”Viktigt för mig att ha bra syn”
Foto: Örjan Björkdahl
Hälsa | Starr

”Viktigt för mig att ha bra syn”

Det vanligaste kirurgiska ingreppet i Sverige är gråstarrsoperationer. Idag görs ungefär 90 000 varje år i Sverige. Ett avancerat men skonsamt ingrepp som är klart på en kvart.

Publicerad 2013-11-05

Det gick ju bra det här! säger Hjördis Kärn-Balk förtjust när hon kommer ut i väntrummet på Globen Ögonklinik i Stockholm.
Hit kom hon i morse för att få sin efterlängtade starroperation. Och nu är det klart – efter bara tio minuter. Hon ser glad och upprymd ut, det enda som märks av ingreppet är att ena ögat har en jättestor svart pupill.

Hjördis är 72 år, och för några år sedan började hon få problem med sin syn.
– Det blev svårt att se på nära håll, och det hindrade mig bland annat i mitt hantverk. Jag syr och säljer armband och andra smycken i samisk stil. Det är mina nålpengar, som jag drygar ut pensionen med.

Hjördis arbetar fortfarande deltid på en psykiatrisk mottagning. Maken dog för åtta år sedan, och en ensamstående kvinnlig pensionär har ingen guldkantad tillvaro, säger Hjördis.
– Om jag inte jobbade skulle jag inte kunna ha min bil kvar, jag skulle inte kunna resa som jag älskar.

Hon har sex barn och väntar sitt sjuttonde barnbarn.
– Det är full fart hela tiden och jag lever ett aktivt liv – det är viktigt för mig att ha en bra syn.

Hjördis starr upptäcktes för tre år sedan, liksom att hon har en begynnande gula fläcken-sjuka. Den första ögonläkaren var tveksam till en starroperation, med motiveringen att den kunde ”stressa” gula fläcken.

Men vid ett senare läkarbesök hade starren försämrats så pass mycket att operation rekommenderades. Dessutom hade läkarna fått ny information – starroperationen skulle inte medföra någon risk för gula fläcken-skadan.

Hjördis kom hit till kliniken tidigt på morgonen. Hon blev tillfrågad om hon ville ha något lugnande inför operationen, men hon kände sig inte nervös så hon tackade nej.
– Något jag ångrade, eftersom jag låg och spände mig under operationen. Det hade varit skönt att kunna slappna av.

Men det gick förvånansvärt fort och lätt. Och resultatet blev mycket bra, helt enligt planeringen, enligt ögonkirurgen Khaled El-Naggar.
– Egentligen hade jag kunnat åka buss hem, men min son hämtade mig, säger Hjördis.

Snabb synförbättring
Två dagar efter operationen hade Hjördis lite dimsyn, men ingen smärta eller andra obehag.
– Jag började snabbt se mycket bättre på långt håll. Senare i höst ska jag operera andra ögat, och då blir det lättare att köra bil i mörker igen.
– Före operationen kunde jag inte se vad som stod på skyltarna, och jag hade lite svårt med avståndsbedömningen.
– Det är inte konstigt att det är köer till starroperationer, säger Hjördis. För vi pensionärer lever ett annat liv än förr, vi jobbar ofta långt upp i åldrarna, vi är datoriserade och har synkrävande aktiviteter. Själv är jag stödperson på Seniornet, en it-förening för äldre som vill lära sig mer om datoranvändning och kunna utnyttja de tjänster och möjligheter som dagens kommunikationsteknik ger.

Operationen steg för steg
För att minska risken för infektion efter operationen ska du på operationsdagen duscha och tvätta håret samt ta på dig helt nytvättade kläder. Du får äta som vanligt fram till operationen.

Förhinder som påverkar operationen: Om du blir sjuk eller förkyld eller har någon typ av hudirritation eller sår på kroppen. Likaså om dina ögon är röda, irriterade eller variga.

När Hjördis kom till kliniken fick hon ta på operationskläder och skoskydd. Hon fick bedövning i ögat i form av ögondroppar, samt droppar som vidgar pupillen. Ögat tvättas och desinficeras två gånger. Ansiktet täcks med papper och plast, en hållare sätts på ögonlocket för att förhindra blinkning.

