Äldrepolitiken engagerar. Antalet motioner till SPF Seniorernas kongress i juni är fler än till någon tidigare kongress.
Med 47 äldrepolitiska motioner får ombuden i Gävle 13-15 juni ta ställning till väsensskilda frågor inom en rad områden.
Utöver traditionella krav på förbättringar av pensionssystemet, lika skatt på pension och lön och ett stopp för nedmonteringen av kontantservicen, så sträcker sig årets motionsflod över ovanligt stora delar av det äldrepolitiska landskapet.
Stor variation
Från djupt existentiella frågor med begäran om utredning av dödshjälp och rätten att hemmavid få bevara askan av en bortgången anhörig, till konkreta konsumentfrågor med krav på förbud för telefonförsäljning utan skriftligt avtal.
Vården och omsorgen engagerar mest. Ett exempel kommer från Jönköpingsdistriktet som vill se att alla vårdcentraler har en äldrevårdsmottagning, ungefär enligt den modell som Senioren beskrivit i ett reportage från Knisslinge i Skåne (8/2016).
Etik och människovärde
Fem föreningar inom Stockholmsdistriktet vill att förbundet aktivt bevakar äldres situation i sjukvården:
”Krisen drabbar i hög grad äldre människor varför det är nödvändigt att SPF Seniorerna och andra pensionärsorganisationer kraftfullt agerar helst tillsammans så att nödvändiga åtgärder vidtas”, skriver föreningarna i motionen som mynnar ut i förslaget att SPF Seniorerna granskar att den av riksdagen beslutade etiska plattformens prioriteringar om bland annat människovärdesprincipen verkligen efterföljs:
”Sjukvården i vårt land har under de senaste decennierna styrts efter marknadsekonomiska principer varvid medicinska och etiska värderingar ofta fått stå tillbaka för ekonomiska effektivitetskrav.” skriver föreningarna.
Tandhälsa engagerar
Den fråga som genererat flest motioner, elva stycken, gäller seniorers tandhälsa.
Kravet är inte nytt – tänderna är en del av kroppen och därför bör också tandvården omfattas av samma lagstiftning och högkostnadsskydd som vården för hela kroppen.
Men antalet motioner är unikt många: de argumenterar med delvis olika infallsvinklar för att förbundsstyrelsen ska arbeta intensivt med att få politikerna att agera. Det är främst föreningar inom Stockholmsdistriktet som engagerar sig i frågan, men även SPF Seniorerna Sala i Västmanland kräver att ”alla svenska medborgare som fyllt 70 år skall erbjudas regelbunden tandvård inom ramen för fri tandvård i Sverige”.
Sammanlagt handlar fyrtio procent av de äldrepolitiska motionerna om vård, omsorg och tandvård.
Vill se platsgaranti
Äldreboendefrågan har engagerat motionärer från flera olika utgångspunkter. Senioren har tidigare berättat om Birgitta Jonssons kamp för äldres rätt till uppkoppling i sina lägenheter i särskilt boende, något som idag inte fungerar i stora delar av äldreomsorgen.
Överhuvudtaget saknas en självklar rättighet att få välja att bo i särskilt boende – om man så önskar. Här vill Trångsund-Skogås se att förbundet trycker på ytterligare för att åtminstone alla som fyllt 85 år ska erbjudas en garanterad plats.
Engagemanget för de sköraste äldre syns också i andra förslag. Exempelvis får Täbyföreningen Tibble Stockholmdistriktets stöd för kravet att SPF Seniorerna ska verka för en total översyn av systemet med god man.
Representation
2014 års kongress kryddades av att den ägde rum samma år som val till riksdag, kommuner och landsting. Men även i år finns en motion som adresserar 2018 år riksdagsval.
Ett antal föreningar i Stockholm med stöd av distriktet vill här att förbundet fortsätter att arbeta hårt för att förmå ”samtliga riksdagspartier att sätta upp pensionärer på valbar plats på sina listor”.
Ett sådant arbete pågår redan för fullt på förbundsnivå, och därför kan motionen, i likhet med ett stort antal motioner på andra områden, ses som ett stöd för det jobb som förbundsstyrelsen redan utför.
Organisationsfrågor
Men om kongressen vill kan Gävledagarna resultera i att förbundsstyrelsen får ytterligare ett antal äldrepolitiska arbetsområden att ta itu med under perioden 2017-2020.
Ombuden på Gävlekongressen får jobba intensivt och effektivt för att hinna sätta ned foten med såväl eftertanke och beslutsamhet.
De bråda kongressdagarna ska också bearbeta och fatta beslut om ytterligare drygt 50 motioner om SPF Seniorernas interna och mer organisatoriska frågor.
Här ligger tyngdpunkten på den innevarande kongressperiodens svårigheter kring nya IT-system för medlemsregister och hemsidor.