Rasmussen.

Svenskbygd

Med tanke på att Chicago vid det förrförra sekelskiftet inhyste fler svenskar än Göteborg, är det kanske inte så konstigt att även Sverige finns representerat i en egen stadsdel. Svenskarna har förvisso i mångt och mycket övergivit dagens Andersonville, men här firas fortfarande Lucia och midsommar, och i områdets butiker och restauranger kan man köpa svenska livsmedel.
– Herring? Oh, you mean sill! Yeah, sure, they have sill in Andersonville, säger guiden som kör runt mig i en av stadens många sightseeingbussar.
– Min farfars far kom hit från Sverige. Han hette Andersson från början, men sen bytte han namn till Eklund. Jag tror att han kanske hade gjort något kriminellt, skrattar han.
I hans belåtna ansiktsuttryck anar man en antydan till stolthet …

Gangsterfilm

Idag finns inte mycket kvar av 1930-talets gangstervälde, men minnena av Al Capones Chicago lever vidare – omspunna av myter och sägner. Det finns många guidade turer som vill visa dig var ”Scarface” ligger begravd och var berömda filmscener har spelats in.
Även om man inte befinner sig på en sightseeingbuss, vandrar tankarna gärna iväg till filmens värld. Särskilt när man står under ”The L” – The Loops upphöjda tågsystem – och betraktar de vackra stålkonstruktionerna samtidigt som vagnarna dundrar förbi ovanför ens huvud. Inne på ett av stadens många jazzhak fantiserar jag om tjock rök och hattar som skänker mystiska skuggor åt besökarnas ansikten.

Jazz och sport

Jazz- och bluesmusiken är en sådan stor och viktig del av Chicago att man alltid tycker sig höra den, även när den inte spelas – vilket den förvisso oftast gör. På en kvällspromenad genom staden njuter jag av hur en jazzslinga från en saxofonist i gathörnet för en kort stund möter ljudet av en deppig bluesgitarr som slinker ut från en baringång.

Jag är på väg mot en sportbar för att se en match med stadens NHL-lag. I röda lagtröjor trängs fansen framför tv-skärmarna. Blackhawks, som 2015 tog hem hela Stanley cup, spelar bra och barbesökarna firar med Malört – den svenska immigranten Carl Jeppsons skarpa dryck. De vill gärna prata svensk hockey. I laget spelar fem svenska spelare, Niklas Hjalmarsson, Marcus Krüger, David Rundblad, Erik Gustavsson och Dennis Rasmussen.

Seniorguiden

Resa dit: Det är inte särskilt svårt att hitta billiga reguljärflyg till Chicago, även om priserna kan skifta efter säsong. SAS har direktflyg från 4 000 kronor och uppåt. Andra europeiska bolag flyger också billigt, ofta med en mellanlandning.
Prisläge: Den amerikanska dollarn har stigit rätt så bra i värde den senaste tiden, så räkna inte med att shoppingturen erbjuder samma fyndmöjligheter som för några år sedan.
Bästa tiden: Högsäsong för resor till Chicago är under juni–augusti, samt under december. Den bästa tiden för ett besök, för den som inte vill trängas eller betala extra för flyg och hotell, är april–maj eller september–oktober. Då är priserna rimliga och vädret behagligt.
Passar för: Alla!
Missa inte: Jätteparken Millenium park stod färdig 2004 och blev snabbt en ny samlingsplats för Chicagoborna. Parken är gratis att besöka och är hem åt några av stadens mest spännande skulpturer och konstverk. Här brukar också konserter anordnas.
Seniortips: Ett besök på Svensk-amerikanska museet i Andersonville är en intressant upplevelse. Här kan man lära sig mer om de svenskar som har emigrerat till USA. Seniorer betalar 3 dollar i inträde.
Seniorvänligt: Staden erbjuder många guidade turer, både på land och längs Chicago river och Lake Michigans vatten. De är ett bra sätt att upptäcka staden på.
Länkar
www.choosechicago.com
www.chicagotraveler.com

 

Dölj faktaruta

Uppseendeväckande arkitektur

Liksom musiken präglar sporten Chicago. Här finns ett stort och genuint sportintresse, vare sig det handlar om hockey eller baseball, basket eller amerikansk fotboll.
Matcherna i den senaste kategorin anordnas i den omtalade, och omtvistade, arenan Soldier Field. Den är en av många byggnader i Chicago vars spektakulära utformning mötts av både hurra- och burop. Under en tur runt staden hinner man höja på ögonbrynen många gånger. Inte minst när man passerar Crain Communications-skyskrapan som i folkmun brukar kallas ”the vagina building”. Enligt en populär myt ritades byggnaden som en motvikt till de andra skyskrapornas påstådda fallossymbolik.

Offentlig konst

Det är inte bara den intressanta arkitekturen som bjuder på spännande design och formuttryck i Chicagos offentliga rum. Runt om i staden står konst till allmän beskådan. Det kan vara en stor kidneyböna i stål, eller en Picasso-staty som har klätts i Blackhawkshjälm inför nästa match.
– Den här kallar vi för ”Snobben i en mixer”, säger en annan av Chicagos många underhållande bussguider och pekar på Jean Dubuffets skulptur Monument with standing beast.
Det är framför allt den moderna konsten som lyfts fram på stadens gator och torg och i de vackra parkerna. Men inte bara där. Chicago kan också skryta med en rad högklassiga konstmuseer och -gallerior. Art Institute of Chicago inhyser en av världens mest imponerande konstsamlingar.

För alla

Här strosar jag förbi verk av Grant Wood, Edward Hopper och Vincent van Gogh. När jag, efter flera timmar, har tagit mig igenom museets många avdelningar lyfter jag blicken mot Michigan Avenue. Där spatserar shoppare med kassar från de populära varuhusen Nordstrom och Bloomingdales. Jag gissar att de fortsätter sin tur uppför den långa shoppinggatan Magnificent Mile. Eller så tar de sig till det trendiga Wicker Park, västerut i staden.
Man vet aldrig, men vad jag däremot vet, med säkerhet, är att Chicago är en stad som har någonting för alla.

Text och foto: Jenny Ahonen

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-30
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas