Här har vårdcentralen tid för äldre
Foto: Johan Bavman
Vård | Vård & omsorg | HUR MÅR VÅRDEN

Här har vårdcentralen tid för äldre

Äldrevården i Skåne fungerade inte. Primärvården var i ren och skär kris. De gamla for illa. Räddningen blev landets bredaste satsning på äldrevårdsmottagningar.

Jan Arleij
Publicerad 2015-11-25

Ganska nära kyrkan mitt i Knislinge, på en kulle med vidsträckt utsikt över slättbygden bort mot skogen ligger vårdcentralen.
Några steg in i värmen möter reception och ortens apotek. Skyltar med information, trappor och hiss, människor som möts. På andra sidan av det sorlande vårdtorget finns en öppen dörrpost med en enkel och tydlig skylt ovanför – ”Äldremottagning”.
Ingen dörr alltså, man behöver inte knacka, det är bara att kliva på. Eller rulla in om man anländer med rullator eller rullstol. Här öppnar sig den lugna delen av vårdcentralen, tyst och fridfull, ägnad endast de äldre patienterna.

Distriktssköterskan Annika Månsson har varit med sedan starten i februari 2014.

– Väntrummet är viktigt. Det ska vara en lugn, vilsam och trevlig plats bara för de gamla. Inga barn med smittor eller snuvor.

Bemötande har stor betydelse

Själva bemötandet och mottagandet av äldre har en stor, ibland mycket stor betydelse, säger hon. Det ger liksom färg åt hela omhändertagandet.
– Därför har vår mottagning sin egen telefon med ett nummer som går direkt till oss. Inga knappval eller köer. Det måste vara enkelt, ingen extra stress.
– Telefontiden är mellan åtta och halv tio varje dag. Man kan också lämna meddelande på andra tider så ringer vi upp.

Snabbt populär

Alla som är listade på vårdcentralen och som fyllt 75 har fått brev hem om att vårdcentralen numera har en äldrevårdsmottagning med personal med särskild erfarenhet av vård och omsorg om just äldre.
Den senior som vill få sin vård på den vanliga vårdcentralen är fri att välja det. Men nästan alla föredrar äldrevårdsmottagningen. Vid starten 2014 hade man 685 stycken 75-plussare. Nu står 800 på listan.
Oavsett om man väljer vårdcentral eller äldrevårdsmottagning får man träffa samma doktor och samma sköterska.
– Skillnaden är att man på äldrevårdsmottagningen får ett mer anpassat bemötande, den här lugnare miljön men också längre besökstider, säger Annika Månsson.

Bättre och effektivare vård

Ett första läkarbesök får ta en timme. Ett uppföljningsbesök 45 minuter. Det är betydligt längre än vad som medges, och behövs, på vanliga vårdcentralen, säger läkaren Stefan Nordström.

Han var med och startade Knislinges vårdcentral för 25 år sedan och har fler än hundra patienter kvar sedan dess.
– Genom att avsätta mer tid när vi möter våra äldre kan vi också bedriva bättre och effektivare vård.
På vilket sätt?
– Man hinner gå igenom patientens hela situation. Det går att göra en god helhetsbedömning. De äldre får tid att säga det de vill ha sagt.
– Jag känner att jag gör ett bättre jobb för patienterna.

Inga stafettläkare

Med fem fasta läkare får de äldre alltid träffa sin egen doktor. Dyra stafettläkare lyser med sin frånvaro. Bra arbetsmiljö ger kontinuitet som ger förutsättningar för säker vård.
Man har också god kontakt med Centralsjukhuset i Kristianstad som har en vårdavdelning tillgänglig för just äldre patienter.
Den goda cirkeln är Knislinges signum.
– Det är kanske därför som just vi var först med att utveckla en äldrevårdsmottagning. Vi har som så många andra sett de äldres ökande behov men också haft kraft och arbetsro att möta dem.

Går igenom läkemedel

En gång om året gör läkarna en noggrann läkemedelsgenomgång av sina 75-plussare, något som kräver tid och eftertanke. Den upparbetade patientkännedomen blir värd sin vikt i guld.

Statistik från Region Skåne visar också att Knislinges vårdcentral är en av de vårdcentraler i hela regionen som lyckats allra bäst med att pressa ner mängden olämpliga läkemedel.
– Vi har legat bra till i flera år, men förbättrar oss ytterligare hela tiden. Det är ett tydligt kvitto på äldremottagningens vinster, säger Stefan Nordström.

Så mycket lugnare

Det knackar otåligt på dörren. Britt Carlsson, född 1928, kommer för den årliga kontrollen men också för att få högerarmen inspekterad efter en fallolycka i hemmet.