Man gör först ett litet snitt – 0,5 mm – och sedan ett större på 2-3 mm. Därefter droppar man i lite mer bedövning och öppnar »fönstret« i kapseln. Sedan för man in ett smalt instrument som ser ut som en penna. Spetsen vibrerar och finfördelar linsen som sedan sugs upp.

Patienten känner ingenting, möjligen ett litet tryck.

Sedan för man in den nya linsen och sköljer rent. Det behövs inga stygn, öppningen stängs automatiskt.

Man går hem samma dag och kan leva precis som vanligt. Man får ta ögondroppar i tre veckor. De första två dagarna upplever de flesta att de har dimsyn. Synförbättringen kommer oftast redan nästa dag men hos en del behöver ögat längre tid för att återhämta sig, enligt Carl-Gustaf Laurell, överläkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.
– Det kan bero på att man har mycket gråstarr, om det är en hård och tät linskärna som kräver mer ultraljudstid. Då kan hornhinnan svullna lite, och det tar några veckor tills den svullnaden går ner. Men det är ovanligt.

Eventuella komplikationer och negativa upplevelser?
– Om bara ett öga har opererats kan man ibland få svårt att samordna synen, vilket kan ge tillfälliga balansrubbningar eller tillfälligt dubbelseende. Det kan kännas konstigt om ögonen är i ”ofas”, eftersom ögonen jobbar bäst tillsammans. Därför brukar man försöka att operera även det andra ögat så fort som möjligt, säger Carl-Gustaf Laurell.
Den nya linsen håller hela livet, men efter flera år kan hos en del (ungefär 10 procent), så kallad efterstarr störa synen. Det åtgärdas lätt med ett laseringrepp. Dagens linser ger dock betydligt mindre efterstarr.

Hur blir det med glasögon?
– Man måste räkna med att man behöver vanliga glasögon som ett komplement till den inopererade linsen. De kan provas ut hos optiker tidigast en månad efter operationen, säger Carl-Gustaf Laurell.

Idag kan man även göra gråstarrs-operationen med så kallade multifokala linser. Det finns även gråstarrslinser som korrigerar stark astigmatism. De här nya linserna är dyrare, och tyvärr får man i dagsläget betala mellanskillnaden själv.

Kostnaden varierar mycket, men brukar ligga på 12 000-20 000 kronor per lins. Dyrast blir det om man även vill korrigera astigmatism. Att betala mellanskillnaden själv kallas för co-payment, men alla landsting ger inte den möjligheten. Ett tips är att ringa runt till några landstingsanslutna ögonkliniker i eller utanför hemkommunen och fråga vilka möjligheter som finns.

Då slipper man oftast inte glasögon helt, men blir mindre beroende av dem, säger Carl-Gustaf Laurell. 10-20 procent kan behöva använda glasögon vid läsning och vid arbete på mellanavstånd.
Dessa speciallinser rekommenderas inte om man har andra ögonsjukdomar som förändringar på gula fläcken, glaukom eller ögonbottenförändringar vid diabetes.

Ljuskänslighet
Den som opererats för grå starr är mycket känslig för UV-ljus. Idag har linser som sätts in efter en starroperation UV-filter, men de skyddar inte mot det farliga blå ljuset.
– För patienter med gula fläcken-sjukdom kan vi sätta in en gul lins som ska skydda mot blått UV-ljus, men det finns inga säkra bevis för att de ger fullgott skydd, säger Carl-Gustaf Laurell.

 

Text  Susanna Hauffman

grå starr (katarakt)

Ögats lins grumlas med stigande ålder, när ögats ämnesomsättning blir sämre och halten äggviteämnen i linsen ökar.
Linsgrumlingar förekommer hos hälften av alla mellan 65 och 75 år och hos 80 procent av alla över 75 år. Uttrycket grå starr brukar användas när linsgrumlingarna orsakar någon form av synförsämring. Det är något vanligare hos kvinnor än hos män.
När man väl har fått grå starr varierar förloppet från person till person. Oftast drabbas båda ögonen, men i olika takt. Hos en del kan synen bli mycket dålig på några månaders tid, men hos andra kan försämringen ta flera år.

