I april startades en ny svensk forskningsstudie om Alzheimers sjukdom. Målet är att kunna ställa en diagnos så tidigt som möjligt. Metoden är enkel och består av kognitiva tester man gör hemma kompletterat med ett blodprov på vårdcentralen.
Studien görs i Göteborg, och navet är den internationellt kända forsknings- och laboratoriemiljön inom neurokemi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mölndal, med professorerna Kaj Blennow och Henrik Zetterberg i spetsen.
Man vänder sig till alla personer i åldern 50–80 år som inte har en demensdiagnos och som kan ta sig till en vårdcentral inom Närhälsan i Västra Götaland. Alla som uppfyller kriterierna kan delta, oavsett vilken vårdcentral de är listade på.
Rent praktiskt går det till så att deltagarna först får tillgång till en digital studieportal med information och instruktioner på fyra språk – svenska, engelska, finska och arabiska.
Först testas kognitionen, alltså minnet och tankeförmågan, med hjälp av digitala verktyg. Detta gör man hemma i lugn och ro under tre månader. Därefter erbjuds man att lämna ett blodprov på något av de totalt 111 provtagningsställena.
Därefter kan man genomföra testerna i ytterligare tre omgångar, efter 18, 27 och 36 månader.
Studien leds av Michael Schöll, professor vid Göteborgs universitet och forskargruppsledare, tillsammans med ett team av medforskare.
-Det här är ett ambitiöst projekt som ska återspegla både stad och landsbygd och vara tillgänglig för så många deltagare som möjligt, säger han.
Om kombinationen av de här verktygen, de digitala samt blodmarkörerna, visar sig fungera för att upptäcka tidiga sjukdomstecken är förhoppningen att de ska användas inom primärvård framöver för att identifiera Alzheimers sjukdom med större säkerhet och långt tidigare än vad som sker idag.
-Att diagnoserna måste komma tidigare är vedertaget, också med tanke på att det väntar nya läkemedel runt hörnet. Samhället har på kort sikt inte resurser att öppna en massa nya minnesmottagningar och specialistmottagningar för att hjälpa alla, konstaterar Michael Schöll.
Studien behöver minst 3000 deltagare men har kapacitet för 10 000.
Mer info och anmälan finns på www.realad.se