– Jag har haft Stefan som doktor så länge som det har funnits vårdcentral här. År ut och år in har jag fått behålla honom, jag har haft väldigt stor tur.
Britt Carlsson, som kallar sig ”artrostant”, är också tacksam för den nya äldrevårdsmottagningen.
– Det är underbart för det blir så mycket lugnare att komma hit.

Allra första patienten

Ute i väntrummet sitter Tea Brönjemark, 90, och dricker sin andra kopp kaffe. Hon har gått till Knislinge vårdcentral ”i all tid”.
– Jag var även den allra första patienten som kom hit när äldrevårdsmottagningen var ny. Jag minns att jag kände direkt hur trevligt här är.
– Det var så fint ordnat och atmosfären så lugn, att jag nästa gång jag kom hit tog vägen förbi blomsteraffären och köpte en bukett blommor som jag tyckte de skulle ha. Den har de också verkligen varit värda, säger Tea och skrattar.
Största skillnaden mot tidigare?
– Det blev en förbättring. Nu kunde jag ringa ett särskilt nummer bara och få höra en lugn röst. Jag slapp telefonkö och allt knapptryckande. Det blev mer tillgängligt och tryggare.
Tea Brönjemark har opererats för tarmvred och cancer vid flertal tillfällen.
– Min doktor vet allt om mig och mina sjukdomar, och han har alltid varit ett väldigt stort stöd mellan alla operationer. När jag inte trott att jag skulle orka har han stöttat mig.

Enkla saker som känns bra

Undersköterskan Margareta Persson sätter sig vid Tea och bjuder på en kaka ur burken. Färdtjänstbilen dröjer en halvtimme, meddelar hon.
– Tea är inte ensam. Jag hör dagligen att de uppskattar mottagningen, säger Margareta Persson som har jobbat på vårdcentralen sedan starten 1990.
– Patienterna talar om ”min sköterska” och ”min läkare”. Att komma fram direkt på telefon, att kunna sjunka ner i ett lugnt väntrum och att få träffa en läkare som har tid. Jamen, det är klart att det känns bra.
Det är egentligen ganska enkla saker, eller hur?
– Ja, det är ju det, säger Margareta Persson.
Sonia Jonsson som är vårdcentralens chef pekar på att effektivitet och omsorg om de äldres bästa går hand i hand. Provtagningar, förebyggande hälsosamtal och undersökningar kan ofta kombineras vid samma besökstillfälle.
– Det är skönt för de äldre att slippa fara runt på olika håll. Och för oss blir det effektivare och lättare att hålla samman vården och planeringen för patienten.

Text Jan Arleij,  foto Johan Bävman

Den här texten är en kortad version av en artikel ur Veteranen nr 8, 2015. Vill du inte missa nåt nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF Seniorerna, så får du tidningen som medlemsförmån. Du kan också välja att prenumerera på tidningen.

Knislinge

är med cirka 3 500 invånare den största orten i Östra Göinge kommun, belägen i nordöstra Skåne, norr om Kristianstad.
Det finns två vårdcentraler i den lilla kommunen med ungefär 14 000 invånare.
8 000 patienter har valt att lista sig på Knislinges vårdcentral.
Fem läkare bemannar vårdcentralen och äldremottagningen. Två distriktssköterskor, kurator, sjukgymnast, arbetsterapeut och dietist finns också i huset.

Anne Ekdahl utreder
Forskaren och läkaren Anne Ekdahl, även ordförande i Svensk Geriatrisk förening (SGF), arbetar med att utvärdera äldrevårdsmottagningarna i Skåne.
– Jag kan konstatera att det här är ett mycket bra initiativ och verkligen ett steg i rätt riktning. Det är framtidens vård vi ser utvecklas. Med det sagt ser vi nu att man kan förtydliga uppdraget för ännu bättre effekt för sköra äldre.
Kanske är åldersgränsen på 75 år för låg, tror Anne Ekdahl. När man bjuder in till äldrevårdsmottagningen finns en risk att det är de friskare som kommer dit.
– Det är oftast i början av 80-årsåldern som sjukdomar sätter in. Då kanske man inte orkar hörsamma en inbjudan i brevlådan eller upptäcker annonsen i tidningen. Det blir mycket viktigt att se till att den sjukaste gruppen verkligen upptäcks och omfattas av äldrevårdsmottagningarnas arbete, säger Anne Ekdahl.

Hjärtefråga för SPF seniorerna
SPF Seniorerna har under nästan hela 2000-talet drivit krav på att införa så kallade äldrevårdscentraler. Tanken är att det kan göra vården och omsorgen mer sammanhållen, men också av högre kvalitet.

Dölj faktaruta

Läs också
Jan Arleij
Publicerad 2015-11-25
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2015. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas