På Uppsala Stadsteater är det snart premiär av revyn Olofolof, om en av stadens stoltheter – Olof Rudbeck. Upphovsmännen Hans Marklund och Anders Lundin har haft väldigt roligt när de skapat den.
När Hans Marklund fick frågan av Uppsala stadsteater om han kunde ”göra något kul”, gärna med Uppsala-anknytning, tog han genast kontakt med sin parhäst Anders Lundin.
Det tog ungefär en timme innan Anders Lundin ringde tillbaka och sa: ”Vi gör något kul på Olof Rudbeck”.
Olof Rudbeck levde i Uppsala på 1600-talet och var ett riktigt universalgeni. Som 23-åring blev han berömd på grund av sin upptäckt av lymfkärlssystemet. Därefter gick allt i en rasande fart, han forskade om blodomloppet, grundlade den botaniska trädgården i Uppsala, konstruerade maskiner och musikinstrument…
– Han var en riktig personlighet i Uppsala. Ju mer Anders och jag läste om honom, desto mer fascinerade blev vi, säger Hans.
– Vår revy handlar om allt det han gjorde men också hur hans liv i ett senare skede tog en helt annan riktning. Han skulle översätta folksagor till svenska och fick plötsligt för sig att hela civilisationens vagga i själva verket låg i Uppsala. Atlantis hade sjunkit under Uppsala, Noaks ark hade strandat här… Han skrev en bok som hette Atlantica som sålde bra. Folk trodde på honom. Han var ju någon man såg upp till. Människor strömmade till Uppsala där han guidade runt och visade var allt han beskrivit i boken hade hänt.
Hans beskriver revyn om Olof som en ”historielektion fast på ett roligt sätt”.
– Jag brukar också säga att det är som en blandning mellan Picassos äventyr och Bröderna Marx. Lite galet och kul. Våra skådespelare är helt yra när de går hem efter repetitionerna! Det händer mycket på scen hela tiden och det är mycket musik.
Olofolof, Uppsala Stadsteater.
Premiär 24 mars.