De vanligaste symptomen är:

  •  synen upplevs som disig
  •  färger blir svagare
  •  bländningsbesvär
  •  känslighet för starka ljus
  •  svårighet att se i mörke
  •  konturer blir svagare

Alla behöver inte opereras. Eftersom synen försämras långsamt vänjer sig många vid att konturerna suddas ut och färgerna blir mer dämpade. Försämringen sker oftast långsamt, och många behöver aldrig någon behandling.
Men många kommer att behöva behandling när synen har blivit så dålig att det stör det dagliga livet. Det enda sättet att behandla grå starr är genom operation.
Gråstarrsoperationer omfattas av vårdgarantin. Man har alltså rätt att få sin operation inom tre månader. Väntetiderna skiljer sig dock mellan olika landsting. Det går fortare i Stockholm eftersom här finns gott om ögonkirurger. I övriga Sverige råder brist på ögonläkare.
Man kan be att få operationen utförd i Stockholm eller i annat landsting som har kortare köer. Egna landstinget betalar då operationen medan patienten betalar resan själv.
Man behöver då en remiss från överläkare i det egna landstinget.

Andra ögonsjukdomar
Åldersförändringar i gula fläcken (makuladegeneration)
Gula fläcken (makula) är ett litet gul-röd-färgat område i mitten av näthinnan. Här finns skarpsynen och färgsynen.
Det finns två olika typer av sjukliga förändringar i gula fläcken:
”Torr” makuladegeneration är vanligast. En sorts förkalkning som ger sämre blodförsörjning i gula fläcken. Utvecklas långsamt och leder aldrig till blindhet.
”Våt” eller ”fuktig” makuladegeneration kan leda till svår synnedsättning, om man inte kommer till behandling tidigt. Inom loppet av veckor eller månader växer blodkärl i eller intill gula fläcken, en svullnad i näthinnan ger ärrvävnad och rubbningar i synfältet. Symtomen är suddiga eller blinda synfläckar, ofta också försämrat färgseende. Raka linjer framträder som krokiga.
Man kan bli mycket ljuskänslig.

Varför drabbas man?
Ärftlig faktor. En förändring i en gen som har en roll i vårt immunförsvar.
Solljus, ultraviolett ljus.
Rökning kan troligen också öka risken.

Behandling: Injektioner av kärlhämmande läkemedel (anti-VEGF) i ögats glaskropp. Alla med fuktig gula-fläcken-förändring kan inte behandlas. Skadan ska vara färsk, högst ett par månader gammal. Man blir inte blir botad med behandlingen, men man kan bromsa synnedsättningen.

Glaukom: Kallas oftast för ”grön starr”, men har ingenting med starr att göra. Det finns två typer av glaukom. Den vanligaste, som framför allt drabbar äldre, kallas öppenvinkelglaukom. Det man märker först är ett fläckvis bortfall av synen runt mitten av synfältet. Man kan också känna en viss obehagskänsla i ögat.
Trångvinkelglaukom kan uppträda plötsligt, även i yngre åldrar. Symtomet är svår smärta, som beror på att trycket blir för högt. Om man inte snabbt kommer under behandling kan blodkärlen klämmas åt och synnerven skadas.
Behandlingen består av trycksänkande ögondroppar som man måste ta livet ut. Nya studier har visat lovande resultat med droppar som innehåller NGF (nerve growth factor).  Om trycket trots mediciner fortfarande är för högt kan man behandla med laser.
Har man två släktingar i första led (föräldrar och syskon) som fått glaukom bör man själv gå till ögonläkare och bli undersökt efter 45-50 års ålder.

”Flugseende” och näthinne-avlossning: Redan i 20-årsåldern kan man börja se små rörliga grumlingar i synfältet. De kan se ut som prickar, ”flugor” eller trådar. De består av små sammanklumpningar av protein i ögats glaskropp, och är vanligare hos närsynta. Ljusfenomen i form av korta blixtar eller blinkningar (som syns tydligare i mörker) uppträder ofta samtidigt.
Enbart glaskroppsavlossning är ofarligt, synskärpan försämras inte. Det är ändå bra att låta ögonläkare undersöka och se att det inte uppstått några hål som kan utvecklas till näthinneavlossning, som kan leda till förlorad syn.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas