Ta hand om dig!
Foto: Colourbox
Hälsa

Ta hand om dig!

Vi vet det, ändå måste man påminna sig ibland. Att vi ska ta hand om oss. Äta bra, sova bra och röra på oss. Dags för en liten renovering!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-06-07

Det här med balansen…
Att stå på en balansplatta stärker upp muskulaturen i både fötter och knän. Ett enkelt litet träningsredskap som kan göra stor skillnad. Kanske stå en stund framför teven ikväll?
Pris 249 kr, ellos.se

Ett kramande täcke
Sover du oroligt, och ligger och snurrar om nätterna? I så fall kanske ett tyngre täcke kan hjälpa dig till bättre sömn. Det finns flera olika sorter på marknaden, en del har har insydda bollar eller kedjor, andra är tunga fibertäcken. Tanken är att det tunga täcket ska göra att man lättare kommer ner i djupsömn och inte ligger och vrider sig så mycket. Kedjetäcke Sensitive 6 531 kr, somna.se

Ta hand om fötterna
Fötterna som bär oss genom livet är värda lite extra omvårdnad ibland. Gör ett härligt fotbad på kvällen framför teven. Häll 1 dl havssalt i varmt vatten, vill man kan man också ha i lite doftande lavendel eller örter. Vill du fila fötterna är en pimpsten bra att ha. Pimpsten kommer från vulkaner och är effektiva mot förhårdnader. Pris 65 kr, idyllen.se

Foto: Colourbox

Glöm inte styrketräningen!
Konditionsträning i all ära, visst är det bra att hålla flåset igång med promenader och annat. Men minst lika viktigt är det att träna styrka. Det har effekt långt upp i åldrarna. Styrketräning motverkar demenssjukdomar och depressioner. Dessutom ökar balansen och fallrisken minskar. Kettlebells, 299 kr, teamsportia.se

Foto: Colourbox

Vitlök – för hjärtats skull
Vitlök är bra för hjärtat och blodkärlen, har flera studier visat. Det är svavelvätet som finns i vitlöken som påverkar blodkärlen positivt. Det stimulerar cellerna i kärlväggarna och gör så att blodkärlen vidgas. Ungefär två gram per dag ska man äta för att få ta del av de positiva effekterna, vilket motsvarar ungefär en klyfta.
(Källa netdoktor.se)

Foto: Colourbox

Börja dagen med vatten
Friskt vatten är livsviktigt för hälsan. Vi kan klara oss utan mat i flera dygn, men inte utan vätska. En vuxen människa konsumerar närmare tre liter vätska per dag. Hälften får vi i oss via kosten, resten måste vi dricka. Många, särskilt äldre, dricker för lite. Vissa läkemedel kan också vara vätskedrivande, vilket gör att man måste dricka extra mycket. Börja varje dag med att dricka ett stort glas vatten, det är en bra vana.

Ryggsmörjare
Vem älskar inte att bli kliad eller insmörjd på ryggen? Med hjälp av den här rygg-smörjaren kan du lättare komma åt din egen rygg och tvåla in den eller smörja in den med lotion. Man fyller koppen med kräm, som sedan fördelas ut genom kulorna på framsidan. Inne i koppen finns dessutom fem olika fack, om man vill använda olika sorters kräm.
Pris 159 kr, sakta.se

Text Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-06-07
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas