"Valet ger oss en extra möjlighet att få politiker och tjänstemän att lyssna. Den möjligheten ska vi ta."
Det säger Lena Fors, aktiv i SPF Seniorerna Åkerbäret i Luleå och medlem i flera anhörigföreningar. Hon är en av hundratals, kanske tusentals SPFare som laddar upp inför valrörelsen. Både Åkerbäret och många andra föreningar ser samverkan som en viktig faktor.
– Jobbet måste göras året om och över tid, men ett val ger förstås ett bra läge att få beslutsfattarna att öppna öronen ordentligt.
En del beskriver äldreomsorgen som bättre idag än förr. Men Lena Fors håller inte med.
– Det saknas tid och närvaro i mötet mellan personalen och äldre i särskilda boenden och hemtjänsten. Förr såg det inte ut så. Då gavs utrymme att sitta ner, samtala och göra saker tillsammans på ett annat sätt. Dagens slimmade omsorg är djupt negativ för både äldre och personalen.
Lena Fors har sin Parkinsonsjuke man på ett särskilt boende. Han har under sitt yrkesverksamma liv arbetat just med arbetsmiljöfrågor.
– Det blir som ett stöd för både mig och min man när vi anhöriga försöker få politikerna att inse att man måste förbättra personalens förutsättningar.
Lena Fors vill inte särskilt hänga ut sin hemkommun. Äldreomsorgen i hela Sverige är eftersatt. Det har såväl Coronakommissionen som nyligen också Göran Johnssons utredning om kompetensförsörjningen slagit fast.
Hur når man bäst fram till politikerna?
– Jag tror på dialog. Våra krav behöver kombineras med att vi visar på positiva exempel, säger Lena Fors.
– Det är viktig att förstå att alla blir vi äldre och kommer att vara beroende av en bra äldrevård. Vi måste inse att detta angår oss alla.
Frågan stor i valrörelsen
Skolan och äldreomsorgen blir de viktigaste frågorna i valet ute i landets kommuner. Det tror partiernas ledande företrädare i kommunpolitiken. Sveriges Radio har frågat och över 1 700 politiker har svarat.
Så här ser listan ut:
1 Skola/barnomsorg
2 Äldreomsorg
3 Trygghetsfrågor
4 Jobb
5 Levande landsbygd