Härlig hyllning till sill
Böcker | Kultur

Härlig hyllning till sill

Upptäck spännande deckare och ömsinta romaner i Ingalill Mosanders boktips.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-09-01

DECKARE:

Ung mans färd mot natt av Håkan Nesser, BONNIERS
Det börjar med att två män skjuts ihjäl i Kymlinge. Barbarotti och Backman, två av mina favoritkommissarier inom deckarlitteraturen, kallas in. Under mordutredningen genomför de ett förhör med en misstänkt ung man vilket bara kan beskrivas som satir i den högre skolan. En spännande berättelse med dagsaktuella förtecken som mobbing, utpressning och våld. Men även en ömsint skildring av den allra första kärleken.

ROMAN:

Räkna de lyckliga stunderna av Conny Palmkvist, FORUM
Han återvänder till den tid och plats han tidigare skrivit hyllade dokumentärböcker om. Den nya romanen är första delen i Öresundstrilogin, som han själv beskriver som skånsk noir under andra världskriget. Vi får följa en ung polis vid säkerhetstjänsten och en ung judinna som flytt över Sundet undan nazisterna som intagit Danmark. Det är rakt igenom lysande läsning, skrivet på ett glasklart, poetiskt språk.

POCKET:

Den vita stormen av Martin Gelin, NATUR & KULTUR
En högaktuell, väldokumenterad berättelse om rasismens historia och USA:s fall. De galna trumpisterna som stormade Kapitolium var inte några besvikna fattiga vita utan människor i övre medelklassen. Vita väljare riskerar att bli i minoritet, vilket fått republikanerna att satsa på våldsamma nationalister och instiftandet av lagar som förhindrar motståndare att rösta. Folkbildning på högsta nivå, briljant och skrämmande.

MATKULTUR:

Silldiplomati av Ted Karlberg & Håkan Juholt, RANUNKEL
Ett imponerande praktverk om sillens historia som, något otippat, nästan golvade mig. Vilka bilder och vilka historier! Boken är en resa över kontinenter och i generationer. En av sillens varmaste tillskyndare är Håkan Juholt som i sin roll som ambassadör framgångsrikt lanserat den på Island och i Sydafrika. Hans berättelser är förbluffande läsning och ändå bara en liten del av denna hyllning till det svenskaste som finns – sillen.

BARN:

Ett moln i tajts av Emma Bouvin & Elin Lindell, RABÈN & SJÖGREN
Ture ska börja skolan. Han sätter på sig de finaste kläder han har, en rosa tröja och enhörningstajts. Men då kallar en av killarna honom för Turelina. Sen dess har Ture legat lågt. Bytt till blåa kläder. Det är lättare att inte synas. Även om det inte är så kul. Men Ture har ett vapen – morbröderna. När de griper in kan vad som helst hända. Och det gör det också. En insiktsfull och varmhjärtad liten bok, skriven med mycket humor.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-09-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas