Ingalill Mosander tipsar om fem böcker som handlar om historia. Bland annat en som utsetts till de bästa memoarer som skrivits de 50 senaste åren...
NOVELLER:
Det tredje ljuset, Små ting som dessa av Claire Keegan, Wahlström & Widstrand
Hon har kallats författarnas författare, hennes språk beskrivits som den perfekta föreningen av stil och känsla. Det tredje ljuset handlar om en liten flicka som får uppleva kärlek och trygghet hos ett par fosterföräldrar innan hon skickas hem igen. Små ting som dessa är en obeveklig uppgörelse med Magdalenatvätterierna som drevs av katolska kyrkan på Irland och som orsakade tusentals kvinnors och barns död.
MEMOARER:
En livslång hemlighet av Gunilla Boëthius, Bonniers
Hon var 73 år när hela hennes liv i ett slag dramatiskt förändrades. Ett DNA-test visade att hennes biologiska pappa var en finsk general. Boken är en rasande uppgörelse med de idag avlidna föräldrarna. Hon har tvingats omvärdera hela sin uppväxt och ställt sig frågan: Om jag inte längre är den jag är, vem är jag då? Vad formar en människa? Biologi, minnen, livshistoria. Men om så mycket varit en lögn?
DECKARE:
Slukhål av Tove Alsterdal, Lind & Co
Andra delen i serien om Eira Sjödin, polisassistent i Kramfors. Den första, Rotvälta, utsågs till Årets bästa svenska deckare 2020. Den här är, om möjligt, ännu bättre. I ett ödehus inne i de ångermanländska skogarna hittas en man ihjälsvulten med två fingrar avhuggna. Det är upptakten till en andlöst spännande historia om en utstuderad seriemördare, en intensiv polisjakt och tilltrasslade relationer. Och vilken cliffhanger!
BARN:
Sapiens. En grafisk roman av Yuval Noah Harari, Natur & Kultur
Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Den fick enormt genomslag i hela världen och har sålt över 16,5 miljoner exemplar. Nu har författaren tagit hjälp av två serietecknare som gjort en lättillgänglig och rolig grafisk roman baserad på bästsäljaren. På så vis kan förhoppningsvis nyfikna barn och tonåringar ta del av denna underhållande och häpnadsväckande historik över mänskligheter.
MEMOARER:
Starka band av Vivian Gornick, Natur & Kultur
Vem kan motstå en bok som New York Times utsett till de bästa memoarer som skrivits de senaste 50 åren? Den kom ut första gången 1987 och beskrivs som en modern klassiker. Författaren är kritiker, journalist och radikal feminist. I sin bok skildrar hon det snåriga förhållandet till modern och de egna svårigheterna med att få ihop arbete, kärlek och relationer. Och hon gör det med enastående briljans och klarsyn.