Träna bort stelheten
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Må bra med Madelein

Träna bort stelheten

Madelein Månsson är Seniorens egen personliga tränare. Hon utbildade sig till det när hon var 62 och är nu vid 76 års ålder i sin bästa fysiska form.

Madelein Månsson
Publicerad 2021-03-22

Kan du utan problem göra alla rörelser du behöver i din vardag? Som att hämta något under sängen? Känns det bra att sitta på golvet och leka med barnbarnen?
Det är naturligt att vi blir stelare med åren så det är bra om du lägger in lite rörlighetsträning i din vardag.
Stretcha försiktigt, ju stelare du är desto försiktigare ska du vara i början. Många av oss sitter alldeles för mycket. Resultatet kan bli att vi får en alltför kort höftböjare. Det kan leda till att vi får ont i ryggen. En stor procent av allt ryggont beror på att höftböjaren blivit för kort. Testa försiktigt denna övning morgon och kväll. Den tar mindre än en minut men kan betyda mycket för att du ska känna dig i bra form. Du tränar även din balans i denna övning..

1. Gör övningen då kroppen är uppvärmd, till exempel efter en promenad. Sätt upp ena foten mot en bänk eller mur. Sträva efter att främre benet är vinklat i 45 grader. Det kan du reglera genom att flytta bakre foten/knät försiktigt. Därefter pressar du försiktigt ned och fram underkroppen. Räkna sakta 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Byt ben och gör samma sak med andra benet.

2. Vill du ha lite mer utmaning? Gå ner på golvet (eller marken) och stå på alla fyra. Stå kvar på ena knät och sätt den andra foten i golvet. Pressa underkroppen ned och fram. Glöm inte vinkeln i främre benet. Vinkeln ska vara 45 grader.

 

Musiktipset

Gamle Svarten. Ja, du har läst rätt. Härlig, glad nostalgi som de flesta av oss 65-plussare kommer ihåg. Underbar nyinspelning med Tommy Körberg som sjunger till Benny Anderssons orkester.
Sjung med så högt du bara kan!

Dölj faktaruta

Kom ihåg!

Oslagbar D-vitamin är en av få vitaminer vi riskerar att få för lite av, särskilt under vinterhalvåret. Den har stor betydelse för muskler, immunförsvar, hjärna, hud, njurar och tarm. Livsmedelsverket rekommenderar alla äldre än 75 år att ta 20 mikrogram per dag. Är du yngre räcker det med 10 mikrogram per dag. Välj typen D3 som enligt vetenskapen har bäst verkan. Eftersom D-vitaminet är betydelsefullt för immunförsvaret pågår det nu spännande forskning om hur viktig D-vitamin är mot covid 19.

Dölj faktaruta

Håll dig i rörelse

Var aktiv Din kropp tycker inte om att vara stilla. Byt ställning så ofta du kan. Sitt högt, sitt lågt, res dig, böj dig fram och tillbaka. Sitt inte still!

Dölj faktaruta
Madelein Månsson
Publicerad 2021-03-22
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas