Äldre mår generellt sätt bättre än yngre. Allra bäst mår gruppen 60-69 åringar. Även 70-84-åringarna upplever att de mår bra. Det visar Friskisindex 2023.
I Stockholm är det gruppen 18-29-åringar som mår sämst medan det i övriga landet är 30-39-åringarna som gör det.
Friskisindex är en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Friskis&Svettis Stockholm och är framtaget av beteendevetare och statistiker.
Det mäter hur människor mår utifrån tre parametrar: rörelse, glädje och gemenskap. Årets undersökning genomfördes i februari med 1 700 intervjuer, varav 1 200 i Stockholm, och de intervjuade består av ett representativt urval av personer mellan 18 och 84 år.
Samma nivå som innan pandemin
Undersökningen görs för fjärde året i följd bland stockholmare och för första gången även för hela landet. Och den visar alltså att de äldre åldersgrupperna generellt sett mår bra.
Bland 60-69-åringarna mår 56 procent bra och endast sju procent dåligt. Även 70-84-åringarna upplever att de mår bra och är tillbaka på samma nivå som innan pandemin.
– De äldre hade en dipp under pandemin men mår klart bättre igen. Däremot mår de unga mycket sämre än föregående år. En välmåendeklyfta mellan generationerna öppnar sig, säger Andreas Strömberg, ordförande för Friskis&Svettis Stockholm i ett pressmeddelande.
De vill röra sig mest
Undersökningen visar också att seniorer vill röra på sig och den grupp som vill göra det allra mest är just 60-69-åringarna. Många har nyligen gått i pension och har både tid och lust att röra på sig.
De är inte heller lika påverkade som yngre åldersgrupper när det gäller samhällets skeva kroppsideal och prestationshest från omgivningen utan de drivs av att träna av egen vilja och för att de mår bra av det.
– Friskisindex visar hur viktigt det är att hitta en balans i livet där det finns utrymme för rörelse, glädje och gemenskap. Många äldre är bra på att hitta den balansen och vi behöver satsa på att allt fler unga också ska kunna göra det framöver, säger Andreas Strömberg.
När undersökningen för första gången tar med hela landet visar det sig att äldre stockholmare generellt sätt mår marginellt bättre än äldre svenskar i övriga landet.